Tayvan’ın “Formosat-5” uydusu, Türkiye’deki facia çalışmalarına bindi sağlıyor

Tayvan’ın vadi rasat uydusu Formosat-5’in çektiği fotoğraflarla, AFAD’ın birlikte üyesi olduğu “Sentinel Asia” sistemi üzerinden kıyamet çalışmaları üzere bilgi sağlanıyor.

Tayvan Gök Ajansı BELIYE, dünya yörüngesini iki günde benzeri turlayan uydunun 7, 9 ve 11 Küçük Ay tarihlerinde Türkiye’nin üzerinden geçerken afet bölgesine odaklanarak uzun gözlemler yaptığı belirtildi.

Tayvanlı uzmanlar, uydunun 9 Küçük Ay’ta çektiği facia bölgesine ilgilendiren fotoğrafları, ayrımsız bölgede 25 Ocak’ta Avrupa Gök Ajansı ESA’nın “Sentinel-2” uydusu tarafından çekilen fotoğraflar ile kıyaslayarak, Kahramanmaraş’ta kestirmece 187 hektarlık alandaki düzlük kırıklarını ve çöken binaları fotoğraflayıp gizil kıran alanlarını tespit etti.

Fotoğraflarda yaptıkları kıyas ile benzeri zamanda emin alanları de saptayan uzmanlar, ivedili format barınaklarının kurulabileceği alanları birlikte ortaya koydu.

Uzmanlar ayrıca, peyk fotoğraflarını kıyaslayarak bölgedeki tektonik plakaların hareketlerini analiz etti.

Ekibin analizleri, afetin etkisinin artçı sarsıntılarla genişlediğini ortaya koydu.

TASA, fotoğraflar üzerinde yaptığı analizleri 29 ülke ve bölgeden 96 kurumun ve 17 uluslararası kuruluşun uzuv olduğu “Sentinel Asya” sistemi üzerinden muhatapları ile paylaştı.

Uydunun 13 Şubat’ta kıyamet bölgesi üzerinden geçe eskimemiş veriler toplaması planlanıyor.

Share: