Bayburt’un simgelerinden “Saat Kulesi”nde yenileme çalışması sürüyor

Bayburt’un öncü mimarlık yapılarından biri olan tarihi Saat Kulesi’ndeki restorasyon çalışması devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin bir numara yapı sene dönümü olan 29 Teşrinievvel 1924’te hizmete giren, 21 metre uzunluğunda, sekizgen kaideli kuleye yerleştirilen ve 4 saatin bulunduğu tarihi kulede, Bayburt Belediyesi yoluyla haziranda yenileme çalışması başlatıldı.

Sürdürülen say kapsamında paratonerine saika düşen ve iklim şartlarına mecbur adına hasar gören kulenin şerefesine büyüklüğünde olan kısım sökülerek, tıpkı taşların baştan birleştirilmesiyle tamamlanması hedefleniyor.

Bayburt Belediye Reisi Hükmü Pekmezci, AA muhabirine, tarihi saat kulesinin uray vasıtasıyla Cumhuriyetin kuruluşu anısına 29 Ekim 1924’te yapıldığını söyledi.

Aradan güzeşte 98 yılda kulenin paratonerine saika düşmesi ve abuhava şartlarına vabeste namına yıprandığını anlatan Pekmezci, yaklaşık 100 yıllık bir zaman sürecinde kulenin, aut zemininde meydana mevrut aşınmalar nedeniyle aheste tıpkı durum genişlik ettiğini aktardı.

Pekmezci, uray namına himaye altındaki bu eseri Kültür ve Beğeni Varlıklarını Koruma Yerleşmiş ile görüşerek röleve ve restorasyon çalışmalarını başlattıklarını belirterek, “İhale aşamasını tamamladık ve şu anda uz ellerde uğurlu bir kadroyla çalışmalarımız bitmeme ediyor.” dedi.

Restorasyon kapsamında sökülen taşların numaralandırıldığını ve yeniden birleştirilerek kulenin tamamlanacağını tabir eden Pekmezci, “Kulenin bugüne büyüklüğünde meydana mevrut tahribatları ortadan kaldırma hesabına benzeri gayretin ifadesi kendisine biz ihalesini yaptık, şu anda çalışmalar devam ediyor. İnşallah bodur zamanda tamamlayacağız. Sökülen taşların aynı kısmı özellikle aşınanların yerine yenileri yapılırken, var olanlar benzeri şekilde kullanılmaktadır. Şu anda şerefeye kadar olan kısmı sökülmüştür ve yapılan hane şerefeye kadar olan kısımdır.” diyerek konuştu.

Pekmezci, kulenin aslına akıllıca restore edildiğini vurguladı.

Sosyal medyadaki eleştirilere belen eden Pekmezci, şunları kaydetti.

“Gâh şeyleri anlatım ederken konuları yeteri büyüklüğünde bakmak lazım, yeteri büyüklüğünde hikmet sahibi gelmek geçişsiz. Ondan sonraları üstelik bu konuda fikir göstermek lazım. Tığ geçmişine ehil çıkan tıpkısı milletin mensuplarıyız. Saat Kulesi Bayburtlular vasıtasıyla Cumhuriyetin anısına işlenmiş ayrımsız kuledir. Bu kulenin bugüne büyüklüğünde meydana gelen tahribatları ortadan kaldırma namına bire bir gayretin ifadesi adına tığ ihalesini yaptık şu anda icraat bitmeme ediyor. İnşallah gelişmemiş zamanda Bayburt halkımızla beraber, bizim amacıyla ayrımsız şeyler tabir edenler de gördükleri ahit zannedersem az buçuk mahcup olacaklardır. Tığ geçmişimize sahip çıkacağız, var olan değerlerimizi yaşatacağız ve ati kuşaklara aktaracağız.”



Share: