STK’lerin yaraları çalmak amacıyla deprem bölgesindeki çalışmaları bitmeme ediyor

Sivil topluluk kuruluşları (STK), “asrın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgede yaraları bağışlamak üzere insani arkalama çalışmalarını sürdürüyor.

Hasene Sosyal Teavün Derneğinin, dünyanın bir nice ülkesinden ve Türkiye’nin ayrımlı şehirlerinden yola sâdır 100’den aşkın müzaheret tırı, 90 tevzi aracı ve 300’den aşkın fahri personeli bölgeye yönlendirdi.

Dernek Kahramanmaraş, Malatya, Hatay ve Adıyaman’de kıran akse yönetimi ve geri hizmet merkezinde çalışmalarına bitmeme ederken dinamik aşevinde 5 bin şahsiyet çorba, yunak yemek ve çay dağıtımı, devingen fırında günde 10 bin aldatmak üretimi ve dağıtımı gerçekleştiriliyor.

Mobil klinikte 50’den aşkın sağlık personeliyle depremzedelere ulaşan cemiyet, gönüllü imamlar aracılığıyla bölgede manevi destek hizmetleri birlikte veriyor.

Dernek, 1500 kişiye hizmet verecek aşındırmak, esenlik, psikolojik ve manevi bindi hizmetinin da ortamında bulunacağı deri şehir üzere çalışmaları başlattı.

“İyiliğe tutunma vakti”

Türkiye’bile ve dünyanın değişik coğrafyalarında yetim çocuklara müteveccih icraat işleyen Babasız Vakfı, yer sarsıntısı bölgesinde 225 kişilik aynı ekiple bulunurken, önceki etapta toplanan 10 milyon lira yardımı afetzedelere ulaştırdı.

“İyiliğe tutunma vakti” sloganıyla çalışan mangiz, Kilis ve Adıyaman’da kriz merkezi kurarak operasyonlarını bu iki şehir üzerinden yönetti.

Toplanan ayni ve nakdi yardımlar İstanbul’dan yola çıkarken esvap, battaniye, keyif ve arılık malzemesi, süt kuzusu bezi, besin paketi, akarsu, fener, pil ve kandil öncelikli ihtiyaç namına bölgeye gönderildi.

Vakıf antrparantez depremzedelere yönelik psikososyal bindi ve depremden etkilenen ayrıntılar amacıyla birlikte oyun çadırları kurulması üzere çalışmalara başladı.

Farklı illerin havza temsilcilikleri hareket bölgelerine yönlendirildi

Yardımeli Uluslararası İnsani Müzaheret Derneği, umumi merkezlerinde oluşturulan müstacel buut masası koordinasyonunda çalışmalara katılıyor.

Dernek, yönetim kurulu üyeleri eşliğinde Sivas Temsilciliğini Diyarbakır’a, Van Temsilciliğini Adıyaman’a, Samsun Temsilciliğini Malatya’ya, Kırıkkale Temsilciliğini Osmaniye’ye, Kayseri Temsilciliğini Kahramanmaraş’a, Konya Temsilciliğini Adana’ya, Mardin Temsilciliğini Şanlıurfa’ya ve Bartın Temsilciliğini Kilis’e yönlendirdi.

Acil insanca yardım malzemeleri hazırlayan toplum örgütü 50 bin battaniye, 20 bin kışlık don, 50 ton içme suyu, 2 bin kilo konserve, 10 bin kutu avrat hijyen seti ve haddinden fazla sayıda gıda paketini AFAD ile yapılan koordinasyonla yer sarsıntısı bölgesine gönderdi.

Deprem bölgesinde çalışan ekipler, yardımları depremzedelere ulaştırırken, enkazdaki arama-kurtarma çalışmalarına da katılıyor.

“Bölgede kriz altında küsurat yaralanmış hayvanlara evvel müdahalelerini yapıyoruz”

Hayvanları, Doğayı, İnsanları Koruma ve Yaşatma Derneği (HAYDİKO), Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerin ardından, köylerdeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara yem desteği sağlamak için yardım kampanyası başlattı.

Hem insanlara hem hayvanlara havari olabilmek amacıyla üç araçla yola çıktıklarını tamlayan HAYDİKO Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Yılmaz “Aramızda AFAD taharri istirdat eğitimlerini tamamlamış profesyonel arkadaşlarımız olduğu gibi veteriner hekimlerimiz ve gönüllülerimiz var. Bölgede enkaz altında küsurat yaralanmış hayvanlara geçmiş müdahalelerini yapıyoruz ve hayvanların İstanbul, Ankara ve İzmir gibi bölgelere, birlik teşekküllü kliniklere sevkini sağlıyoruz. Ayrımsız zamanda alandaki iyesiz sokak hayvanlarının ve sahipli hayvanların beslemelerini yapıyoruz. Demin köylerdeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara yem desteği sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, hareket bölgesindeki hayvanların gönüllülerin desteğine ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Acara Taharri Kurtarma ekibi da Malatya’üstelik çalışmalara katıldı

Selamet Uluslararası İnsani Yardım Derneği, tahminî 1180 yabanlık taharri-kurtarma ve yardım gönüllüsü ile 10 şahsiyet sağlık ekibiyle sahada fariza alıyor. Derneğin AFAD aracılığıyla akredite edilmiş Enerjik Kontrol Kurtarma ekibi birlikte Malatya’de çalışmalara katıldı.

50 tırın süresince bulunduğu tahminî 220 araçla zelzele bölgelerine giyim, gıda, hijyen malzemesi, soba, kömür, oyuncak gönderen dernek, arama-istirdat ekiplerine destek olması üzere gönüllülerin eliyle 36 aksiyon makinesini da bölgeye ulaştırdı.

Dernek Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya’üstelik kurulan lokanta çadırlarında günlük 10 bini aşkın kişiye 3 posta kemirmek ikramında bulunulmasının yanında il merkezleri ve kırsal bölgelerde bile kıpırdak ekiplerle çorba dağıtımı gerçekleştiriyor.

137 tır arkalama deprem bölgesine ulaştı

İnsana Ayar Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF), 6 Şubat’tan bu yana yer sarsıntısı bölgesine 137 arkalama tırı gönderirken 5 lojistik merkezi kurdu. 600 düzlük görevlisi ile depremzede vatandaşların yardımına koşan İDDEF, 3 ilde değme gün 14 bin kişiye çorba ve kahvaltılık dağıtımı yapıyor.

İDDEF, depremden etkilenen 10 ilde, 910 titrem zayıf gıda ve besin, 34 bin battaniye, 120 bin savmak, 19 bin 100 koli su, 250 keçe, 3 tır kışlık üzeri, 20 elektrik üreteci, 238 titrem kömür, 1 tanker yakıt, 10 titrem kefen ve 3 tır hijyen malzemesi ile vatandaşlara bindi oldu.

Share: