Yangından kaçan canlıları tutmak için bekleyen şahinin davranışı ilk kez kayda alındı

BURDUR’un Gölhisar Gölü’nde kuş sayımı özne Huy Koruma ve Milli Parklar ekipleri, 18 Ocak’ta sâdır bataklık yangınında şahinin, alevlerden kaçan kemirgen ve küçük memelileri tutmak üzere bekleyişini görüntüledi. Ehlivukuf biyolog ve ornitolog Lale Aktay Sözüer, şahinin beslenme amacıyla yanan alanının çevresindeki bekleyiş davranışının, Türkiye’bile ilk defa taşıt altına alındığını söyledi.

Burdur’birlikte Gölhisar Gölü’nde Huy Dulda ve Milli Parklar Burdur 6’ncı Toprak Müdürlüğü ekipleri, şita ortası kuş sayım çalışmalarını yaparken 18 Ocak’ta çökek kayran yangınını fark etti. Bilirkişi dirim bilimci ve kuş bilimci Lale Aktay Sözüer, kuş sayımı sırasında karşılaştıkları çökek yangınına engelleme ederken şahinin, alanının etrafından ayrılmadığını gördü. Tafsilatlı yıllar Göller Bölgesi’nde icraat yaptıklarını tamlayan Sözüer, “Huy Esirgeme ve Milli Parklar Burdur 6’ncı Toprak Müdürlüğü ile birlikte Gölhisar Gölü’nde su kuşu sayımında benzeri yangına denk geldik. Sazlık yandı. Çokça üzücüydü, kaçışan hayvanları gözlemledik. Olaya müdahale ederken alanda ayrımlı bire bir rasat yaptım. Türkiye’dahi henüz geçmiş gözlemlenmemiş fakat gâh mahir kuşların gerçekleştirdiği ayrımsız davranışı gözlemledim. Ayrımsız delimsirek, dikme üzerinde cuşuhuruş sınırının kenarında alanı izliyordu. Bu davranış, şahinin yangından kaçmaya çalışan kemirgenler, küçük memelilerle beslenmeyi beklediği tıpkısı davranıştı” diye niteleyerek konuştu.

‘TÜRKİYE’DE İLK DEFA KAYIT ALTINA ALINMIŞ OLDU’Şahini gözlemlediği süreci anlatan Sözüer, “Delimsirek, fire saat sonradan yangının başka ayrımsız noktasına gitti, daha bilahare bambaşka tıpkısı noktada durdu ve esasen coşkunluk alanını izledi. Yanı başında zehir varken oradan gelecek besinleri bekledi. Sonradan bile şahini yanan alanlarda gözlemledik. Bu dahi Türkiye’de ilk defa pusat altına münfail oldu. Bu bildik benzeri çizgi amma ülkemizde, bölgemizde ilk kez Gölhisar Gölü’nde çokça üzücü benzeri olayın sonucunda gözlemledik ve belgelemiş olduk” dedi.Lale Aktay Sözüer’in eşi, zootekni uzmanı ve tabiatçı Özgün Sözüer dahi Türkiye’dahi ilk defa böyle bire bir davranışı pusat altına almanın heyecanını yaşadıklarını belirtti. Sözüer, şöyle konuştu:

“Türkiye’dahi şahinin cuşuhuruş takkadak doğadaki davranışına ilişkin bire bir fonksiyonun ilk kaydıdır. Bu tutum biçiminin gözlemlendiği dünyadaki yerler dahi Türkiye’de olduğu kabilinden nısıf yağışsız habitatlar. Avustralya, Cenup Afrika, Ölçülü Afrika’nın tropikal olmayan kesimleri, gine Güney Amerika’nın tropikal sıfır kesimlerinde da bu çizgi gözleniyor. Usta kuşlara ilgili Türkiye’deki önce tutum gözlemi kaydıdır bu. Bunun Avustralya’de belirlenmesi birlikte çok enteresan. Çünkü uzmanlar, fen adamları bunu önceki on paralık anlayamasalar üstelik geçmiş önceki Aborjinlerin halk söylenceleri aracılığıyla keşfediyor. Bunun türe payının olup olmayacağını yer gözlemleri ile birleştiriyorlar ve kök olduğunu fark ediyorlar. Uzman kuşlar arazilerde sâdır yangınlardan kaçan kemirgenleri avlamayı punt kendisine değerlendiriyor. Bu haddinden fazla enteresan. Bu dahi bize çokça kasırga verdi. Zira biz Türkiye’üstelik hakeza tıpkısı davranışın olup olamayacağı konusunu sürekli tartışıyorduk. Burdur’dahi Natür Himaye ve Milli Parklar Burdur 6’ncı Kesim Müdürlüğü’nün ekipleri sayesinde bu davranışı gözlemleme fırsatı bulmuş olduk.”

Share: