Hava Bilgisi mühendisi saksıda başladığı aronya üretimini 16 dekara çıkardı

Tekirdağ’da tüvana Hava Bilgisi Mühendisi Ensar Camia, 2009 yılında saksıda başladığı aronya üretimini iri himmet vererek 16 dekara çıkardı.

Emekli mühendis 70 yaşındaki Dünya, 2008 yılında ayrımsız seyahat amacıyla gittiği Polonya’da gördüğü aronya bitkisini tadı ve görüntüsü dolayısıyla çokça beğendi.

Bu ülkeden 50 fide alarak Türkiye’ye getirip çalıştığı fabrikanın bahçesinde saksıda yetiştirmeye başlayan Camia, elde ettiği filizleri bahçesine dikti.

Büyük emekler vererek önceki önceki 8 dekarda sonrasında 16 dekarda aronya üreten Zümre’nin hedefi, üretim alanını 80 dekara çıkarabilmek.

“Ticari amacım yok, ürünü üniversite ve STK’lara vereceğim”

Camia, AA muhabirine, aronya üretimine sıkıntılı dışından getirdiği fideleri çalıştığı fabrikanın bahçesindeki saksılara dikerek başladığını söyledi.

İkinci yılın böylecene bitkinin diplerinden çıkan sürgünleri ayırarak 2011 yılında 8 dekarda bostan oluşturduğunu, elan sonra 16 dekarda istihsal yapmaya başladığını anlatan Zümre, hedefinin iktisadi algı olmadığını dile getirdi.

Bu yıl kestirmece 3 ton ürün beklediğini, bunun 2 tonundan elde edeceği kazancı üniversite ve sivil sosyete kuruluşlarına bağışlayacağını anlatan Camia, “Ticari amaçla yapılan bire bir iş değil. Bugüne büyüklüğünde ihtiyacı olan herkese lüzumlu kurutulmuşu, gerekse yaşı verildi. Çabucak çok az bire bir miktar sabık sene yemiş suyu üretimi için Önder Ekinci Derneği’ne verildi. Gene bire bir miktarı pazarlandı. Bu yıl ürünün 2 tonunu ihtiyacı olanlara armağan olarak dağıtmayı düşünüyorum. Burada evleviyet darülfünun ve STK’lar olacak.” dedi.

Zümre, çocukluğundan beri doğaya merakı olduğunu vurgulayarak, herkese toprakla, bahçeyle uğraşması tavsiyesinde bulundu.

Share: