2023 yılında bölük piyasasını neler bekliyor?

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Serencam iki yıldır göz piyasasında yaşanan patlamanın en kocaman gerekçesi on paralık şüphesiz ki pandemi süreciydi. Pandemi sırasında yükselen bölük talebi, arzı boğdu. Bu uzanım dahi doğal kendisine müzayede usulü satılıyormuşçasına seri yükselen ocak fiyatlarına ve ihale savaşlarına misil açtı. Yükselen aile fiyatları, eş sahiplerine kiralarında artışa gitme fırsatı verdi. Bu süreçte bire bir zamanda inşaat sektörünün dahi familya yapımında 2006 yılından beri görülmeyen seviyelere çıktığı görüldü. Polat, kalas ve buzdolabı envanterlerine müteveccih namına mütezayit işçi talebi de halihazırda yer erdemli seviyesine başarmış ulan global hazırlık zincirini henüz üstelik strese soktu.

Fortune’dan Lance Lambert’ın haberine bakarak, FED ise basamak piyasasında yaşanan pandemi kaynaklı bu balonun daha çok şişmesini istemedi. FED, ipotek oranlarını anlayış edilenin üstünde düşürerek basamak piyasasının umum frenini çekmiş oldu. FED’mağara ipotek oranlarını tespit kabil benzeri yetkisi olmasa üstelik pandeminin evvel haftalarında gerçekleştirdiği tıpkısı görülmemiş tahvil gelgel çılgınlığı sonrasında finansal piyasalarda ipotek oranları tarihi düşük seviyelere geriledi. Gerçekleştirdiği bu parasal tevessü sonrası ise zaman FED o dönüş aldığı tahvilleri satıyor ve akçasal sıkılaşmaya gidiyor. Serencam yerine bakıldığında, finans piyasaları serencam 6 aylık periyotta 30 almanak ortalama ipotek oranını yüzde 3,1’den yüzde 5,7’ye yükseltmiş oldu.

Alıcıların ipotek uygunluklarını kaybetmesiyle düşen murat, zaman konut piyasasında yaşanan düzeltmenin ana nedeni yerine öne çıkıyor.

Form bankaları ne yaptığını biliyordu

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ipotek oranlarında yaşanan bu aceleci artış, 2020 yılı Mart ayından bu yana karı fiyatlarının averaj yüzde 39,8 arttığı BENDE basamak piyasasında tam bire bir tashih yaşanmasına sebep oldu. Efdal tutu oranları, karı ahzetmek isteyenlerin rekor ev fiyatlarındaki bu balonu nihayet ayırt etmesi anlamına geldi. Bu buut dahi merhametsizce namus borcu ve dirimsel oranlarını karşılayamamaları sonucunda sülale kabul etmek isteyenlerin yüreklilik başvurularının olumsuzlukla sonuçlanmasını beraberinde getirdi. Alıcıların ipotek uygunluklarını kaybetmesiyle sakıt murat bugün konut piyasasında yaşanan bu düzeltmenin dahi asıl nedeni oldu. Peki göz piyasasında yaşanan bu düzeltme sülale fiyatlarında ne kabilinden değişikliklere sefer anahtar? Bu soruya karşılık sağlamak için Capital Economics analistlerinin öngörülerine ve revize edilmiş hane piyasası tahminlerine yakından bakmak gerekiyor.

Iri yavaşlama

Capital Economics eliyle hazırlanan ve ev piyasasının dahi yakından incelendiği raporda meydan düz şeş tahmin modelinin tamamı birlikte sülale fiyatlarında tıpkı yavaşlama yaşandığı üzerine oydaş. Bunu benzeri doğru kendisine değerlendirmezsek, bu düzeltmenin tıpkı ‘Nazik Yavaşlama’ göstergesi olduğunu terennüm etmek birlikte el olmaz.

Yeniden dahi yaşanan balaban yavaşlamanın geleceğe etkileri noktasında heterojen görüşler mevcut. Tahminler arasında sunma olumlu görüşe sahip olan, KÖLE merkezli sayısal taşınmazlar ve müşavirlik şirketi olan Zillow. Zillow, 2022 yılı Mayıs ayı ile 2023 yılı Mayıs kocaoğlan arasında BENDE’deki karı fiyatlarının yüzdelik 9,7 oranında artacağını öngörüyor. Bu miktar geçen yıl yayınlanan yüzdelik 20,4’lük artışa nazaran koskocaman bir yavaşlamaya bel etse üstelik ev kabul etmek isteyenler üzere dayanıklı dahi iri benzeri boşalma anlamına gelmiyor. Zillow’un eş fiyatlarının yüzde 9,7 oranında artacağına müteveccih tahmini, KUL’da 1987 yılından bu yana kaydedilen yıllık averaj yüzdelik 4,4’lük artma oranının iki katından ilavesi anlamına geliyor.

Normalleşmiş tıpkı nema ihtimali bağan

Zillow, Nisan ve Mayıs aylarında göz piyasası ev fiyatlarında yaşanan yavaşlamanın benzeri inhina noktası anlamına geldiğini ve piyasayı haddinden fazla sıcak eşit artışından elan antipatik tıpkı eşit artışına akilane sürüklediğini belirtiyor. Zillow’a göre bu yavaşlama, satın alma gücü bakımından büyük zorluklarla karşı karşıya olan alıcıların karı taleplerindeki düşüşünün da açıkça bir işareti. Zillow’un tahminleri basamak piyasasında ev fiyatlarının yükseleceğine yönelik olsa dahi, bu adisyon tıpkı zamanda berrak bir hor taraflı revizyonu de anlatıyor. Dört kamer evvel, yıldan yıla ev fiyatlarında yüzdelik 17,8’lik bir artma yaşanacağı tahmininde mevcut Zillow, yemeden içmeden dört ay ortamında kıymet çoğalma oranı tahminini yüzdelik 8,1 budamak zorunda kalıyor. Bunun sebebi ise Zillow’un üstelik MEMLUK basamak piyasasından yaşanan ‘aceleci’ yavaşlamayı dikkate alıyor olması.

Zillow, hane piyasasıyla ait müspet yalınlık tıpkı yükseliş öngören tek ortaklık kabilinden görünüyor. Ancak bu, piyasayı inceleyen değişik şirketlerin hepsinin aynı düşüş beklentisi içre olduğu anlamına gelmemeli. ABD merkezli emlak ve para piyasaları müşavirlik şirketi CoreLogic, önümüzdeki yıl ESIR’da familya fiyatlarının yüzdelik 5,6 oranında artacağını, Mortgage Bankers Association (Mortgage Bankacılar Birliği) ve Ulusal Mortgage Birliği Fannie Mae de ESIR’dahi göz fiyatlarının sırasıyla yüzdelik 3,1 ve yüzdelik 3,2 oranında artacağını tahmin ediyor. Bu üç tahminden rastgele birinin gerçekleşmesi üstelik BENDE bölük piyasasının normalleşmiş bire bir büyüme dönemine girdiğini göstermeye yetiyor.

Capital Economics, ESIR’dahi aile fiyatlarının önümüzdeki aynı yıl ortamında yüzdelik 5 oranında düşeceğini öngörüyor. Tarihî adına bakıldığında bu berenarı cesur tıpkı aritmetik.

Yüzde 5’lik düşüş

Capital Economics ise ABD’de sülale fiyatlarının önümüzdeki bire bir sene ortamında yüzde 5 oranında düşeceğini öngörüyor. Tarihsel adına bakıldığında bu az çok yürekli benzeri tahmin. ABD göz piyasasında karı fiyatlarının yıldan yıla bu derece düşmesi güvenilmez derecede nadir tıpkı duruma denk geliyor. Bu durumun sonuç 50 yılda vakit kaybetmeden iki kere yaşanması dahi bunu kanıtlıyor.

Capital Economics, raporunda şunları belirtiyor: “Yükselen tutu oranlarının 2023 yılı ortalarında yüzdelik 6,5’e çıkacağını öngörüyoruz. Bu ölçü, ipotek ödemelerinin toplam hanehalkı geliri içindeki ortalama oranının 2000’lerin ortalarında tanıdık şahika değeri aştığı anlamına gelecek. Bu nitelik karı satışlarının 2022 yılında 2021 yılı sonuna nazaran yüzde 20 oranında düşeceğini gösteriyor. Bunun birlikte satın alınabilirlik kısıtlamalarının bile artmasıyla ev fiyatları elan da düşecek fakat pazarın ev olması ve mecburi satıcılardaki düşüklük, sülale fiyatlarındaki düşüşün görece mütevazı olmasını ve yüzde 5 üzere tıpkı oranda gerçekleşmesini sağlayacak.”

Yükselen ipotek oranlarının 2023 yılı ortalarında yüzde 6,5’e çıkacağını öngörüyoruz. Bu cirim, ocak satışlarının 2022 yılında 2021 yılı sonuna nazaran yüzde 20 oranında düşeceğini gösteriyor.

Bölük piyasası zirveden yuvarlanıyor

Mavera yandan, MEMLUK’de sülale fiyatlarının ulusal bazda düşmesi durumunda ise hele bazı bölgesel hane piyasalarında düşüş daha bile dip kabil. Moody’s Analytics Esas Ekonomisti Markka Zandi üstelik analog fikirde. Moody’s Analytics’e bakarak ABD’bile ocak fiyatları gelecek sene yüzde 0 oranında artacak fakat Zandi, bu tahminin gerçekleşmesi üzere Phoenix ve Boise gibi bazen aşırı değerlenmiş bölük piyasalarında familya fiyatlarının yüzde 5 ila yüzde 10 kabilinden efdal oranlarda düşüşler yaşaması gerektiğinin altını çiziyor. Bu tahminin benzeri durgunluk olasılığını dışarıda bırakarak yapıldığını de gözden kaçırmamak gerekiyor. Moody’s Analytics, tıpkısı sakinlik yaşanması halinde ise karı fiyatlarında averaj yüzdelik 5 oranında, lüks değerli bölgelerde ise yüzde 15 ila yüzdelik 20 kabil şişman oranlarda düşüşler bekliyor. Basamak piyasasının zirve yaptığını söyleyen Zandi, imdi ise herhangi bir şeyin ev piyasasının yuvarlandığını gösterdiğini belirtiyor. Bu tahminlerin bire bir almanak benzeri süreyi kapsadığı unutulmamalı. Geleceği henüz dolgunca intikal etmek üzere geçmişe okşamak da müfit gibi.

Önceki örnekler

KUL eş fiyatlarının akıbet 50 yılda üç misil genel akseptans görmüş hesaplı temellerden uzaklaştığı görülüyor. 1970’lerde yaşanan basamak patlaması, 2000’lerde yaşanan hane patlaması ve pandemi süreci dolayısıyla yaşanan konut patlaması. İlk iki patlamanın sonuçları sonuncuya kıyasla oldukça değişik olmuştu.

1970’lerde, 30 yaşlarında olanların eş sahibi olmaya başlamasıyla ABD’üstelik bölük piyasası aşırı derecede hızlandı. On yıl süresince sayısız banliyö konutu inşa edildi. Ancak bu da ehliyetli gelmedi. 1970’lerin böylecene, sunma ve talepte yaşanan düzensizlik KÖLE’birlikte ocak fiyatlarının şaşırtıcı benzeri şekilde yüzdelik 167 kabilinden dayanılmaz benzeri oranda yükselmesine sebep oldu. Zaman yaşanan faziletli şişkinlik o dönemin bile belasıydı.

1980’lerin başında FED şişkinlik canavarını erdemli repo oranlarıyla evcilleştirince 1981 yılında yüzde 18’i aşan ipotek oranları 1982 yılında hane piyasasında stabil tıpkı karşılık düşüşüne sebep oldu. Fakat yaşananlar ev piyasasına başmaklık aynı kaza değildi. Bunun sonucunda da ESIR ev piyasası beş altı almanak ruhlu gelir artışının ardından 1980’li yılların oralarında kararlı bire bir piyasaya kavuştu.

2000’lerin başı

2000’li yılların başındaki konut patlaması ise bu kadar mahdut geçmedi. 2006 yazına gelindiğinde aile satın almış olanlar 2000 ila 2006 yılları ortada yüzde 84,6 oranında yükselen ocak fiyatlarını binnetice vurdumduymaz püskürtebildiler. Bu ebat ÇAKER hane piyasasında tıpkı düzeltme yaşanmasını sağladı. Düzeltme yoğunlaştıkça ise işlerin haddinden fazla elan ızdırap olduğu ortaya daha çok. Takanak verenler, onları mankafa ödemeye gücü yetmeyecek olanlara erdemli faizli tutu vermişlerdi. 2007 yılında sülale fiyatları düşmeye başlayınca baraj ağız ağıza yıkıldı ve ipotekler battı. Etkileri detaylı yıllar süren bu yadımlama ÇAKER’de hane piyasasının tamamen çökmesine hastalık oldu. Bunun natürel sonucu olarak ise 2007 yılından 2012 yılına kadar ÇAKER’bile karı fiyatları kararlı şekilde düştü. Balon imdi tamamen patlamıştı.

Bugün ise ev piyasasında yaşanan düzelti eş senaryoların yaşanacağının tıpkısı işareti olarak akseptans ediliyor. Bati ayrımsız inhitat mü yoksa hafif tıpkı sıyrıntı mı olacağı muhtemelen olmasa de, bu çöküşün ev piyasasındaki erdemli fiyatların yönünü adi akilane çevireceği kesme gibi.

Konut piyasasında tashih başladı, elem senaryo yakın

 

Çin’bile başlayan emlak çöküşü dünyaya yayılır mı?

 

İngiltere’üstelik basamak piyasası çöküyor mu?

 

Share: