Füru oyunlarla depremin acısını unutmaya çalışıyor

Kollar oyunlarla depremin acısını unutmaya çalışıyor

BOLU – Asrın felaketi namına nitelendirilen iki şişman depremi cıvıl cıvıl ve aileleriyle gelişigüzel Bolu’ya gelen minikler, oyunlarla afetin acısını unutmaya çalışıyor.

Ocak ve Toplumsal Hizmetler Müdürlüğü, Bolu Valiliği koordinesinde kente mevrut depremzede yetişkinler ve ayrıntılar için çalışmalarına devam ediyor. Oyun Genişlik İyi İlaçtır sloganıyla harekete güzeşte ehlihibre psikologlar ve pedagoglar, İzzet Baysal Huzurevi’nde oyun ve aktiflik alanı oluşturdu. Torunlar üzere arz mufassal ayrının düşünüldüğü alanlarda minikler uzmanlar eşliğinde oyunlar oynuyor, foto yaparak, düzenli ahit geçiriyor. Bolu Valisi Erkan Kılıç üstelik eşi Ayşe Elif Tığ ile birlikte oyun alanına gelerek, çocuklara çeşitli hediyeler verdi.

“Toplumsal iyileştirme terapisi uyguluyoruz”

Bolu’evet mevrut aileleri ikametlerinde düzenli yerine müzakere ettiklerini tabir fail Familya ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Cemal Incitici, “Burada biz psikososyal bindi çerçevesinde sosyal düzeltme yapıyoruz. Bu, Aile ve Içtimai Hizmetler Bakanlığımızın şu an koordinesinde tüm Türkiye’bile, facia yaşamız olan gelişigüzel vatandaşımıza ve çocuğumuza ulaşacak şekilde bitmeme diyor. İlimizde birlikte Valiliğimizin koordinasyonunda kentimize barhana fail ailelerin çocuklarını tek tek hanelerinde ziyaret ederek, yaşlarına bakarak grupluyoruz. Onlara burada ihtiyaçlarına göre belirlenen sürede sosyal ıslah terapisi uyguluyoruz. Akabinde onları kişi ikametlerine sunma andıran yetiştirme yurdu evet birlikte anaokuluna yerleştireceğiz” dedi.

“Çocuklarımız buraya saat 09.00’üstelik gelip 15.00’birlikte ayrılıyor”

Çocukları ikametlerinden servis ile alarak merkeze getirdiklerini dile getiren Dokunaklı, “Çocuklarımız buraya saat 09.00’da gelip, 15.00’da ayrılıyor. Şuana kadar 34 çocuğumuzu bu sürece dahil ettik, akabinde yetiştirme yurdu ve anaokuluna yerleştirdik. Milli eğitim yaşında olanlarını milli eğitimin kurumlarına, çocuk yuvası yaşında olanları bize anahtar ettiriyoruz. Hanelerimizden zat imkanlarıyla getirebilenler getiriyor ama kendi alım araçlarımızdan ve Valiliğimiz imkanlarından faydalanarak servis tanzim ettik. Çocuklarımızı alıyoruz ve aileleriyle birlikte süzülmek isteyeni, aileleriyle birlikte alıyoruz. Çünkü dallar tıpkısı travmadan çıktılar. Sevdiklerinden hasrolunmak istemiyor. Anne ve babalarımız üstelik böyleler. Onlarla de ayrıca huzurevimizin yemekhanesinde ve tahsis edilen yerlerde uygun görüşmeler yapılıyor. Onlar üzere birlikte psikososyal bindi süreci yürütüyoruz” diye konuştu.

“Travmalarının kendilerine kötülük vermemesi açısından haddinden fazla büyük”

Çocuklarda içtimai iyileştirmenin, ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek olumsuzlukları önleyeceğini aktaran Başmuallim Izdırap, “Psikososyal bindi süreci, titreme mağduru insanların gelecek hayatta bu travmalarının kendilerine zarar vermemesi açısından çokça cesim. Zira çocuklarımız o korkuyu yaşadılar, o acıyı gördüler. Bazı dağ konulara tanık oldular. Bunların bütünü çocuklarımızın bilinçaltında, anlamlandıramadılar. Psikososyal bindi süreci verilmezse çocuklara ya da içtimai düzeltme gerçekleştirilmezse hayatın ileriki yaşlarında, bilinçaltına travmanın attığı olumsuzluklar aktarılma yüzüne çıkıyor, daha değişik sorunlar haline geliyor. Bakanlığımız bunun bilincinde” ifadelerini kullandı.

Share: