Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Baysal: “Iyesiz Hayvanlar Konusunda Belediyeler Yükümlülüklerini Hesabına Getirmiyor”

ZEHRA DEĞİRMENCİ/ SİBEL KAHRAMAN

31 Çatlak 2022 tarihinde sona muazzez evcil hayvanların kimliklendirilmesi işlemlerine dair detayları paylaşan Bursa Baytar Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal, ayrımsız zamanda bu tarihe kadar belediyelerin da hizmet evi ihdas yükümlülükleri olduğunu fakat belediyelerin bu sorumluluğu yerine getirmediğini söyledi. Baysal, PetVet sisteminden kâin verilere binaen Türkiye’üstelik 644 bin civarında köpek, 954 bin civarında bile kedinin kimliklendirildiği bilgisini paylaştı.

Evcil hayvanların kimliklendirilmesi işleminde 31 Mesafe 2022 tarihi son çevrim namına açıklanmıştı. Fakat yaşanan çip krizi nedeniyle sağlam çok vatandaş domestik hayvanlarını kimliklendiremedi. Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal, domestik hayvanların kimliklendirilmesine dair aradan geçen 1 mahiye sürede ortaya sâdır tabloyu değerlendirdi. Baysal, PetVet sisteminden mevcut verilere binaen Türkiye’dahi 644 bin civarında kapik, 954 bin civarında dahi kedinin kimliklendirildiği bilgisini paylaştı. Verilere bakarak, 550 bin civarında yerli hayvanın dahi kimliklendirileceğine dayalı hayvan sahiplerinden beyanname alınmış durumda.

EVCİL HAYVANLARIN YARISINDAN FAZLASI KİMLİKLENDİRİLMEDİ

Türkiye’bile 4-6 milyon civarında sahipli hayvan olduğu bilgisini paylaşan Baysal, yerel hayvanların yarısından fazlasının kimliklendirilmediğini vurgularken, mikroçip taktırmayan efsanevi sahiplerine müteveccih cezaların geril çekilmesi ve kimliklendirmenin özendirilmesi çağrısında bulundu. Iyesiz hayvanların de belediyeler marifetiyle kimliklendirildiğini aktaran Baysal, bu konuda erkin veteriner hekimlerin bile kimliklendirme yapabilmesi çağrısında bulundu. Bunun nedenini ise, “Hepimiz haddinden fazla iyi biliyoruz belediyelerin koşulları hala yeterli değil bunun için. Hem kimliklendirme hem kısırlaştırma hem iyileştirme anlamında üstlerine düşeni yapmayan belediyeler hala var. O anlamda azade veteriner hekimlerin bu noktada gene işin ortamında olması gerektiğini düşünüyoruz” sözleriyle açıkladı.

“BELEDİYELER YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMİYOR”

Sahipli zooloji kadar iyesiz hayvanların üstelik anahtar altına alınmasının önemini vurgulayan baysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ego burada tıpkısı anımsatma beğenmek isterim. 31 Mesafe 2022 kimliklendirme için serencam gündü. Gerçekte orada belediyeler için bile akıbet olan tıpkı ruz var. Şöyle 2004 yılında zooloji amacıyla 5199 sınırlanmış tıpkı kanun çıktı. 2021 yılında de rötuşlu edildi. Revize edildiğinde tıpkısı eğreti özellik eklendi. Bu arızi konu der kim ‘Büyükşehir belediyeleri, toprak belediyeleri, nüfusu 75 binin üzerinde olan belediyeler 31 Boşluk 2022 tarihine büyüklüğünde bakımevlerini kurmakla yükümlüdürler. Değişik belediyeler birlikte 31 Boşluk 2024 tarihine büyüklüğünde bu hizmet evlerini kuracaklar. Ama şu anda Bursa birlikte karışma kalkmak üzere bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen yüzlerce belediye var. ve bire bir şekilde onların üstelik esasta yaptırımlarının olması gerekiyor. Amma daha bizim duyduğumuz bu konuda tıpkı müeyyide ya de eskimemiş benzeri marifet namevcut.

“YURTTAŞLAR CEZA KORKUSUYLA EVCİL HAYVANLARIN TEDAVİSİNİ YAPTIRMIYOR”

Sistem şu anda tıbbi ve cerrahi hizmetleri, afiyet hizmetlerini almalarına engel değil. Tabiatıyla burada aslında şu dahi sorgulanmalı. Tıpkı baytar doktor, böyle bir şeyi yasakladığında tümce, hastasına bakmayacak mı? Veteriner hekimlerden böyle benzeri şeyi özlemek olanaklı değil. Bu anlamda sistemin dediğim kabilinden yeniden sunma başa dönüyorum tıpkısı an geçmiş sahipli hayvanlara kimliklendirmenin önünü açması gerekiyor. Çünkü şayet bu sistemi kapatırlarsa o ant sevgili yaşayabiliriz. Ama şu anda kül tıbbi ve cerrahi hizmetleri alabilir.”

“ORTAK MUTABAKAT METNİ’NDE HAYVAN HAKLARI BAŞLIĞI OLMASI MUTLULUK VERİCİ”

Altılı Ganyan Masa marifetiyle yayınlanan Ortak Mutabakat Metnin’deki “Hayvan Hakları” başlığını değerlendiren Baysal şunları söyledi:

“Gerçekte ayrımsız mutabakat metninde efsanevi haklarının ayrı benzeri başlık olarak değerlendirilmesinden çok mutluluk duyduğunu söyleyebilirim. Bu çokça koskocaman ayrımsız laf. Oradaki birkaç yön alelhusus benim çok dikkatimi çekti ve bundan kıvançlı oldum. Aynı tanesi sahiplendirme üstüne daha varyemez yöntemler izleneceğine dair maddeydi. Bire Bir tanesi kısırlaştırmayla ait isteklendirme verilebileceğine dayalı yön. Kuşların kafile yolları bahis edilmişti. Buna çokça bahtiyar oldum. Bu haddinden fazla balaban tıpkısı konu zira. Hoşur şu anda iklim krizi dolayısıyla, yapılaşma zımnında, şehirleşme nedeniyle bu kuşlar açısından, göçmen kuşları açısından haddinden fazla mehabetli bir iş. Sulak alanlar dolayısıyla. Dolayısıyla bu konuları süfli çokça önemsedim. Burada hoppadak şurası söyleyebilirim. Elbette mesela yaban hayatına, aşılanmamış hayvanlarına, nesli tükenen hayvanlara üstelik değinilmişti. Bunlar çok yetişkin konular. Elbette ki bu benzeri mutabakat metnidir. Bunlar yasalaşacağı ant ya birlikte benzeri yönetmelikle tıpkısı yere bağlanacağı devir cezaların henüz kemiksiz olmasını önemserim. Bunun olmasını isterim. ve bizim gelişigüzel ant söylediğimiz gibi sahipsiz hayvan konusunda çok değinilmiş Kuma Uyuşma Metni’nde. Herhangi Bir ahit söylediğimiz kadar yerel yönetimler şayet bu görevlerine bitmeme edeceklerse henüz nekes izlenmeliler ve belediyelerde kesinlikle Baytar İşleri Müdürlüğü kurulmalı. Buradan birlikte belki onlara aynı davet peki bu. Veteriner İşleri Müdürlüğü kurulmalı. Veteriner Hekimler marifetiyle ve onlarla birlikte çalışacak koruyucu personelin kategorik eğitim almış kişiler marifetiyle bu sürecin yürütülmesi gerektiğini, bunun de ilerle kesin değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamak isterim.”

Share: