İett’de 12 Bin Şoföre Duygudaşlık Eğitimi Verilecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İETT şoförlerine yönelik “Karanlıkta ve Sessizlikte Empati” projesi başlattı. Rüyet ve duyma engelli rehberler eliyle yapılan çalışmalara 12 bin şoför katılacak. Projeyle, şoförlerin mânialı vatandaşların yaşadıkları güçlük üstüne empati geliştirmeleri hedefleniyor.

İBB’den yapılan açıklamaya bakarak; İETT şoförlerinin özürlü vatandaşların yaşadıkları zorlukları anlamaları, görevlerini yaparken onlara cebin daha duygulu davranmaları üzere aşırı benzeri proje başlatıldı. Gayrettepe Yer Altı Treni İstasyonu’nda bulunan “Karanlıkta ve Sessizlikte Diyalog Müzesi”ndeki çalışmalarda müşahede ve duyma özürlü rehberler eşliğinde eşsiz benzeri deneyim yaşanıyor. Şoförler, başlatılan proje kapsamında bahis konusu merkezde, günlük hayatta karşılaştıkları rüyet ve sema özürlü yolcuların, hele dolgun taşıma araçlarına binerken yaşadıklarını deneyimliyor. İETT ve Özel Halk otobüslerinde etkin 12 bin şoförün gruplar halinde bu projeyi tamamlaması planlanıyor. 26 Eylül’de başlayan projede iki haftada 253 şoför bu eğitimden yararlandı.

KARANLIKTA DİYALOG

Karanlıkta diyalog deneyimi ile şoförler, görmez rehberler aracılığıyla yönlendirilerek sakil, rate aydın tıpkısı ortamda, müşahede duyuları yerine farklı duyularını keşfedip geliştirerek akıntı etmeleri sağlandı. İlk takım çalışmaya katılan aynı İETT şoförü, yaşadıklarını “Sanki rehberimizde geceleyin görüş gözlüğü var zannettim. Tıpkısı keleş açıklık içindesiniz, eğitmen yönlendirmese nereye gideceğinizi, elinizi kolunuzu nereye koyacağınızı bilmiyor, kıpırdayamıyorsunuz. Kül şoförlerin birlikte tam insanlar dahi bu deneyimi yaşamalı” diyerek anlattı.

Müşahede engelli rehberler, 30 dakikalık parkurda şoförlerin dokunarak, koklayarak ve dinleyerek “yıpranmamış ve farklı” aynı biçimde görmelerini sağlıyor. Karanlıkta Diyalog’un esas amacı, rüyet engellilerin yeteneklerinden feyizlenmek ve onların penceresinden mahiyet yaşantıyı deneyimlemek.

SESSİZLİKTE DİYALOG

Sessizlikte diyalog deneyiminde şoförler hususi tıpkısı alanda işitme sakat rehberlerle tamamen sessiz benzeri ortamda, sözsüz iletişimi deneyimliyorlar. Empati kurma yeteneğiyle farkındalığın dahi artmasını sağlayıcı özel bölümlerden oluşan Sessizlikte Diyalog sergisinde, yüz ifadelerinin ve gövde dilinin şüphesiz canlı kullanılabileceği ve işitme dışındaki duyularla neler başarılabileceğini katılımcılar sınama ediyor. Sessizlikte Diyalog ile şoförlerin zorlukları fırsata tahvil yeteneği güçlendirilirken, zat ve çevresiyle ait bütün önyargılarını sonsuza arbede geride bıraktırmaları amaçlanıyor.

İETT Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Kaynak Bahtiyar, projeye ilgili olarak, “Amacımız İstanbul’daki engelli yolcularımızı elan yakından anlayabilmek, onların süreçlerini şoförlerimize deneyimletebilmek. Bu eğitimle şoförlerimiz hem müşahede hem sema sakat bireylerin şişko ulaşımda neler yaşayabileceğini anlamalarını ve ona bakarak seslenme etmelerini istiyoruz” dedi.

Share: