TÜSEB ve SABİOTEK arasında teşrikimesai protokolü imzalandı

Sağlık Bakanlığına mecbur Türkiye Afiyet Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Sağlıkta Biyoteknoloji Mükemmelliyet Kuma Uygulama ve Araştırma Merkezi (SABİOTEK) arasında işbirliği protokolü imzalandı.

İşbirliği protokolü imza töreni, Kader Teknik Üniversitesi (YTÜ), Marmara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) rektörlerinin katılımı ile Felek Ustalık Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Otağ-ı Hümayun’dahi düzenlendi.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Rektörü Prof. Dr. Nuri Okumuş, imza töreninde yaptığı konuşmada, bu iş birliği ile gelecek üzere rüya vaat edici balaban aynı oluşumunun ilk adımlarını attıklarını söyledi.

Prof. Dr. Işıklı, akademisyenlerin alay malay mücahede kültürüne öğür olduğunu anlatım ederek “Alay Malay çalışmanın bazı kuralları zorladığını birlikte görüyoruz. Bunu çekiştirmek için önceki zaman içerisinde üç darülfünun akademisyenlerimizi tıpkı araya getiren çalıştaylar tevhit ettik. Bu çalıştaylar bize gösterdi ki potansiyelimizi alay malay çalışarak henüz dolgunca noktalara yükseltebiliriz.” dedi.

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, SABİOTEK’in kurulma aşamasında gösterdikleri ferman ve kararlılık amacıyla YTÜ ve İÜC rektörlerine teşekkür ederek, “Ülkemiz, Keyif Bakanlığının çalışmaları ile afiyet alanında dünyada denk gösterilecek çalışmalara imza atmakta. Koronavirüs döneminde bile gördük ki çok majör çalışmalarda TÜSEB öncülük etmişti. Ben, TÜSEB ile SABİOTEK Yetkinlik Merkezi ortaklığının meyvelerini çokça mümasil zamanda alacağımızı ümit ediyorum.” diye niteleyerek konuştu.

Üç üniversiteden eş esenlik biyoteknolojisi programı fikri

Felek Maharet Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmayan, merkezin kurulduğu günden bugüne tıpkısı araştırma ekosistemi var ettiğini belirterek, “Heyecanlıyım, buradan şanlı çıktılar göreceğiz. Tabii kim bunun için devletimizin, bakanlığımızın ve TÜSEB’in bizimle bu arada olması gücümüzü arttıracak.” ifadelerini kullandı.

İş birliğinin geliştirilerek üç üniversite arasında kuma lisans, yüksek lisans ve doktora programlarının açılabileceğini dile getiren Yılmayan, buradaki birikimin imdi cümle dünya ekosistemine sunulması gerektiğini, dünyanın da bu bilgi birikimiyle tanışmaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı Prof. Dr. Erhan Aksungur ise Türkiye’nin sonuç yıllarda defans teknolojileri alanındaki ivmesine değinerek, “Bu muvaffakiyet bire bir iradenin ürünüydü. Afiyet fen ve teknolojileri alanında de tıpkı emir gösterilmekteydi amma bire bir kırılmaya gerekseme vardı bu kırılmayı birlikte pandeminin oluşturduğunu çok açık şekilde söyleyebiliriz. Bu noktadan itibaren Esenlik Bakanlığı’nın ve özellikle TÜSEB’in çokça mehabetli faaliyetlerde bulunduğunu pandemide gördük. Domestik tanı kiti, domestik aşımız TÜSEB’in bindi, koordinasyon, yönlendirmesi ve kurmuş olduğu iş birliği modelleri ile beraber gerçekleştirildi.” diye niteleyerek konuştu.

Prof. Dr. Aksungur, akademisyenlerin ürettikleri prototipi ürüne dönüştürmede iş birliği modellerine ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, “Kent hastaneleri içerisinde TÜSEB Ar&Ge ofislerini yapılandırıyoruz. Nedeniyle hastanelerdeki hocalarımız, fikirleriyle oraya gelsinler. Biz onları SABİOTEK’le, mühendislerimizle buluşturalım zira problemin kaynağı esenlik profesyonelleri bilgisinde, onlar biliyorlar.” açıklamasında bulundu.

YTÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmayan, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurt, İÜC Rektörü Prof. Dr. Vazıh ve TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Aksungur, konuşmaların arkası sıra teşrikimesai protokolünü imzaladı.

Etkinliğe katılan SABİOTEK ve TÜSEB araştırmacıları, imza töreni sonrası hatırat fotoğrafı çektirdi.

Share: