Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “(Gana) İkili ilişkilerimizin kanuni zeminini pekiştirmek dahi büyük”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gana ile bir nice alanda hisse senedi birliğini güçlendirme üzerine çalıştıklarını belirterek, “İkili ilişkilerimizin yasalı zeminini güçlendirmek bile mehabetli.” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Afrika temasları çerçevesinde bulunduğu Gana’nın başkenti Akra’da Gana Dışişleri Bakanı Shirley Ayorkor Botchwey ile heyetler arası ziyaret öncesi basına seslenme etti.

Görüşmelerinde halihazırda iki ülkenin tecim bakanları, iş konseyleri ile değişik çalım ve kuruluşlarınca üstünde çalışılan ikili konuşu iş birliğini güçlendirmek ve derinleştirmek amacıyla Türkiye-Gana ilişkilerinin bütün yönlerini ele alacaklarını kaydeden Çavuşoğlu, “Dışişleri bakanları namına onları desteklemeliyiz, çabalarını eş güdümlü etmeliyiz. İkili ilişkilerimizin kanuncu zeminini pekitmek dahi yüce.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Gana ile birçok alanda çalıştıklarını belirterek, “Bu yüzden bu anlaşmalara ihtiyacımız var. Bunların bazılarını imzaladık. İmzaladıklarımızı onaylamanız gerekiyor. Üzerinde çalıştığımız anlaşmalara yönelik müzakereleri dahi sonuçlandırmalıyız ve yeryüzü kısa sürede imzalamalıyız.” diye niteleyerek konuştu.

Temasları kapsamında Gana Oran Başkanı Nana Akufo-Addo eliyle kabul edileceğini dile getiren Çavuşoğlu, Gana tarafıyla yapılan müzakerelerde ele alınan konuları de elan sonraları paylaşacaklarını rapor etti.

“Askeri defans ve ticari anlaşmaları alelacele onaylayabiliriz”

Gana Dışişleri Bakanı Botchwey de martta Antalya Diplomasi Forumu’na katıldığını söyledi. Gana Tecim Bakanının dahi Türkiye’yi mülakat ettiğini belirten Botchwey, bu ziyaretlerin kısa olmasına rağmen gittikçe elan büyük ziyaretlerin gidişatını ve zeminini belirleyeceğine inandığını dile getirdi.

İki büyüklük arasında imzalanan askeri itilaf, defans ve tecim anlaşmaları olduğunu kaydeden Botchwey, “Bu anlaşmaları aceleten onaylayabiliriz, böylece projelerin asıl anlamda sahada uygulandığını görebiliriz.” dedi.

İki mutluluk arasında beş altı konvansiyon imzalandığına dikkati çekici Botchwey, “Türkiye’den aksiyon adamlarının Gana’ya yatırım ayırmak için geldiklerinde kendilerini çokça şen hissetmelerini temin etmek amacıyla detaylı bire bir kez kateden aynı çifte vergilendirme anlaşması imzaladık.” ifadelerini kullandı.

Botchwey, Türkiye’den çokça sayıda yatırımı Gana’ya sarmak istediklerini dahi belirtti.

Bakan Botchwey, Gana’ya sağladığı yetişek, burs, insani müzaheret kabil desteklerinden kıran Türkiye’ye teşekkürname etti.

Share: