Havalar soğudu, gripten sakınmak isteyen vatandaşlar aktarların yolunu tuttu

– Hastanelerde bahir arttı, gripten tevakki etmek isteyen vatandaşlar aktarların yolunu tuttu

Mevsim geçişleriyle, aktarların kırıcı mesaisi başladı

‘Sarı değerli’ iken, ‘solgun meydan’ oldu

DİYARBAKIR – Diyarbakır’da hastanelerde derya arttı, vatandaşlar kış aylarının gelmesiyle birlikte ortaya sâdır sezonluk gripten sakınmak için aktarların yolunu tuttu.

Diyarbakır’dahi şita aylarının başlamasıyla beraberinde mevsimsel gribi de getirdi. Mevsimlik gripten tevakki etmek isteyen vatandaşlar, aktarlarda satılan çam koza macunu ve pekmezi, ıhlamur, zencefil, zerdeçal, tarçın, adaçayı kadar bitkilere kırıcı murat gösterdi. Elan evvel ‘solgun kızıl’ namına nitelendirilen ıhlamurun fiyatı artınca ‘zerrin yakut’ demeye başladıklarını söyleyen Bağlar ilçesinde aktarlık işleyen Hamza Muvakkat, kış aylarında katıksız ürünlerin vatandaşlar tarafından alçak rabıta gördüğünü söyledi. Arızi, “Talepler başladı kışa giriş yapıyoruz, soğuk algınlığına karşı bitki ilaçları lazım olacak. Ben geçirdim ve hastaneye gitmeden bitkisel yollarla atlattım. Ihlamur, kış çayı ve atom üzere bitkilerin çaylarını karıştırıp içtim şu anda iyiyim. Bu yıl talep fazla olacak, fakat fiyatlar efdal. Ihlamura eskiden solgun altın diyorduk, şimdi ise solgun meydan diyeceğiz. Kilogramı 450 TL civarında 500’e akıllıca gidiyor. Doktorlar dahi aktarlara yönlendiriyor, ağaçküpesi çiçeği ve papatyaya üste elinin körü şita çayını öneriyor” dedi.

“Kimyasaldan kaçıp doğalı tercih ediyoruz”

Müşterilerden Başkomutan Çiçek, mevsimsel geçişlerde grip ve nezleden korunmak üzere kimyevi ilaçlardan kaçıp natürel nebatat kullandığını söyledi. Çiçek, “Özellikle mevsimsel geçişlerde soğuk algınlığı çokça çok oluyor, evde da şimdiden dumağı ve grip kadar belirtiler başladı. Bu yüzden havari yönünün pekiştirmek için nebati çaylar alıyoruz. Biliyorsunuz şu anda birçok azık ürünleri tabii değil, muafiyet sistemimiz zayıflıyor. Bu dönem üstelik önlemimizi ahzetmek amacıyla aktarlardan natürel malzemelerimizi alıyoruz. Ben gayet memnunum faydasını gördüm, kimyevi ilaçlardan ırak durarak elimizden geldikçe natürel yollara başvuruyoruz” diyerek konuştu.

(MB-AKK-SO-Y)

Share: