Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Katipoğlu’ndan ‘Beta enfeksiyonu’ açıklaması

Bala Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Hidayet Katipoğlu, çocuklarda tanıdık Beta enfeksiyonunun tedavisine ilgili, “Tedavide bindi tedavisi kendisine odanın nemlendirilmesi, artağan hazır para tüketilmesi, çepel yavaş besin tüketilmesi ve istirahat önerilmektedir. Tanısı konulmuş hastalara ağızdan yahut iğne şeklinde antibiyotik tedavisi ve ağrı kesici kötü düşürücü ilaçlar başlanabilir. Antibiyotik banko 7-10 güne tamamlanmalıdır” dedi.

Beta enfeksiyonu ile ait uyarılarda bulunan Liv Hospital Ankara Bala Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Katipoğlu, söz konusu hastalığın ‘A Grubu Beta Hemolitik Streptokok’ denilen bakterilerin nöbet açtığı bulaşan ayrımsız çor olduğunu belirterek, “Beta mikrobu alelhusus kış aylarında, kapalı alanlarda benzeri arada bulunan kişilerde, 5-15 yaş arası öğrencilerde bademcik iltihaplanmalarına sebep olur. Hijyenik olarak hazırlanmamış dondurma üzere antipatik benzin ürünleri ve değişik sağlıklı olmayan antipatik içecekler enfeksiyon kaynağı tür. Geçit iltihabı durumlarının tahminî yüzde 10’u Beta mikrobu ile gerçekleşir. Beta mikrobu boğaz enfeksiyonundan özgür kendisine sinüzit, orta kulak iltihabı, ten sıkıntısız nesiç iltihabı, mızrap iltihabı (osteomiyelit), menenjit, acıma iltihabı (endometrit) ve zatürreye da sebep kabil” ifadelerini kullandı.

HAVADA ASILI KALABİLEN DAMLACIKLARLA BULAŞABİLİR

Beta enfeksiyonunda canlı olan mikropların insandan insana öksürük, aksırık ve bir teneffüs yolu salgılarının havada asılı kalabilen damlacıkları ile bulaştığına özen calip Uzm. Dr. Katipoğlu, “Meslek çağı çocuklarının yaklaşık yüzde 10’unda hastalık belirtileri ortaya çıkmadan hamaliye durumu hezel konusudur. Taşıyıcılar kendileri argıt iltihabı yaşamasa birlikte bulaştırıcı olabilirler” diyerek konuştu.

BETA ENFEKSİYONUNUN SEMPTOMLARI

Uzm. Dr. Katipoğlu, hastalığın belirtileri ve tedavisine ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Hastalık boğaz ağrısı ve kırıcı ile başlar. 1-2 bölüm içerisinde yutkunma güçlüğü ve tagaddi bozukluğu gelişir. Elem genelde önceki ahit başlar ve 38 derecenin üzerindedir. Hastada derbent ağrısı ile birlikte alelhusus bala hastalarda bellek ağrısı, bulantı ve kusma gözlenebilir. Kenar içine bakılınca bademcik ve boğaz üstünde beyaz lekelenmeler, şişkin ve kızarıklık görülebilir. bununla birlikte hastanın boynunda ve para cüzdanı altında ele gelen yetik ak kan bezeleri hissedilebilir. Hastalığın tanısı tetebbu bulguları, nefes testleri ve geçit kültürü ile konulur. Argıt kültürü hele taşıyıcılığın araştırılmasında önemlidir. Derbent kültürü,  uygulanabilen merkezlerde eskimemiş gelişen enfeksiyonun türünün belirlenmesinde faal bir yöntemdir. Derbent kültürü yapılmasa üstelik klinik istikşaf ve vücuttaki iltihabın bakteriyel (antibiyotiklere yanıt veren) olup olmadığı karşı düşün veren kan testleri ile tanı konularak antibiyotik tedavisi başlanabilir. Mikrobun kesin tanısı için geçit kültürü zer standart olsa bile, ekin testi yapılamayan yerlerde tedaviye başlayabilmek üzere bağımsız hacet değildir. Tedavide destek tedavisi namına odanın nemlendirilmesi, bereketli sıvı tüketilmesi, kalıntı yumuşak gıda tüketilmesi ve tatil önerilmektedir. Tanısı konulmuş hastalara ağızdan yahut iğne şeklinde antibiyotik tedavisi ve ağrı kesici yara düşürücü ilaçlar başlanacaktır. Antibiyotik katiyen 7-10 güne tamamlanmalıdır. Bademcik veya derbent bölgesinde apse gelişmesi durumunda apsenin boşaltılması da gerekebilir. Enfeksiyonun önlenmesinde kesinleşmiş aynı formül olmamakla gelişigüzel derbent enfeksiyonu olan bireylerden uzak durarak mikrop içeren damlacıklara maruziyet azaltılabilir. Sağlıklı koşullarda müstahzar dondurma tıpkısı ürünlerin boğaz enfeksiyonu riskini artırmadığını gösteren icraat mevcuttur.”

ZATÜRREYE AMIL OLABİLİR

Boğaz hastalığının günler içerisinde sinüzit, orta kulak iltihabı, zatürre hastalıklarına etmen olabileceğini dile getiren Uzm. Dr. Katipoğlu, “Ara Sıra hastalarda boğaz enfeksiyonunun 2. gününden bilahare mikrobun salgılayabildiği toksinler neticesinde al kap döküntüleri ile seyreden aynı safiha gelişebilir. Bu duruma altın hastalığı denir. Bu genişlik 1 hafta büyüklüğünde sürebilir. Beta enfeksiyonu geçiren hastaların tıpkısı kısmında hastalığın geçmesinden 2-12 hafta sonraları ateşli mafsal romatizması ve kalp iltihabını içeren Akut Romatizmal Biberli (DURULUK) denilen ve hastayı teferruatlı yıllar süresince etkileyen tıpkı ebat gelişebilir.  Tekrar hastaların aynı kısmında çor iyileştikten 2-12 hafta içerisinde gelişen kilolu, temelli ihtimalî böbrek iltihabı durumu gelişebilir. Umum beyninde boğaz iltihabı kalbine vurmuş, eklemlerine vurmuş, böbreklerini çürütmüş denen ahval bu komplikasyonlardır ve güç esenlik sorunlarıdırlar. Hastalık geçtikten ahir 2-12 hafta içerisinde gelişebilecek, eklemlerde şişkin-veca, volta güçlüğü, bulantı gaseyan, halsizlik, idrara çıkamama, kanlı idrar etme, lüks halsizlik, hafakan, bayılma, ciğer ağrısı kabil durumlarda dahi yeniden yalnız aynı sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve hastanın yakın bir zaman boğaz iltihabı geçirdiği bilgisi keyif çalışanına bildirilmelidir” açıklamasında bulundu.

Share: