Yer dostu kütüphanenin geçmiş misafiri “kumru” oldu

Diyarbakır’birlikte “liyakatsiz atılan” sloganıyla halk ele veren öğretmenler ve öğrencilerin, velilerin üstelik katkısıyla okula kazandırdığı kasaba dostu kütüphanenin ilk misafiri “kumru” oldu.

Merkez Kayapınar ilçesindeki Prof. Dr. Fuat Sezgin İlkokulu’ndaki öğretmenler çocuklara belde ve doğa bilinci telkin etmek üzere atıkları değerlendirerek okulda kütüphane oluşturmaya değişmeyen verdi.

Projeye mektepli ve velileri da dahil eden öğretmenler, metruk veya çöpe atılacak elma kasalarını pusula rafına, askılıkları pusula kıraat lambasına, içecek şişelerini kalemliklere, plastik kapakları tabloya, plastik ürün kasalarını masaya, güpür ve fileleri cepli kitaplığa dönüştürdü.

2022-2023 yetişek öğretim yılında “pusula kurtları”nı ağırlaması için hazır arkaç getirilen “Prof. Dr. Fuat Sezgin Rate Atılmış Kütüphanesi”nin ilk konuğu açık pencereden girerek ürün kasasına yuva özne kumru oldu.

“Kumru çocuklarla haddinden fazla güzelce tıpkısı ahenk içerisinde”

Okul müdürü Yüsri Demir, AA muhabirine, Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde ölçülü “Akim Atılan Projesi” kapsamında yola çıkarak bilinçli nesiller desteklemek üzere başarısız atılan kütüphanesi oluşturduklarını söyledi.

Demir, “Burada gördüğünüz malzemelerin topu normalde çöpe atılabilecekken tığ bunlardan faydalanma yoluna gittik. Pet şişe, kasa, eskiyen mesafe ve masa parçaları ve evde kullanılmayan kumaş parçalarından hakeza tıpkı kütüphane oluşturduk. Kütüphanemizin önce misafiri kumru oldu. Kumru çocuklarla çok evire çevire bir uyum içerisinde. Yuva yaptı.” ifadelerini kullandı.

“Yavrularımızı yetiştirirken kumrunun birlikte yavrularını büyüteceğiz”

Proje koordinatörü ve dershane öğretmeni Zekiye Tanboğa üstelik düşüncesiz dönüşümün öneminin gelişigüzel güzeşte çağ daha bile arttığını anlattı.

Tanboğa, gelişigüzel yıl geçer kitapları toplayıp ansız dönüşüme gönderdiklerini dile getirerek, şunları söyledi:

“Gelişigüzel yıl tıpkı titrem kağıtla 17 ağacın kesilmesine engel oluyoruz. Bu 17 ağaç kim agâh birçok kumrunun yuvası. Çocuklarımızı bilinçli nesiller namına yetiştirmemize kütüphaneye misafir olan kumru birlikte koruyucu oluyor. Bizim üzere dahi güzel bir şaşırtı oldu. Erke hissedilen aynı madde. Kumru dahi bizim enerjimizi hissetti. Kumrumuzun iki yumurtası var. Yavrular getirecek. Burada yavrularımızı yetiştirirken kumrunun üstelik yavrularını büyüteceğiz inşallah.”

Kütüphanenin hazırlanmasına yardım sunan öğrencilerden Arya İkra Dönegel, böyle benzeri kitabevi oluşturdukları amacıyla mutlu olduklarını tabir etti.

Kütüphaneye mihman olan kumruyu önceki gördüklerinde şaşırdıklarını anlatan Dönegel, ona kutudan ocak yapacaklarını dile getirdi.

Dönegel, “Camı üstelik açsak hariç çıkmıyor, yanımızda duruyor. Bizim yanımızda kendisini güvende hissediyor.” ifadelerini kullandı.

Elif Gezer ise kütüphaneyi oluştururken atık malzemeleri değerlendirdiklerini belirterek, eskimemiş adına kullandıkları bir tane şeyin boya olduğunu anlattı.

Gezer, bu sayede doğaya fayda sağladıklarına inandıklarını dile getirerek, “Kütüphanemize gelen kumru ile çok mutlu olduk. Bizim onu sevdiğimizi düşünmüş, buranın sıcaklığını sevmiş türlü.” diye niteleyerek konuştu.



Share: