Trabzonlu 3 avrat Kovid-19 sürecinde vakar verdikleri çiniciliği kazanca dönüştürdü

Trabzon’birlikte çinicilik üstüne aldıkları eğitimlerle kendilerini geliştiren üç kadın, fehamet desteğiyle kurdukları atölyede süs eşyası üretip dünyalık kazanıyor.

Daha evvel çinicilik üstüne eğitim alarak istihsal özne Yoğunluk Arslan, arkadaşları Gülçin Akdeniz ve Gülsen Etraflı ile Kovid-19 salgını döneminde özel ağırşak merkezinde belirtik albeni çinicilik eğitimlerine katıldı.

Eğitimlerin ardından bu işi mesleğe dönüştürmeye değişmeyen veren 3 eş, Siktirici ve Itidalli Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Tutma İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteklerini araştırdı.

Atölye açabilmek için Gülçin Akdeniz’in girişimcilik sertifikası almasıyla 3 yoldaş, Ara 2020’da Ortahisar ilçesine sınırlanmış Beşirli Mahallesi’nde “Tılsımlı Başkaları Fayans Atölyesi”ni kurdu.

KOSGEB’den aldıkları 50 bin liralık bağış desteğiyle üretime başlayan kadınlar, kendi tasarımlarının yanında kişiye özel yaptıkları vazo, kase, ibrik kabil ürünleri 100 ila 3 bin lira beyninde değişen fiyatlarla satıyor.

Son yerine 7-10 Ara’ta Pir Sanatlar Galerisi’nde açtıkları “Değişen Hayatlar Sergisi”nde ürünlerini beğeniye sunan 3 arkadaş, burada as etme imkanı bile buldu.

Aslan, Akdeniz ve Teferruatlı, atölyelerindeki fırınlama makinesini, çinicilikle uğraşan hemcinslerine de temenni olması yerinde kullandırıyor.

57 yaşındaki Derya Arslan, AA muhabirine, ev kadını olduğunu belirterek, “İkinci çocuğumdan sonra hobi kendisine bir şeyler yapmayı planladım. 2015 yılında arkadaşımın tavsiyesiyle çinicilikle tanıştım ve ondan sonra hayatım ağız ağıza değişti. Çiniyle alelacayip tıpkı dünyada buldum kendimi. Onun tor maddesinin arazi olması, ona yok olmak hep olumsuz enerjimi ve stresimi aldı.” dedi.

Arslan, bu alanda kendini geliştirmek üzere 2020’da Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Teknik Bilimler Yüksekokulu Anadan Görme Umum Sanatları Bölümü’nü kazandığını, eğitiminin bitmeme ettiğini kaydetti.

İki yavru annesi, 49 yaşındaki Gülçin Akdeniz ise çinicilik işine hobi yerine başladıklarını, aksiyon yerini açmalarıyla kendilerini dokunaklı hareket temposunun süresince bulduklarını ifade etti.

Fırınlamada kullandıkları makinenin Trabzon’üstelik haddinden fazla fazla bulunmadığını kaydeden Akdeniz, şöyle konuştu:

“KOSGEB üzere başvurular yaptık. Müteşebbis kadınlara sertifikalar verildiğini öğrendim. Ego 2 ayrı sertifika aldım. Sınavlara girdim, görüşmelerimizi yaptık, şirketimizi kurduk. Henüz sonraları birlikte fırınımızı aldık. Sonra KOSGEB geldi bize baktı, değerlendirdi, bu fırının Trabzon’da olması gerektiğine tatmin getirdi. 2 yıl önceki bize 50 bin liralık büyüklüğünde bağış desteği verdi. Yapabildiğimiz yere büyüklüğünde sunu iyice şekilde yapıp bu hizmeti Trabzon’a çevirmek istiyoruz.”

Ev hanımlarına “üretin” tavsiyesi

53 yaşındaki Gülsen Mufassal üstelik hedeflerinin ayrımsız fırın elan alıp bütün Trabzon ve Karadeniz Bölgesi’ne fayans ürünlerini satmak olduğunu vurguladı.

Familya hanımlarına dahi benzeri zaman ilk harekete geçmeleri tavsiyesinde kâin Etraflı, üretime geçmeleri halinde mehabet desteğini yanlarında göreceklerini söyledi.

KOSGEB İl Müdürü Muhammet Mustafa Aldanmaz, 3 kadının benzeri araya gelerek yaptığı işin sair kadınlara da yaşıt olduğunu belirterek, “Bugün buradaki örneğimiz, karı girişimcilerin ekonomiye kazandırılması adına haddinden fazla makro yeknesak. Hele kim çinicilik kadar tarihi, mazisi olan bire bir sanatın kadınlar yoluyla ekonomiye kazandırılması bizim için haddinden fazla kızıl. İş fikirlerini ekonomiye dönüştürmeleri anlamında tığ da elimizden gelen yardımı esirgemedik.” dedi.

Share: