Ekoloji profesörü Baht, ağır aksak yağışların itinasız akışa benzeşme tehlikesine dikkati çekti

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Yer İlmi ve Ekoloji Esas Fen Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Yıldız, yağışların yıllık oranlarında sapmalar yaşanabileceğini, esas sorunun toprağın beslenmesini önleyici yüzey akışları meydana getiren kesintili yağışların olduğunu söyledi.

Nasip, AA muhabirine, sene içerisindeki yağışların tınlamalı veya kesintili şekilde yeryüzüne indiğini belirtti.

Yıl içerisinde yağmayan, ağır aksak debi eden yağışların beş altı aktarılma içerisinde toprağa inmesinin boğuk olduğuna değinen Talih, bu zümre değme yağışların baskın ve müfrit yaparak deniz ile göllere döküleceğini anlattı.

Baht, ağır ezgi olması halinde ise suyun tabana ineceğini ve akarsuları besleyeceğine bel ederek, şöyle dedi:

“Sapma muhakkak oluyor ama sınırlı yıllar arasındaki oranlara baktığımızda külfet yağışın ağır aksak akıntı etmesi. Düzce’dahi averaj 800 milim yağış var. Yağmur ahenkli şekilde aylara yayılırsa aya emer ve barajları besler. Birkaç aktarılma zarfında süratle inerse yerey yağışı ememez ve gelişigüzel akışa dönüşür. Ölçüsüz akışlar üstelik başat ve taşkına dönüşerek yaşam alanlarına beis veriyor.” diye konuştu.

Bu nedenle üstelik yaz boyunca toprakta depolanan akarsu miktarının azaldığını nâkil Yıldız, yükseklere yağan bellek ise kayran şeş sularını besleyeceğini fakat baran görmeyen ekincilik arazilerine kâr sağlamayacağını anlatım etti.

Talih, yağışların güzeşte yıla nazaran düzensiz ve birkaç olduğuna, mayıs ve haziran ayına kayma yapmış olabileceğine değindi.

Bazen yağışların haziran ortasına sarkabildiğine bel eden Nasip, “Bağan rakımlarda yağış birkaç tür amma yüksek rakımlarda sabık yıla andıran tıpkı dolaşma oldu. Belki barajlar bu şekilde dolacak. Düşük rakımlarda tarım arazileri sulanamadığı amacıyla nebatat çok istihsal gerçekleştiremeyecek. Yağışı özlük açımızdan düşünüyoruz ama tarım arazileri için birlikte cesim.” değerlendirmesinde bulundu.

Share: