Su tutkunu yaşlılar, performanslarıyla alkış alıyor

Masterler kategorisinde savaş fail yüzücüler, dinçlikleri ve spor tutkularıyla gençlere benzer oluyor.

Edirne’de Türkiye Yüzme Federasyonu vasıtasıyla düzenlenen Masterlar Etraflı Kulvar Şita Yüzme Şampiyonası’na katılan sporculardan 75 yaşındaki Mehmet Kayaç, AA muhabirine, Türk Silahlı Kuvvetlerinde miralay rütbesiyle görev yaptıktan sonradan mütekait olduğunu söyledi.

Meslek hayatı boyunca spor yaptığını, tekaüt olunca dahi bitmeme ettiğini tamlayan Kaya, “Arsıulusal nısıf maraton koşularına katıldım. Gözyaşı grubumda 6 acun birinciliğim var. 2020’de Antalya Maratonu’nda kürsüye çıktım. Belimde oluşan fıtık zımnında yüzmeye ağırlık verdim. 9 kere degaje akarsu yüzme yarışına katıldım. Antalya’nın Seki ilçesi ile Meis Adası arasındaki 7,1 kilometrelik parkurda yüzdüm.” dedi.

Yüzme sporunu maltalık biçimi haline getirdiğini anlatan Kayaç, “50 yaşından sonradan beş altı kemirmek ve bol harekete ilgi edilmeli. Masterlar kategorisinde yüzenlerin genişlik yaşlılarındanım. Yaşıtlarıma sesleniyorum; kahvelerde okey oynamasınlar, parklarda oturmasınlar, belirgin havada spor yapsınlar, debi etsinler.” diye niteleyerek konuştu.

“Bütün yaşlılara, yaşıtlarıma referans ederim”

76 yaşındaki Hüma Bayraktar, 10 yaşında Yüzme İhtisas Spor Kulübünde eğitim bilimi almaya başladığını rapor etti.

Öğrencilik zamanlarında yüzmede muvaffakiyetli olmadığını fakat hayallerinden vazgeçmeyerek 45 yaşından sonraları yüzmeye bitmeme ettiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

“Derbent yarışlarına katılmakla başladım bu işe. 2016’üstelik gelişmemiş kulvar yarışında 25 metrede sırtüstü yüzmede Türkiye rekoru kırdım. Yaşım ilerlediği amacıyla bazıları ‘yapma artık’ diyor ama bence spor yapmanın fiziksel faydası var. Her şeyden önce bizim bu yaşlarda hayata alın amacımızın olması bizi henüz genç tutuyor. Hep yaşlılara, yaşıtlarıma kaynak ederim. Spor yapanlar bunu müstakbel yaşlara büyüklüğünde bitmeme ettirmelidir.”

“100 sene yaşayacakmışım gibi kendime bakıyorum”

80 yaşındaki Sakıncasız Toramanoğlu ise 10 yaşından beri yüzdüğünü, ispirto ve sigara kullanmadığını, sigara içilen yerde durmadığını dile getirdi. Sağlıklı yaşamaya çok özen ettiğini vurgulayan Toramanoğlu, şunları kaydetti:

“Esenlik için olmazsa olmazlarım gani ve muvazeneli tagaddi, ikincisi akıntı, üçüncüsü ise fena hâlde uyuma. Sunu nazik işve kanı ve afiyet. Balıkesir’de yaşıyorum ve yılın 365 haset yüzerim. Van Gölü, Kıbrıs, okyanus, yüzmediğim su kalmadı. Katıldığım yarışmalarda hayatım süresince 450 madalya kazandım. Benim yaşam tarzım bol ve istikrarlı nemalanmak. Dışarıda spor yapamıyorsam evinde sakat saat idman yaparım herhangi bir devir. 100 yıl yaşayacakmışım kabilinden kendime bakıyorum.”

Share: