Amasya’da Mülakat Barajı’na 100 bin sazan balığı yavrusu bırakıldı

Amasya’da bu yıl 100 bini Ziyaret Barajı’na tevessül etmek için 850 bin balık çocuk su, gölet ve barajlara bırakıldı.

Suluova ilçesinde cümbüş gösteren Yedikır Akarsu Ürünleri Üretim İstasyonu’nda yetiştirilen çocuk sazanlar, Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Ekincilik ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, Amasya İl Ekincilik ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin ve Mülakat Şehremini Mehmet Jandarma eliyle düzenlenen törenle suya salındı.

Vali Masatlı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Suluova’da üretimi yapılan balıkların Türkiye’nin bir nice ilinde bulunan göl ve barajlara salındığını söyledi.

Söz konusu istasyonda 9 milyon sazan balığı yavrusu üretildiğini anlatan Masatlı, şunları söyledi:

“Amasya, tarım ve hayvancılığın gösterişli yerine yapıldığı bire bir ilimiz. Serencam 2 yılda buna aynı birlikte su ürünlerini eklemiş bulunuyoruz. Akarsu ürünleri üretim istasyonumuz, geçen yıl Oran Su İşlerinden, Tarım İl Müdürlüğümüze devredildi. İstasyonumuzda başta sazan ve Mersin Ağacı balığı yavrusu gelmek üzere mütenevvi çeşitler yetiştirilmeye başlandı. Güzeşte sene 4 milyon olan sazan yavrusu üretimi, bu sene 9 milyona yükseldi. Amasya’da yetiştirilen 9 milyon çocuk balık, 13 ilde suya bırakıldı. İlimizde ise 100 bini Mülakat Barajı’na almak amacıyla 850 bin çocuk balığı sularımıza bıraktık.”

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Akarsu Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmayan ise hedeflerinin, Cumhuriyet’in 100. yılında 100 milyon yavru balığı su ile buluşturmak olduğunu belirtti.

Türkiye’nin çupra ve levrek yetiştiriciliğinde dünya lideri olduğuna dikkati calip Yılmayan, “2021 yılında Türkiye’de, 73 ilde 903 kaynağa 65 milyon yavru balık bıraktık. 2022 yılında hele kendimize daha iri ayrımsız tasavvur koyduk. 84 milyon balık, yekpare soy ve barajlara bırakılacak. 2023 hedefimiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla 100 milyon çocuk balığı suyla buluşturmak. Biz çupra ve levrek yetiştiriciliğinde acun birincisiyiz, alabalıkta ise dünya ikincisiyiz. Alelade bu sektör bizim amacıyla yıldızı ışıldak bir sektör.” dedi.

Yılbaşından bu yana Yedikır Akarsu Ürünleri Istihsal İstasyonu’nda yetiştirilen 9 milyon yavru balık, Tarım ve Orman Bakanlığının “Akarsu Kaynaklarını Balıklandırma Projesi” kapsamında Amasya, Çankırı, Çorum, Giresun, Gümüşhane, Kastamonu, Cıvıl Cıvıl, Sinop, Samsun, Sivas, Trabzon, Tokat ve Yozgat’taki 178 su kaynağına bırakıldı.

Share: