Tescilli “Süleymanpaşa Beyazı” üzümünün yaygınlaştırılması amaçlanıyor

Tekirdağ’dahi iki sene evvel sınama amaçlı üretimine başlanan, aromasız ve çekirdeksiz oluşuyla benzerlerinden ayrılan “Süleymanpaşa Beyazı” üzümü üretiminin, mutluluk geneline yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Tekirdağ Bağcılık Araştırı Enstitüsü Istihsal ve İşletme Başkanı Ahmet Cömert Yaşasın, AA muhabirine, “Süleymanpaşa Beyazı” üzümünün evcil genetik kaynaklarla “Amasya Beyazı” üzümünün çaprazlanması sonucu elde edildiğini söyledi.

Bu üzüm çeşidinin enstitü marifetiyle 2016 yılında tescillendiğini ve üretimi üzere lazım hazırlıkların yapıldığını anlatan Yaşasın, “Tekirdağ büyükşehir olduğu ant Süleymanpaşa dahi kaza oldu. Tığ da buna istinaden adını ‘Süleymanpaşa Beyazı’ koyduk.” dedi.

Yaşasın, üzümün sınama gayeli dikimine iki yıl önceki başladıklarını ve geçen sene geçmiş ürünlerini aldıklarını anlatım etti.

Aroması bulunmayan, çekirdeksiz

Üzümün veriminin anlaşılması ve kalitesinin ölçülebilmesi için 5 almanak süreye gerekseme olduğunu vurgulayan Yaşa, “Şu dakika amacıyla daha yıpranmamış ‘bebek’ tıpkısı çeşidimiz. Saf namına üretim alanı çokça namevcut. Amacımız gösteri ile bu ürünü insanlara izah etmek. Bu amaçla alaçık sisteminde üzümü kasılma ettik. Alaçık sisteminde üretip, çiftçilerimize yaygınlaştırıp, henüz sonra ülkenin tüketimine arz etmek istiyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Yaşa, bu üzüm çeşidinin Tekirdağ şartlarında ağustos ayında olgunlaştığını anlatarak, şöyle konuştu:

“Çekirdeksiz olan bu çeşidimizin tanesi 3-4 gram, salkımı 500-600 gram ağırlığında. Haddinden Fazla bol parafin aynı çeşit. Akıbet dönemde insanlar imdi çekirdeksiz üzümleri taşımak istiyor. Süleymanpaşa Beyazı bu çeşitlerden benzeri tanesi. ‘Nötr’ dediğimiz benzeri tada eş. seçme aroması bulunmayan. Çekirdeksiz, itidalli mevsimde olgunlaşan beyaz bire bir çeşidimiz.”

Yaşa, özellikle çocukların sevdiği, gelişme ve yayılma potansiyeline erbap Süleymanpaşa Beyazı’nı 5 yıl içinde ülkede yaygınlaştırmak istediklerini dile getirdi.

Manisa ve Mersin’birlikte de ekiliyor

Bu üzüm çeşidini önce etapta Tekirdağ’birlikte tüketiciyle buluşturmak istediklerini tamlayan Yaşa, şunları kaydetti:

“Bununla ilişik demonstrasyon çalışmalarımız oluyor. Bunlardan biri Süleymanpaşa ilçemizde yapılıyor. Manisa’bile, üzümün bundan sonra yetiştirildiği Akdeniz Bölgesi’nde Mersin tarafında farklı lokasyonlarda çiftçimize deneyim gayeli bağlar kurduruyoruz. Amacımız burada çiftçilerimize önder olabilmek. Burada çiftçinin bu ürünü benimsemesi çok kocaman. Demonstrasyon devam ediyor. İyi mahsul alabilmek amacıyla 3-4 sene henüz geçmesi gerekiyor. İlk sene aldığımız sonuçlar önem en etmiyor. 5 yıl süresince sürekli ürün alıp, düşüncesiz dönüşleri beklememiz geçişsiz. Elan eskimemiş ürün almaya başladık. Bu sene ikinci senesi.”



Share: