Bolu’da depremzede vatandaşlara randevusuz psikolojik destek hizmeti veriliyor

Bolu’birlikte depremzede vatandaşlara randevusuz ruhsal destek hizmeti veriliyor

BOLU Yer Sarsıntısı felaketinin ardından Bolu’ya gelen afetzedelere ruhsal destek hizmeti veriliyor. Vatandaşların bu hizmetten randevusuz şekilde faydalandığını söyleyen İl Afiyet Müdürü Muhammed Emniyetli Demirkol, “Bu evrede, etken bir deva tedavisi, antidepresanlar önerilmiyor uzmanlarca. Bir yas süreci var aslında. Bu matem sürecini dosdoğru bire bir şekilde atlatabilmenin sunma cesim ilacı, kişinin kendini serbest hissetmemesi. Tığ bile hem kurumlarımızla hem üstelik doktorlarımızla gerçekte bilcümle depremzede ‘Yalnız değilsiniz’ mesajı vermeye çalışıyoruz” dedi.

Bolu İl Afiyet Müdürlüğü vasıtasıyla, depremzede vatandaşların bu tahakküm günleri atlatabilmesi amacıyla Psikososyal Bindi ile Çocuk Afet ve Deprem Polikliniği hizmete açıldı. Hayata geçirilen poliklinik hizmeti ile afetzede vatandaşlara ve çocuklara psikolojik destek sağlanması hedefleniyor. Afetlerden etkilenen vatandaşların tedaviden evvel bekâr olmadıklarını hissettirmeye çalıştıklarını rapor eden Bolu İl Esenlik Müdürü Dr. Muhammed Emniyetli Demirkol, planlı çalışmalar karşı hikmet verdi.

“Uygun ziyaretlerimizi yaparak esenlik sorunlarıyla ilgilenmeye çalışıyoruz”

Depremzede vatandaşların rastgele ihtiyacını karşılamaya ilgi gösterdiklerini söyleyen Demirkol, “Valiliğimizin koordinasyonunda Bolu İl Keyif Müdürlüğü yerine ilimizde konuk ettiğimiz eşsiz misafirlerimize, depremzedelerimize hem kaldıkları evlerde hem bile yurtlarda birebir ziyaretlerimizi yaparak, esenlik sorunlarıyla ilgilenmeye çalışıyoruz. Bu hem psikoloji hem dahi bedenî oluşuk olan teessürat yahut henüz öncesinde var olan hastalıkların tedavileri sürecini uygun sayın valimizin talimatlarıyla yakın izlem etmeye çalışıyoruz. İnşallah onları kıvançlı edebiliriz ve sıkıntılarını benzeri nebze olsun hafifletebiliriz” dedi.

“Bütün depremzedelerimizi destek olmak amacıyla hazırlar”

Depremzedelere randevusuz hizmet verildiğini ifade eden Demirkol, “Burada hele psikiyatrik ve psikososyal destek çok şişman aynı önem yer ediyor. Tığ dahi Bolu İl Esenlik Müdürlüğü namına, Valiliğimizin koordinasyonunda Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Terbiye Araştırma hastanemizde hocalarımızla iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Onların hepsine değişik teşekkürname ediyoruz. Psikososyal bindi hatlarımız, çalışkan facia ve titreme polikliniklerimiz kuruldu. Tıpkı şekilde İzzet Baysal Ruh ve Asap Hastalıkları Hastanemizde bile yine Doç. Dr. Görüntü Ensari hocamızın koordinasyonunda psikososyal bindi hatlarımızda etkili namına hizmet veriyor. Bu hatlardan öncelikle bahsedeyim. Mehabet hastanemizde İzzet Baysal Ruh ve Asap Hastalıkları Cesamet Hastanemizde iki hattımız var. Birisinde 7/24 psikiyatri uzmanımız enerjik telefonda WhatsApp hattıyla irade fail hep depremzedelerimizi dayanaklık etmek amacıyla hazırlar. Aynı şekilde 7/24 akşam ezanı saat 00.00’a kadar de gine sabit telefonumuzdan psikososyal destek için de psikologlarımız enerjik yerine müşavirlik hizmeti vermekteler ve tedavi süreçlerini başlatmaktalar. Randevusuz aynı şekilde hizmetlerimiz bu hastanemizde bitmeme ediyor” diye niteleyerek konuştu.

“Bu evrede, hareketli bir çare tedavisi, antidepresanlar önerilmiyor”

Muhammed Sakıncasız Demirkol, sözlerine şöyle devam etti: “Aynı şekilde Eğitim Bilimi ve Araştırı Hastanemizde de hem yavru amacıyla hem bile erişkin için afet titreyiş polikliniklerimiz açıldı. Randevusuz tıpkısı şekilde bütün depremzedelerimiz de geldiklerinde hizmet verecek şekilde planladığımız bir hizmet alabiliyorsunuz. Bu süreç içerisinde esasen akut ruhsal gerilim evresi var. Akut ruhsal gerilim evresi, şu yaşadığımız günlerde alelhusus o bölgeden gelen vatandaşlarımızın yaşadığı ruhsal gerilim. Bu evrede, etkin benzeri umar tedavisi, antidepresanlar önerilmiyor uzmanlarca. Tıpkı matem süreci var aslında. Bu matem sürecini dimdik ayrımsız şekilde atlatabilmenin yer balaban ilacı, kişinin kendini yalnız hissetmemesi. Tığ de hem kurumlarımızla hem dahi doktorlarımızla gerçekte bütün depremzede ‘Yalnız değilsiniz’ mesajı vermeye çalışıyoruz. KYK yurdumuzda dahi hep bilirkişi doktorlarımızla zarfında psikiyatristin bile olduğu bilirkişi doktorlarımızla yine yanlarında olduğumuzu, onların üstelik yalnız olmadığını, devletin yanlarında olduğunu göstermeye çalıştık. Bu noktada özellikle iştah kaybı, uykusuzluk kadar oluşmuş olan problemlere çıkar yol tedavisi veriliyor. Hafif gaflet uykusu ilaçları ve iştahı arttırıcılar vs. Onun dışında can kuşu hallerini natürel matem süreci olarak engelleme edilmiyor. Bu 3-6 ay büyüklüğünde bire bir müddet. Daha sonrasında otama gerekenler dahi tekrar devam edecekler. Ama daha öncesinde psikiyatrik problemleri cihetiyle çare kullanan ve bu süreçte ilaçlarını boşlama eden, ilaçlarına benzeri şekilde ulaşamayanların birlikte hızlı aynı şekilde tedavilere devam etmesi üstelik oldukça majör”

Share: