Kamil Okyay Sındır, Erdoğan’ın Sözüyle Tarım Bakanlığı’nı Eleştirdi: Çöküşümüzün Ana Noktası Tarım Oldu

CHP İzmir Mebus Kamil Okyay Sındır, TBMM Çekim ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde; Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ülkelerin çöküşü de yükselişi tarımla başlar” sözünü anımsatarak, “Ama bizim çöküşümüz mü, yükselişimiz mi başladı tarımda onu bilemiyorum, onu sizler daha bereketli çözümleme edebiliyorsunuz. Ama bana göre birlikte çöküşümüzün asıl noktası ekincilik oldu” diye konuştu.

TBMM Tasrif ve Bütçe Komisyonu’nda; bugün Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Oran Akarsu İşleri Umumi Müdürlüğü, Türkiye Akarsu Enstitüsü, Tarım ve Rustik Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun 2021 yılı kesme hesabı, 2023 yılı bütçelerine ilişik yasa teklifleri ve Sayıştay raporları görüşülüyor.

CHP İzmir Mebus Kamil Okyay Sındır, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’den esbak bakanların açıklamalarını anımsatarak, “Sayın Kirişci’nin bile ‘Rusya Ukrayna savaşında cebimizde paramız var ama hiçbir özdek satın alamıyoruz. Veyahut birlikte teknolojimiz var kullanamıyoruz. Çünkü onlar bizi doyurmuyor’ sözü az buçuk anlamlıydı. Büyük Önderimiz Atatürk’ün, bizim fakültenin bahçesinde üstelik yazılı aynı sözü vardır. ‘Kılıç ve saban’ der, ‘Bu iki fatihten birincisi, ikincisine tamamıyla yenik olmuştur’. Dolayısıyla ne paramız var ki ithal ediyoruz ne işin fıtratında bu vardır hangi büyüklüğünde planı, kadercilik değil, karın ve bilimin amacında ve tarımsal üretime ehemmiyet veren tıpkı anlayışta doğmak hepimizin sunma kebir görevi” diyerek konuştu.

ERDOĞAN’IN SÖZÜNÜ HATIRLATTI

Sındır, Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ülkelerin çöküşü da yükselişi tarımla başlar” sözünü anımsatarak, “Amma bizim çöküşümüz mü, yükselişimiz mi başladı tarımdaonu bilemiyorum, onu sizler daha gür analiz edebiliyorsunuz. Amma bana bakarak de çöküşümüzün anne noktası da tarım oldu” dedi.

Sındır, Ekincilik Bakanlığı’nın Türkiye’nin merkezi yönetim bütçesi içindeki sarrafiye ödeneğinin payının 2021 yılında yüzde 3,83 olduğunu; fakat bu sene 2022’de yüzdelik 3,69’a indiğini kaydederek, bu oranının 2023’te yüzde 2,99’e büyüklüğünde düştüğüne özen çekti..

TARIMSAL DESTEKLER YÜZDELIK 1’İ BULMUYOR

Sındır, Ekincilik Bakanlığı’nın bütçesinin 2023’te 133 milyar teklik olduğunu fakat cari transferlere ayrılan miktarın düşük olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

“Bizim Ekincilik Kanunumuz diyor ki, açıkça ve kesin 21’inci konu. Zirai terviç programlarının finansmanı bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılan cins gayrı safi milli hasılanın yüzdelik 1’inden bir iki gayrimümkün. Yasa, özellik hükmü. Sayın Reisicumhur Yardımcısı (Fuat Oktay) bizlere sunduğu sunuş kitapçığında zirai destek programları amacıyla 54 bilyon veriliyor dedi, elhak bütçede da bu görülüyor. Anca bunu bire bir makule Sayın Fuat Oktay’a kandırma edemedik. Bu tarımsal destek programları için ayrılan 54 milyar lira yüzde 1’i karşılamıyor. Yüzdelik 0,29’unu, yani 2023 diğer yıldızlı yurtiçi hasılasını hesapladığımızda. 2022’yi alalım. Hani bir önceki yılı alalım. 13 trilyon 429 bilyon lira başka safi yurtiçi hasıla içerisinde yüzdelik 0,4’ünü. Yani bizim şu anda zirai desteklere ayırdığımız 54 milyar liralık kaynağın yer az 2,5 katını vermemiz gerekiyor ki, biz kanunun emrettiği şartı hesabına getirebilelim.”

Sındır, Ekincilik ve Orman Bakanlığı’nın performans programını üstelik eleştirerek, şunları kaydetti:

“Başarım programında bilfarz buzağı sayısındaki artma oranı. Yüzdelik 0,1’lik benzeri buzağı sayısında artma oranı hedeflemişiz, bu başarım programı 2023’te. Kocabaş hayvan sayısında ise artım hedefi yüzde 0,1. Yüzde 1’i de hedefleyememişiz, kocabaş hayvan sayısındaki artım üzere. Al ten üretim miktarında yüzde 4’lük tıpkısı çoğalma hedeflemişiz. Herhalde bizim istihsal fazlamız var ki bunu kısıtlıyoruz. Bu anlaşılıyor buradan. Küçükbaş efsanevi sayısındaki artış oranı yüzde 2’yi hedeflemişiz, haya üretiminde yüzde 0,5’lik artım hedeflemişiz. Bitkisel üretimde birlikte bunu görüyoruz. Böylesine hedefler olanaksız. Bindi sağlanan bitkisel ürünlerde üretim artım oranı, hedefimiz yüzde 1,2. Bu mudur bizim desteklediğimiz üretimde mahsul, nitelik artışı. İthal edilen bitkisel eser miktarı 21 milyon. 2022 hedefi 21 milyon tonmuş, 2023’te de 21 milyon ton. Yani ithalatta bire bir azalmayı filan hedeflemiyoruz.”

Sındır, “Ekincilik ve Orman Bakanlığı’nın hedeflerinde ateş kelimesi geçmiyor. Orman Genel Müdürlüğü’nde diyebilirsiniz amma bakanlığın hedefleri arasında dahi geçmeli” dedi.

Share: