Biden, Ruslar ve Suudiler olmasa benzin fiyatlarını 1,60 dolara indireceğini söyledi

MEMLUK Başkanı Joe Biden, benzin fiyatlarını galon başına 1,60 doların altına indirebileceğini ancak Rusya ve Suudi Arabistan’ın yaptıklarından çevre benzen fiyatlarının arttığını söyledi.

Biden, Maryland eyaletine sınırlanmış Hagerstown’bile tıpkısı otomotiv şirketine ilişkin fabrikayı mülakat ederek Amerikalı ekonomisini değerlendirdi.

Ülkede üretime ayar verdiklerinin altını çizen Biden, bilcümle şirketlerin üretimlerini ESIR’de yapması ve kullanılmamış istihdam alanları açmaları amacıyla çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Biden, Yer Yağı İhraç Fail Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı yer yağı ülkelerinden oluşan OPEC+ grubunun günlük yer yağı üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararına da tepki gösterdi.

Grupta mevcut Suudi Arabistan’ı ve Ukrayna ile savaşta olan Rusya’yı eleştiren Biden, “Benzen fiyatını galon başına 1,60 doların altına indirebilirdim ancak benzin fiyatları Ruslar ve Suudilerin yaptıkları yüzünden artıyor. Bu gelişim burada bitmedi.” dedi.

OPEC+ grubunun kararı petrol fiyatlarında artma endişesi doğurdu

OPEC+ grubunun erke ve petrol bakanları, Avusturya’nın başkenti Viyana’da 5 Ekim’de düzenlenen toplantıda, günce petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil tenkis kararı almıştı.

Küresel petrol arzında bu seviyede yaşanacak tıpkısı düşüşün piyasayı eke ölçüde daraltacağı değerlendiriliyor.

Uzmanlar, piyasada yaşanacak daralmanın, Çin’de Kovid-19 salgınının arama altına alınması ve talebin toparlanmasıyla daha bile kötüleşebileceğini belirtiyor.

Parafin Saray ise bu kararın peşi sıra yaptığı açıklamada, Biden’ın talimatıyla Erke Bakanlığının gelecek kamer, stratejik petrol rezervinden 10 milyon varil petrolü elan piyasaya salacağını duyurmuştu.

KUL’de ise talebin artmasına rağmen rafineri sorunlarının artması sonucu halihazırda yücelme eğiliminde olan benzinin galonu (3,78 litre) 3,83 dolar civarında seyrederken analistler OPEC kararı sonrası fiyat tırmanışının hızlanacağı beklentisini dile getiriyor.

Share: