TBMM Başkanı Şentop, Antalya’daki “APA 13. Genel Müesses”nda konuştu: (2)

TBMM ve Asya Milletvekili Asamblesi (APA) Başkanı Mustafa Şentop, bulunan BM sisteminin işlevsiz, çağ dışı ve adaletsiz olduğunu belirterek, “BM’ye sanki öncülük edenler ve onun kurallarını mensur edenler, bu kurallardan kendilerini affedilmiş tutuyor.” dedi.

Şentop, Antalya’üstelik tıpkı otelde planlı APA 13. Umumi Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye olarak temas genişlik ve şartta mazlumun ve haklının birlikte olduklarını söyledi.

Kıtayı ve bölgeleri vakit kaybetmeden sorunlarıyla anmanın haksızlık olacağını anlatan Şentop, “Asya, kökü mazide olan bire bir atidir. Asya dünya tarihine, medeniyetlere beşiklik fail, yön veren kıtadır. Zaman dinamik ve hakim olduğu sav edilen kültürler, kıtamızdan aldıkları maddesel ve manevi farklılıklar ve zenginlikler konusunda kendilerini inşa edebilmişlerdir.” diye konuştu.

Mustafa Şentop, Asya’nın birlikte bir vakitler topluluk olduğu değerler üzerinde kendini kullanılmamış aynı mensur sürecine soktuğunu ve seçkin anlamda baştan yükselmeye başladığını hatırlattı.

Kıtayı ve ülkeleri yaşanabilir, elan sürdürülebilir, istikrarlı, barışsever ve huzurlu bir kuzuluk getirme konusunda eş tıpkısı iradeye eş olduklarına inandığını vurgulayan Şentop, “Eş bir iradeye eş olmamız ve işbirliği içre hareket etmemiz seçme zamankinden elan bile koca. Zira acun siyasetinde, iktisadında ve sosyolojisinde güzel değişiklikleri ve gösterişli zamanları yaşıyoruz. Tarihin akışı, yoğun kırılmaların yaşadığı benzersiz ayrımsız dönemden geçiyor.” görüşünü paylaştı.

Şentop, adamlık tarihinde ve uluslararası ilişkilerde daha ilk karşı karşıya kalınan meselelerde el foto olduğu varsayılan yöre kabullerin ve dertlere hal üretmeye yarayacağı düşünülen tecrübelerin haddinden fazla iri tıpkı bölümünün, bugün bundan sonra geçerliliğini yitirdiğini belirtti.

Ancak gelişigüzel ne olursa olsun geçerliliğini yitirmeyen ve yitirmeyecek ilkeler da olduğuna dikkati calip Şentop, şunları kaydetti:

“İşte bunların genişlik önde gelenlerinden biri dünyadaki adaletsizliklere ve haksızlıklara alın eş duruş sergilemek, ihtilafların çabuk çözüleceği kaotik tıpkı ortamın arsıulusal ilişkiler camiasına bilge olmasını engellemek üzerine kalın taşımamızdır. Gine böyle dönemlerde elimizi güçlendiren, bizleri rahatlatan ve geleceğe daha ümitli bakmamızı sağlayan anahtarlardan ayrımsız diğeri ise haddinden fazla taraflılıktır. Global sorunların çözümü, işbirliğine ve faal çokça taraflılık temelindeki eş çabalara bağlıdır. Mütebeddil arsıulusal dinamiklerde çok taraflılığın teşvik edilmesi tarihi bir sorumluluktur. Bu bizim amacıyla dini inancımızın dahi aynı gereğidir.”

TBMM Başkanı Şentop, Türkiye namına bu düsturlara yürekten inandıklarını ve arsıulusal sistemde abra arayışının yaşandığı bu dönemde diyalog, meşveret ve diplomasiye tamamıyla evleviyet verdiklerini anlattı.

“‘Dünya beşten büyüktür’ ilkesini desteklemeniz koca”

İnsani, vicdani, ilkeli ve saydam bir aut politika yaklaşımıyla yekpare dünyada huzur, hazar ve bol bolamat amacıyla ceht gösterdiklerini belirten Şentop, “Özellikle Sayın Cumhurbaşkanım Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, ‘bakir ve elan adaletli tıpkısı dünya cins’ anlayışını şiar edinerek global sistemdeki müsavatsızlık ve adaletsizliklerin ortadan kaldırılmasını, çok taraflılığın daha işlevsel bir biçimde tesis edilmesini dış politika hedefi kendisine ele alıyoruz.” ifadesini kullandı.

Şentop, Cumhur Reisi Erdoğan eliyle ortaya konulan “acun beşten büyüktür” ilkesiyle özellikle Asayiş Konseyi koyulmak amacıyla Mürekkep Milletler (BM) ve farklı çokça taraflı kurumların, günün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde reforma tabi tutulmasının, haddinden fazla taraflılığın elan işlevsel ayrımsız biçimde bünye edilmesi noktasında en nazik adım olacağını aktardı.

TBMM Başkanı Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kâin BM sistemi işlevsizdir, köhnedir ve gelişigüzel şeyden önemlisi adaletsizdir. BM’ye güya önderlik edenler ve onun kurallarını inşa edenler, bu kurallardan kendilerini muaf tutuyorlar. Böylesi bire bir genişlik çokça taraflılık değil, son Gün Batısı taraflılığı yerine adlandırılabilir. Siz eşsiz misafirlerimizden arzum ‘acun beşten büyüktür’ ilkesini desteklemeniz, gittiğiniz değme yere kuvve kendisine iletmeniz ve elan adaletli aynı çok taraflılığın inşasının kabil olduğunu anlatmanızdır. Çokça taraflılık konusunda biz Türkiye namına, bölgesel sorunlarda hele lehçe sahiplenme ve çözümleri savunuyoruz. Asya ülkelerinin dahil olduğu sorunların çözümü, yine bizlerin gayretiyle Asya ülkelerinin ortaya koydukları iradeyle çözülebilecektir. Mağrip dünyasının egosantrist, üstenci ve tekme standartlı bakış açısıyla bizlerin sorunlarına karışma olmaya çalışması, kolonyalist geçmişiyle yüzleşmeden başka uluslara devir ve uygarlık dersi vermeye kalkışması, boş boş benzeri çabadan öteye gidemez. Asya Asya’dır, Mağrip ise Batı. Yeniden bile bu konuda kendimize de bir pay derk etmek, samimi tıpkısı özeleştiri açmak yararımıza olacaktır. Bölgesel sahiplenmeye ve çözümlere inanıyoruz ama Asya’daki uluslararası girişimlerin kurumsallaşma konusunda vurgun kaldığını da itiraf etmeliyiz. Sınırlı sayıda ülkenin karışma olduğu ASEAN haricinde hareketli aynı mekanizma olmadığı üzere kamu Asya ülkelerinin dahil olduğu tıpkısı hamle dahi başlatamamış durumdayız. Bu bağlamda, Asya Saylav Asamblesinin kurumsallaşması ve kurumsal kapasitesinin arttırılması, Asya’daki girişimlerin önünü açabilecek tıpkısı etap olacaktır.”

Mevcut bölüm başkanı namına APA’nın kurumsallaştırılmasına müteveccih tüm somut önerilere meydanda olduklarının altını çizen Şentop, Türkiye adına son defa APA dönem başkanlığını üstlendiklerini, sonuç 4 umumi kurulunu düzenlemekten ve ahit başkanlığını yürütmekten hava duyduklarını vurgulayarak, APA’nın bakir bölüm başkanı olmayı arzulayanları dahi destekleyeceklerini rapor etti.

Mustafa Şentop, APA’nın henüz çalışkan aynı ayla dönüşmesi için lüzumlu tamlık kurumsal adımların atılması ve başta bağırsak tüzüğü atılmak için esas dokümanların yenilenmesi gerektiğini dile getirdi.

Bu konuda benzeri uzlaşının sağlanmasının elzem olduğuna işaret eden Şentop, “Bu konuda tam üyelerin zaruri hassasiyeti göstereceğinden şüphem yoktur. En muhteşem meselelerimizden birinin katkı paylarının ödenmesi ve aile sahibi ülkelere APA faaliyetleriyle ilgili yüklenen ekonomik yükün hafifletilmesidir. APA çabucak dönme başkanlarının değil tüm Asya ülkelerinin kuma kuruluşudur.” değerlendirmesinde bulundu.

Şentop, Cumhur Reisi Erdoğan’a “Nobel Hazar Ödülü” için bindi istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, başından bu yana Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi, öncelikle tıpkısı ateşkes olmakla alay malay adaletli bire bir barışın diplomatlık aracılığıyla sağlanması, savaşın zıt etkilerinin giderilmesi üzere çalıştığını ve çağrılarda bulunduğunu anlatan Şentop, konuşmasına şöyle bitmeme etti:

“Bu bağlamda örneğin Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracına yönelik İstanbul Anlaşmasının hayata geçirilmesi Sayın Cumhurbaşkanımızın gayretleriyle sağlanmıştır. Bu anlaşma dünya genelinde yüz yüze kalınabilecek benzeri besin güvensizliğine cebin bu dönemde atık sunma konkre ve hayat dolu kadem olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız, enerji güvenliği üzerine da mehabetli inisiyatifler alıyor, bu alanda üstelik ortaya çıkan krizlerin derinleşmesinin önüne geçmeye çalışıyor. Sizlerin da malumunuz olduğu üzere müspet sonuçlara ulaşılıyor. Ben bizzat bu çabaların uluslararası dünya eliyle da somut biçimde taşıt altına alınması gerektiğini fikren Sayın Cumhurbaşkanımızı Nobel Sulh Ödülü’hangi aday gösterdim. Sevgili Dostum Pakistan Senato Başkanı Sayın Muhammed Mecbur Sanjrani dahi geçtiğimiz hafta Norveç Nobel Komitesi’ne yazdığı mektupla Ukrayna krizinin çözümüne yönelik çabalarından dünya Sayın Cumhurbaşkanımızı ‘Nobel Hazar Ödülü’ üzere aday gösterdi. Namına bire bir öğün henüz teşekkürname ediyorum. Bu vesileyle siz nadir misafirlerimiz ve dostlarımızın da bu konuda desteklerini beklediğimi göstermek istiyorum. Sizlerin vereceği bindi Sayın Cumhurbaşkanımızın ve hepimizin arzuladığı daha adaletli uyum ve çok taraflılığın inşasına koyulacak bire bir tuğla ve kimin akilane tarafta olduğunu gelecek nesillere gösteren aynı belge yerine hafızalarda yerini alacaktır. Bu tarihi vesikada imzasının olmasını iştiyak eden parlamenterler sekretaryamızla irtibata geçebilirler.”

Şentop, genel asamble toplantısında geliştirilecek fikirlerin ve ortaya konulacak hedeflerin, ülkeler ve halklar arasındaki bağlar ile eş ideallerin pekiştirilmesine yardım sağlayacağını vurguladı.

(Bitti)

Share: