Kozan hurması lezzetini tescillemek istiyor

Kozan hurması lezzetini tescillemek istiyor

ADANA 2021 yılında japon hurması üretiminde Türkiye birincisi olan Kozan’birlikte 11 bin 500 dönüm arazide tahminî 20 bin ton cennet hurması üretimi gerçekleştiriliyor. Kozan bu hurmasına coğrafi bel alarak tescillemek istiyor.

Kozan Tecim Odası Başkanı Mustafa Kandemir, Eskimantaş, Karabucak, Minnetli, Boztahta, Mahalleleri ilkin kalkmak üzere binlerce dönümde üretilen “Haciya” cinsi cennet hurmasının lezzetinin ve hurma kurusunu coğrafi meni algı farklılıklarda ve lezzette olduğunu söyleyerek, bu lezzetin tescillenmesi üzere ilçe tarım müdürlüğü ve Çukurova Üniversitesi Kozan Meslek Yüksekokulu işbirliği ile sahada analiz ve çalışmaların başladığını kaydetti. Kozanlı üreticiler Trabzon Hurmasının diğer illerde üretilen hurma ve kurusu ile arada kısık benzeri ezgi farkı olduğunu argüman ederek bölgedeki yer kalitesinin bunda faal olduğunu anlatım etti. Kozan, Eskimantaş Mahallesinde Behişt Hurması üretimi özne Erdoğan Bolat ” Ben 80 yaşının üzerineyim ata topraklarında bildim bileli çalışıyorum. Hurma ağaçlarımıza bakımlarını yapıyoruz. Gözümüz kabil bakıyoruz. Bu hurmalar lezzeti ile ayrımlı ve adamakıllı” dedi.

Babası ile gelişigüzel kısaca 5 dönüm yerey üzerinde cennet hurması üretimi yapan Kağan Bolat “35 yıldır hurma üretiyoruz. Bu nadir benzeri hurma. Eylül 15’inde hasatımız başlar, Kasım’a büyüklüğünde gelgel şartlarına göre sürer. Bu Hachiya cinsi ve lezzeti gayrı cennet ve Trabzon hurmalarından çokça değişik. Özge cinslerde bu ezgi olmuyor” diyerek konuştu. Çukurova Üniversitesi Kozan Çığır Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Cansu Dölek Gencer, “Kozan’da hurma üretimi olarak baktığımız ahit bildirme önde gelen birinci ve ikinci sıralarda kayran düzlük aynı istihsal var. Büyük bire bir üretimle alın karşıyayız. O yüzden ticaret odasıyla başlattığımız mesai neticesinde Kozan’ın kendine has coğrafyasından kaynaklanan ve özelliklerinde aromasının farklılıklarını denemek üzere yer çalışmalarıyla bu arada analizlerimizi yürütmeye başlamış bulunmaktayız. Coğrafi meni ile bölgedeki hurmanın lezzeti tescillenerek hem müstahsil hem bitiren hem da mevki ekonomisine yardım sağlayacağından ekolojik ortam bize artıları efdal olacaktır. O yüzden bu farklılığı hem Türkiye genelinde hem Kozan’a katkısı olacak şekilde Adana’ya ve daraç dışına şayet tanıtabilirsek çok iyi yerlere geleceğimizi düşünüyoruz” dedi.

Kozan hurma kurusunda müteşebbis olan ve almanak 70 ton behişt hurma kurusu ile öncülük fail girişimci Hamza Kılıçkaya, Cennet Hurmasının bölgede 5 kiloda 1 kilogram hurma kurusu elde edildiğini belirterek ” Kozan hurması yer türü ve coğrafyasından kaynaklı olsa lüzumlu lezzeti ayrıksı illerde üretilen Trabzon Hurmasından çokça ayrımlı. Malatya kayısı kurusu nasıl başka bölgelerde ekilip bire bir kalite vermediyse Kozan Behişt Hurması de bu bölgede lezzeti ile ayrıksı illerde üretilen hurmalardan haddinden fazla ayrımlı tıpkı lezzete cemaat. Bunu tığ kendimiz biliyoruz amma azrail tepkilerinden da görmüş olduk. Haciya cinsi sair ürünlere bakılırsa daha farklı ve bağımlılık eden lezzeti var. Bu hurmanın üretilen killi ve akarsu tutan benzeri toprak. Bölgede rastgele evde seçme alanda hurma kurutuluyor. Denizli, Maraş hurması bile aldık kurttuk lezzeti buradaki lezzeti vermedi. Bu hurma burada Suluhan rüzgarları var bu hurmanın kurumasında balaban enerjik. İçinde lezzeti ve araması ayrıksı illerden çokça değişik kılan bire bir şeker ve hoş koku oranı var. İnşallah coğrafi bel alarak bu zevk tescillenir” dedi.

Share: