“Sigara bağımlılığı sonlandırılmadığı sürece KOAH önlenemez”

Ahşa Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Iktidar Ekiz, sigaranın yalnız akciğerlere değil, vücuttaki bir nice hayati organa üstelik kötülük verdiğini söyleyerek, “Süreğen Obstrüktif Akciğer Hastalığının tedavisinde (KOAH) en iri antagonist sigaradır. Sigara içme ile semptomatik düzeyde başlayan KOAH, sigara kullanılmaya devam edildiği sürece haddinden fazla çetin tablolara kadar gidebilir. Sigara bağımlılığı sonlandırılmadığı sürece KOAH önlenemez” dedi.

Liv Hospital Ankara Göğüs Hastalıkları Prof. Dr. Erk Ekiz, 16 Kasım Dünya KOAH Günü zımnında yaptığı mukayyet açıklamada KOAH’nın en yoğun tanıdık özelliğinin, akciğerlere giren ve sâdır havayı kısıtlayarak dem darlığına faktör olması olduğunu belirtti. KOAH’nın aynı akciğer hastalığı olduğunu belirten Prof. Dr. Ekiz, “KOAH kelimesinin açılımı Vakayiname Obstrüktif Akciğer Hastalığıdır. KOAH hastalığı amfizem ve kronik bronşitten oluşur. Amfizem, akciğerlerde dem alıp vermeyi sağlayan alveol keselerinin duvarlarının harabiyeti sonucu ortaya çıkan sapık ve sürekli genişlemedir. Bunun sonucunda akciğerde elastikiyet kaybı ve soluk darlığı gelişir. Kronik bronşit ise sunu az iki yıl sıkışık ve bu iki yılın arz birkaç 3 ayında öksürük ve balgamla seyreden ilerleyen benzeri rahatsızlıktır” diye niteleyerek konuştu.

‘ÖKSÜRÜK VE BALGAM ŞİKAYETLERİNE DİKKAT’

KOAH olan hastalarda amfizem bulguları bilge olan kişilerin genelde uzun boylu, hastalıklı, kanlı-enerjik sâdır, yanakları al, göğüs civar-kayırıcı çapları kalık (fıçı ahşa), pus uçları şişkinleşmiş, öksürük ve balgam yakınmaları olmayan hastalar olduğunu tabir fail Prof. Dr. Ekiz, “Vakayiname bronşit bulguları hakim olan şahıslar ise bodur boylu, nazik, öksürürken yüzü mor-semavi vasıf olan, mübarek balgam çıkaran, sıkça soluk darlığı krizleriyle hastaneye başvurup, otama sonrası kısmen rahatlayan, önsezi yetmezliğinin birlikte kesif görüldüğü hastalardır. Diğer benzeri kadro ise gelişigüzel iki tablonun birlikte olduğu hastalardır. KOAH ölümle sonuçlanabilir. Bu çor başladı mı geriye dönüşü yoktur, mutlaka ilerler. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bütün dünyada KOAH’ın 4’üncü tam ölüm nedeni olduğunu bildirmiştir. Türkiye’dahi ise 3’üncü sıradadır. KOAH, sıklıkla teferruatlı yıllar sigara kullanan, 50-60 yaşlarındaki erkeklerde görülmekle gelişigüzel, sigara içen kadınlarda birlikte görülür. Çok nadiren da olsa, sigara içmeyen kişilerde ve henüz er yaşlarda birlikte görülebilir. KOAH yapan sebepler arz başta mesleksel zararlı gazlar ve tanecikler (ev elektron) solunması, çalışkan biçimde sigara kullanımı ve gelgel kirliliğidir” ifadelerini kullandı.

‘ÖLÜMLERİN YÜZDELIK 90’I SİGARAYA BAĞLI’

Prof. Dr. Ekiz, KOAH’nın başlıca belirtilerinin öksürük, balgam, nefes darlığı ve göğüste tıkanma olduğunu belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

“Dem tükürme, uç ve tırnaklarda morarma, his yetmezliğine ilişkin ayaklarda şişme kadar belirtiler bile görülebilir. Fakat KOAH hastalarının çoğunluğu öksürük ve balgam yakınmalarından yağlık bir zamanlar doktora gitmedikleri, sadece nefes darlığı ilerlediğinde başvurdukları amacıyla tanılama ve tedavide geç eskimiş oluyorlar. Sigara akciğerlerdeki gelgel yollarında iltihaplı tepki geliştirerek duvarlarının kalınlaşmasına ve hava yolunun daralmasına hastalık oluyor. Büyük albeni yollarında daha çok balgam üreten hücrelerin yapılmasına, bunun sonucunda balgam artışına ve vakayiname öksürüğe kere çevirici. Oluşan bu tabloda Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) bir parçası olan kronik bronşit meydana dirimlik. Sonuçta can yılın balaban aynı bölümünü öksürerek ve balgam çıkararak geçirir. Albeni yollarının daralması sonucu akciğerlere havanın giriş ve çıkışı zorlaşır. KOAH’nın sunu kebir bulgusu olan soluk darlığı ortaya menfaat. Alveol adı verilen akciğerlerdeki gelgel keseciklerini gittikçe bozma ederek KOAH’nın aynı parçası olan amfizemi oluşturur. Oksijenin kana geçerek dokulara taşınmasına bariyer evet. Spor yarmak, dans geçmek, tempo beyan etmek, basak ve çıkış belgesi geçmek gibi koku almanın muhteşem olduğu aktivitelerde pürüz yaşanır. Sigara içmeye bitmeme edilirse, istirahatte üstelik nefes darlığı gelişir. Sigaradaki toksik maddelerin albeni yollarındaki hücrelerde kanserleşmeye illet olmalarından ekolojik ortam erkeklerdeki akciğer kanserinden ölümlerin yüzdelik 90’ı, kadınlarda ise yüzde 80’i sigaraya bağlıdır. Sigara boydak akciğerlere değil, vücuttaki birçok dirimlik organa bile beis verir. Idrar Torbası, kemirmek borusu ve göden kabilinden birçok aza kanseri, koroner kalp hastalıkları, kap yaşlanmasının hızlanması, karı doğurganlığının azalması, erkekte ise eş eşeysel işlev bozukluğu (empotans) sigaraya bağlı gelişen başka koca hastalıklardır. KOAH’nın arz iri düşmanı sigaradır. Sigara içmece ile semptomatik düzeyde başlayan KOAH, sigara kullanılmaya bitmeme edildiği sürece çok ağır tablolara büyüklüğünde gidebilir. Sigara bağımlılığı sonlandırılmadığı sürece KOAH önlenemez.”

‘SİGARAYI BIRAKMAK KOAH’IN BIR TANE ÇÖZÜMÜDÜR’

KOAH tedavisinin iki temel amacı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Nüfuz Ekiz, “Birincisi hastalığın bulgularını tashih etmek ya da kesmek, ikincisi ise hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktır. Günümüzde KOAH’ı ortadan kaldıracak, tamamen düzeltecek bir tedavi seçeneği yoktur. Fakat sigara içiminin bırakılması, KOAH’ın evolüsyon ve feyiz riskini yıpratıcı, hastalığın ilerlemesini durduran bir tane ve genişlik etken girişimdir. Sigaradan uzak durmak bu hastalığı çok nazik ölçüde önler. Bunun yanı sıra, mesleki doğal gaz ve partiküller ile hava kirliliği kadar risk faktörlerinden dahi uzak durulmalıdır. Kategorik tıpkı sine hastalıkları uzmanının kontrolüne girerek eğlenceli tılsım kullanımının sürdürülmesi ve şırakkadak başlayan atakların tedavisinin sağlanması gereklidir” dedi.

Share: