Kanserde erken teşhis üzere Bilecik’in köylerini geziyorlar

Bilecik’te, İl Keyif Müdürlüğünce başlatılan uygulama kapsamında köylerde tahminî tıpkısı yıldır kanser taraması yapılıyor.

Kent merkezi ve ilçelerdeki birleştirme uran bölgeleri ile iş dünyasının destekleriyle alınan “Faal Kanser Tarama Ara Bulucu” 2021 yılının ilk teşrin ayında hizmete başladı.

“Erken canlandırma hayat kurtarır” sloganıyla müteharrik esenlik ekipleri, ev ayından bu yana yer eşkal ve 7 ilçedeki köyleri gezerek hem tarama hem birlikte brifing yaptı.

Bu konuda yetişek sunulan sağlıkçılar, alelhusus kadınlarda sunma kalın görülen türlerden olan bicik kanseriyle ilişik taramalar gerçekleştirerek durumları riskli görülenleri yönlendirdi.

İl Afiyet Müdürlüğü Esenlik Hizmetleri Başbuğ Yardımcısı ve İl Amansız Hastalık Tarama Koordinatörü Uzm. Dr. Nurşen Gürsoy, AA muhabirine, kanser vakalarının zamanında tayin edilerek otama başarısının yükseltilmesi amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Aracın göreve başlamasından bu yana 109 ayrı konumda zindelik gösterdiklerini belirten Gürsoy, fabrikalarda, alım satım alanlarında, köy meydanlarında 4 bin 293 kişiye amansız hastalık ve amansız hastalık taramaları üzerine eğitim bilimi verdiklerini anlattı.

Taramalarda 5 kişide kansere rastlandı

Elde ettikleri verilere değinen Gürsoy, şöyle konuştu:

“Mobil amansız hastalık tarama aracımız bire bir yıl süresince 4 hekim, 24 bacı, 19 lavta ve 15 röntgen teknik adam ile 8 bin kilometre sefer katetti. 2 bin 432 kadına mamografi çekimi, 745 kişiye HPV/DNA taraması, 482 kişiye gaitada gizli koku taramaları yapıldı. Taramalar neticesinde 2 bin 432 kadından 168’ine çirkin lezyon tanısı konuldu, bunlardan 4’ü kanser tanısı aldı. 33 kişinin yabansı gelen HPV/DNA testi taramasından ayrımsız hayat kanser tanısı aldı. Gaitada bilinmeyen çağ taramaları sonrasında 7 kişinin kaka gelen sonuçlarından sonraları her amansız hastalık tanısı belirleme edilmedi.”

Gürsoy, bu anahtar dışında Cemiyet Sağlığı Merkezine tutkun etkin Kanser Er Kişileştirme ve Tarama Merkezinde taramaların ücretsiz yaptırabildiğini sözlerine ekledi.

Osmaneli ilçesi Medetli Köyü Muhtarı Gürhan Karaca ise bu imkandan dünya yetkililere teşekkür ederek, “Köyümüzden amansız hastalık taraması amacıyla hastaneye gezmek namına ayağımıza büyüklüğünde geldiler. Anlayışsız halkımız için evire çevire ayrımsız hizmet.” dedi.

Share: