“Tiroid bezinde amansız hastalık riskine dikkat” uyarısı

Rahat Söğütözü Hastanesi Genel Cerrahi Kürsü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Moray, tiroid ameliyatlarının yüzde 80’inin amansız hastalık zımnında evet de şüphesiyle yapıldığını, bunun dışındakilerin sebebinin ise hipertiroididen kaynaklandığını belirterek, cerrahi müdahale sonrası yapılması gerekenlere ilgili uyarılarda bulundu.

Rahat Sağlık Grubu’ndan yapılan açıklamada tiroid bezi hastalıklarına ilgilendiren değerlendirmeleri düz düz Moray, vücutta metanetli çok fonksiyonun düzenlenmesini sağlayan hormonların üretiminde çalım kayran tiroid bezinin, metabolik süreçlerin çok balaban kısmını etkilediğini bildirdi.

Nodüller, tümörler ve tiroid bezinin beş altı evet birlikte çok çalışması gibi hastalıkların bu bezin sağlıklı fariza yapmasına engel olduğunu vurgulayan Moray, tiroid nodüllerinin kistik (likit kırcı) yahut solid (merhametsiz) kendisine sınıflandırıldığını, kistik yapıdakilerin çevresine baskıyla dava yaratmadığı sürece tedaviye gerekseme duyulmadığını, sıkıntı veya dert yapması halinde içeriklerinin iğneyle boşaltıldığını bildirdi.

Moray, imansız nodüllerin kanser olma riskinin değerlendirildiğini ve bunun böylece icabında biyopsi yapılarak tedavi planı oluşturulduğunu, iyicil olanların sadece izlem edildiğini, şüphede kalınanlar ve kötü huylu olduğu belli nodüller amacıyla ameliyatın alelumum ilk seçeneği oluşturduğunu aktardı.

Tiroiddeki nodülün amansız hastalık olduğunun anlaşılması halinde bezin ağız ağıza çıkartıldığını tamlayan Moray, “Lenf bezlerine atladıysa bunların temizlenmesini takiben belirli kurum ve sayıdakilere ameliyattan yaklaşık 30-45 zaman sonra ışın etkin iyot ablasyon (RİA) tedavisi uygulanıyor. Tedavinin üçüncü bileşeni dahi koku TSH düzeyini 0,01 düzeyinde tutaç kadar tiroid hormonu yöneltmek namına biliniyor. Bu üçgen tedaviyle hastaların yüzdelik 95’e yakını iyileşiyor.” ifadelerini kullandı.

“Nodüler cedre hastalarının katiyen operasyon edilmesi gerekiyor”

Prof. Dr. Gökhan Moray, tiroid bezinin çokça çalışmasıyla ortaya sâdır hipertiroidi rahatsızlığına işaret ederek, hipertiroidiye illet olan iki hastalığın tedavisinde cerrahi iş uygulanabildiğini, bu rahatsızlıkların “graves” ve “toksik nodüler cedre” olduğunu bildirdi.

Graves hastalarının önemli aynı kısmında tıbbi tedavinin cins olduğunu, rahatsızlığı tekrarlayanların operasyon edildiğini nâkil Moray, “Operasyon müstelzim ikinci kadro parasız ise toksik nodüler cedre hastaları. Bu hastaların tiroid fonksiyonları ameliyatı emin kılacak kadar normale yaklaştırılınca ameliyat ediliyor. Graves hastalarında tiroid bezinin tamamını idrak etmek gerekirken, toksik nodüler guatrda haddinden fazla müteharrik nodüllerin çıkarılması tam oluyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“Risk taşıyan tiroid hastaları dernekevi anesteziyle operasyon ediliyor”

Bayındır Söğütözü Hastanesi Genel Cerrahi Kürsü Başkanı Prof. Dr. Moray, tiroid ameliyatlarının tahmini yüzdelik 80’inin tiroid kanseri ya bile kanser şüphesiyle yapıldığını, bunun dışındaki ameliyatların tiroid bezinin tıbbi kendisine tedavisi benzer sıfır çok çalışmasıyla, yani hipertiroididen kaynaklandığını bildirdi.

Tiroid ameliyatlarının tamamına yakınının genel anestezi altında yapıldığını nâkil Moray, 4-5 devir sonra ameliyat kesi yerine akarsu bağlantı edebildiğini, bu bölgeyi banyoda liflemek üzere tıpkısı haftayı özlemek gerektiğini kaydetti.

Moray, hastanın operasyon yerini benzeri yıl büyüklüğünde güneşten ırak tutmasının keder izinin elan beş altı sarih olmasına katkıda bulunduğunu belirterek, “Cerrahi Müdahale sonrası dikkat edilecek özel tıpkı tagaddi yahut fiziksel kısıtlılık bulunmuyor. Sökel normal bir operasyon sonrası durum gösterdiği takdirde, ameliyatın ertesi haset taburcu ediliyor. Benzeri ahir gün de poliklinik koşullarında dikişi alınıyor. Bazı tiroid kanserlerinde ise hastalığın büyüklüğü veya sayısına bakarak işler sonrası RİA tedavisi verilebiliyor.” ifadelerini kullandı.

Share: