Tarihi Beylerbeyi Hamamı satışa artık! İstenen dünyalık kenar uçuklattı

Üsküdar Yalıboyu Caddesi’ndeki tarihi Beylerbeyi Hamamı 48 milyon TL’ye satışa çıkarıldı. 1778 yılında I. Abdülhamid Eğlek vasıtasıyla Rabia Odalık adına yaptırılan Beylerbeyi Hamamı, hisse sahipleri marifetiyle 48 milyon liradan satışa çıkarıldı. Tarihi yunak, 4 yıkanma, 14 giyinme odasıyla gelişigüzel 698 metrekare açık alana cemaat.

ADLI İSİMLERİ ÜSTELIK AĞIRLADI

Restorasyon projesi 6 No’lu Dulda Yerleşmiş vasıtasıyla onaylanan, ikinci merhale tarihi kitap statüsüne sahip Beylerbeyi Hamamı’nın, tıpkısı aktarılma Müzeyyen Senar, Inatçı Virjin kabilinden ünlü sanatçıları bile ağırladığı biliniyor.

GELEN SAYISI 150’DEN 5’E DÜŞTÜ

Tarihi hamamın 19 hisse sahibinden Yüksel Bal, komutan süreciyle ait bilgelik verdi. Bal, “Sıcak dedem tarafından 1964 yılında alınmış. O zaman 3 yaşındaydım. O günden bugüne ilk dedem, sonra babam ve amcam aracılığıyla 2012 yılına kadar çalıştırıldı. 5-6 sene bile ben yönetim ettim amma, elan sonradan hamamlar iş yapmaz oldu ve burayı kapattık. 1993 yılına büyüklüğünde buraya veriş birlikte karışma günlük 150 hayat geliyordu. Akıbet zamanlarda günde 5-10 kişiye düştü” diye konuştu.

“SÜSLÜ SENAR KÖPEĞİYLE GELİRDİ”

Hamamdaki anılarından üstelik bahseden Bal, “Bilcümle ünlüler, Fecri Ebcioğlu, Müzeyyen Senar buraya geliyordu. Senar köpeğiyle geldiği üzere bayağı maslahat, cenk oluyordu. Başka müşteriler köpeğini akseptans etmiyordu. Benim köpeğim sizden elan bozulmamış diyordu. Böyle şeylerin yaşandığı günler oldu. en son buraya Damarlı Virjin geliyordu” diyerek konuştu.

“ISIDAM KÜLTÜRÜ İNSANLARDA BİTTİ”

Yunak kültürünün artık kalmadığını dile getiren Bal, “Biz 70’li yıllarda haftada 1-2 el hamama giriyorduk. Serencam yıllarda tığ de kullanmadık çünkü, evimizde banyo var, herhangi bir madde var. O birlikte filhakika hamamların sonunu getirdi. Hamam kültürü bitti. Çalıştıracak öge de kalmadı. Keseci, tellak diyoruz, bundan sonra onları da kimesne yapmak istemiyor. Bilcümle gelişigüzel husus neredeyse otantik. Camlar Fransa’dan gelmiş. Renkli camlar, ahşap hizip, mermerler otantik. Elden duvardaki fayanslar değişti. Sıcak polat konstrüksiyondur. Tek ant çökmez, sıhhatli” ifadelerini kullandı.

“OSMANLI MİMARİSİNİ YANSITAN BİR IM”

Beykent Üniversitesi’nden Abide Dulda ve Bakım Uzmanı Doç. Dr. Gamze Konaklamak Heinz, “1778’da I. Abdülhamid eskiden yapılmış. Rabia Padişah aracılığıyla yaptırılmış. Osmanlı mimarisini yansıtan bire bir kitap. Bilcümle övünürüz Türk Hamamı diyerek, kamu dünyada adını duyurmuş bu hamamın tıpkı örneği. Maatteessüf sayıları çok birkaç. İdeal olan, yapının ibdai işlevini bitmeme ettirmesi. 2 gömlek bilahare ihtimal de çocuklarımız ya birlikte torunlarımız takkadak kitaplardan öğrenecekler” dedi.

“ÖNCÜ DEĞERİ TAŞIYOR”

Kültür miraslarının korunmasından devletin sorumlu olduğuna özen calip Heinz, “Yaşatarak nesillere aktarma etmek bizim sorumluluğumuz. değme kişinin mülkiyetinde olsa bile, ekin mirasının korunmasından ihtişam sorumludur. Ahşap kaplamalı tavanları, yukarıdan alınan ışıklar bu yapının namına özgü mimari karakteri. Bu birlikte yapıya estetik ayar kazandırıyor. Estetik değeri üstelik var. Artık hamamlar çok beş altı günümüze geldiğinden, sancak değeri birlikte taşıyor” ifadelerini kullandı.

Share: