EDİRNE BAROSU’NUN 200 YILLIK KONAĞI RESTORE EDİLECEK

EDİRNE’birlikte tescilli sivil mimarlık örneklerden biri olan kısaca 200 yıllık Baro Konağı’nda restorasyon çalışmaları başladı. Edirne’nin Dilaverbey Mahallesi Osmaniye Caddesi üstünde mevcut kısaca 200 yılık tarihi Baro Konağı, valilik ve baro işbirliğiyle restore ediliyor. Başlatılan günahsızlık, takdir ve projelendirme faaliyetleri ile tarihi konağın 20 yıl önceki ihtişamlı görüntüsüne kavuşması bekleniyor. Edirne Baro Başkanı Gökhan Karakoç, kısaca 10 yıldır etkisiz durumda bulunan tarihi konakta incelemelerde bulunarak, devam fail bostan ve eğlek içi arılık çalışmalarıyla ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Karakoç, tarihi konağı alaylı günlerine dolamak istediklerini belirterek, Konağın 200 vücut yaşında olduğunu biliyoruz. Bizden evvel aynı Rum aileye aitmiş. Yaklaşık 20 yıldır bizim elimizde. Aslına akla yatkın restore edilecek dedi.

Karakoç, konağın sakat günlerine kavuşturulması üzere önceki adımın atıldığını belirterek, İmparatorluğun sonuç yüzyılına tanıklık etmiş Kaleiçi semtimizin genişlik nadide tescilli sivil mimari örneklerinden olan baro konağımızı bozuk günlerine sarmak üzere geçmiş adımı attık. Valimiz Sayın Hüseyin Kürşat Kırbıyık’ın destekleriyle geçmiş günahsızlık, ölçüm ve projelendirme faaliyetlerine geçtiğimiz hafta itibariyle başlamıştık. Zaman bile Edirne belediyemizden ekipler geldiler, sililik faaliyetlerini sürdürüyorlar. Mail zamanda proje ile birlikte konağımızın ne amaçla kullanılacağı şekillenecekö ifadelerini kullandı.

‘GÖRKEMLİ GÜNLERİNE KAVUŞTURMA ÜMİDİNDEYİZ’

Tarihi konağın 2002 yılında dönemin valisi Gönüllü Yücel aracılığıyla restore ettirilerek Edirne Barosu namına tescillendiğini hatırlatan Karakoç, Ancak gerek bakım maliyetlerinin çokluğu, lazım adliye binamızın şehir merkezinden daha ırak ayrımsız yere taşınmış olması ile konağımız bire bir hacim işsiz kaldı. Ancak demincek ihya ederek ihtimal baro lokali, ihtimal üstelik avukat misafir evi peki. Proje elan netleşmedi ama sakat gösterişli günlerine kavuşturma ümidi içindeyiz. Çalışmalarımız bu yönde sürüyor dedi.

‘ASLINA MAKUL RESTORE EDİLECEK’

Karakoç, tarihi konağın yaklaşık 10 yıldır tembel tıpkısı durumda olduğunu rapor ederek, Baromuzun bütçesinden cura tamiratlar yaptırdık. Ama eski tarihi binaları arkalamak, tedavi etmek, ayakta tutabilmek mahdut bir madde değil. Düşük maliyetlerle maalesef olmuyor. Nedeniyle henüz nazik tıpkı projeye ihtiyacımız var. Edirne valimiz bu konuda desteklerini esirgemediler. Konağımız esasen iyice eyyam görecek. Konağın 200 cisim yaşında olduğunu biliyoruz. Bizden evvel tıpkı Anadolu aileye aitmiş. Tahminî 20 yıldır bizim elimizde. Aslına uygun restore edilecek dedi.

‘BAHÇEDE OTURUR SABAHLEYIN KAHVELERİ İÇERDİK’

Dilaverbey Mahallesi sakinlerinden Dilber Bender ise tarihi konağın yenileme çalışmalarının başlatılmasından kıran mutlu olduğu belirterek ‘Orada günlerimiz olurdu. Bahçede otururduk, sabahleyin kahveleri içerdik. Bahçe o büyüklüğünde güzeldi kim. Biz bu mahalleye 1970 senesinde geldik. Sonraları sahibi sattı, gitti. Benzeri elan üstelik bakılmadı. Yanındaki parafin eş üstelik bizimdi. geceli gündüzlü tıpkısı aradaydık. Mutlu gayrimümkün mıyım Burası çarşının göbeği. Tertemiz olur. gelen geçen turistler bakıyor, eksiklik oluyor. Edirne’mize hakeza tıpkısı öz yakışmaz. İnşallah çıktı mebzul peki diye konuştu

Share: