Reisicumhur Erdoğan, MSGSÜ İstanbul Fotoğraf ve Statü Müzesi Açılış Töreni’nde konuştu: (1)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Modern tasarımı, merkezi konumu, en son standartlardaki asayiş donanımı ve bedii özellikleriyle İstanbul Foto ve Yontu Müzesi, her açıdan şehrimize yakışan majör aynı yapıt oldu. Buraya ülkemizin ‘Çağdaş hanek hafızası’ desek herhalde kusurlu tıpkısı tespitte bulunmuş olmayız.” dedi.

Reisicumhur Erdoğan, Mimar Sinan Sunturlu Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) İstanbul Suret ve Heykel Müzesi Açım Töreni’ndeki konuşmasında, müzenin İstanbul’a ve umum sanatseverlere esaslı olmasını diledi.

Erdoğan, bugün hemen İstanbul’u kendi alanında marka ve çekicilik merkezi olacak tıpkı eserle buluşturmanın sevincini yaşamadıklarını dile getirerek, “Zaman bu pir binada, aynı zamanda Türkiye’nin yeryüzü gündeş sanat birikimini yeniden ihya etmenin gururunu üstelik yüreğimizde hissediyoruz. Bu büyük eseri İstanbul’umuza ve ülkemize kazandıran Mimar Sinan Pir Sanatlar Üniversitemizin kızıl yöneticilerini, mimarından işçisine, herkesi içtenlikle tebrik ediyorum. Projeye verdikleri etkili destek için Firez ve Turizm Bakanlığımızı antrparantez kutluyorum.” diye konuştu.

İstanbul Foto ve Heykel Müzesinin Cumhuriyet tarihinin yer esaslı yapıları beyninde vadi aldığını anımsatan Erdoğan, şöyle bitmeme etti:

“Müzenin kuruluşu bizzat Gazi Mustafa Kemal’in talimatları doğrultusunda 1937 senesinde Dolmabahçe veliaht dairesinde gerçekleştirilmişti. Veliaht dairesi haddinden fazla etraflı yıllar boyunca müze vasfıyla görevini gerçekten layıkıyla adına getirdi. Ancak ister kullanımdan gerekse gitgide oluşan yıpranmadan hava yapı yetersiz kalmaya başladı. Binanın sınırlı şartlarından muhit müzede vadi düzlük birbirinden eşsiz eserler bile maalesef kötülük görüyordu. 2011 yılında müzemizin bu sorunu dikkatimize geçmiş getirildiğinde, süratle vacip talimatları verip, koleksiyonun Tophane’ye taşınmasını sağladık. Ardından ayrımsız yıl bu antreponun çağcıl bir müze binasına dönüştürülmesi amacıyla çalışmaları başlattık. Bu çalışmayı bile üniversitemiz mezunlarından arsıulusal birçok prestijli ödülün sahibi Mimar Emre Arolat Beyefendi’yle bu arada yürüttük.”

“Türkiye’nin sunu iri nutuk koleksiyonuna topluluk”

Bilcümle aşamalarını şahsen izleme ettikleri ve yakından ilgilendikleri İstanbul Resim ve Yontu Müzesinin inşaatının sabık yıl tamamlandığını tamlayan Erdoğan, şöyle devam etti:

“İnşaat sürecinde yıpranan, uymazlık gören eserlerin hepsini birlikte vasıtasız geçirerek restorasyonlarını gerçekleştirdik. Gündeş tasarımı, merkezi konumu, en son standartlardaki düzenlilik donanımı ve beğenilen özellikleriyle İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, değme açıdan şehrimize yakışan yetişkin benzeri işaret oldu. Buraya ülkemizin ‘Çağdaş hanek hafızası’ desek herhalde falsolu bir tespitte bulunmuş olmayız. Sair mukavemetli haddinden fazla vasfının yanında müzemiz, fotoğraf, yontu, seramik ve model örnekleriyle Türkiye’nin sunu şişman nutuk koleksiyonuna sahiptir. 1937’deki önceki sergide vakit kaybetmeden 320 im varken, zaman İstanbul Suret ve Yontu Müzesinin koleksiyonu 10 binin konusunda çıkmıştır. Müzemizde hep 806 sanatçının 10 bin 666 eseri bulunuyor. Zaman sanatseverlerle buluşturduğumuz açılış koleksiyonunda ise 277 sanatçımızın 749 eserine vadi veriliyor. Icap binasıyla gerekse koleksiyonuyla İstanbul Foto ve Yontu Müzesinin önümüzdeki dönemde vakit kaybetmeden İstanbulluların değil ülkemizin genişlik koca nutuk destinasyonlarından biri olacağına inanıyorum.”

Cumhur Reisi Erdoğan, bu eserin İstanbul’a, üniversiteye, ekin ve musahabe camiasına kazandırılmasına açar olan herkese tekrar teşekkürname ederek, “Binlerce yıldır âdemiyet tarihinin yer köklü medeniyetlerine ev sahipliği yapmış ayrımsız ülkede yaşıyoruz. İstanbul’un yanında Hatay’dan Kayseri’ye, Ürgüp’ten Bursa’ya, Efes’ten Hattuşaş’a kadar ülkemizin dört bir tarafında değişik medeniyetlere beşiklik yapmış ören yerlerimiz, şehirlerimiz var.” dedi.

(Sürecek)

Share: