Burdur’da 52 yıllık acının şahitleri depremle ayrımsız üzüntüyü gene yaşadı

Burdur’üstelik 12 Mayıs 1971’bile Yarıköy ve Yazıköy’de yıkıma hastalık olan, 57 kişinin hayatını kaybettiği depreme tanık olanlar Kahramanmaraş merkezli depremlerde bir üzüntüyü gine yaşadı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, tam Türkiye’yi yasa boğdu. Depremlerin arkası sıra yaraları kaldırmak üzere şişman bire bir seferberlik ruhuyla bölgede icraat sürerken, depremzedelerin acısı Burdur’daki iki köyde elan dikçe yaşandı.

Burdur’üstelik 12 Mayıs 1971’birlikte meydana mevrut 6,2 büyüklüğündeki depremin yaraları o dönemde sarılmış olsa de Yarıköy ve Yazıköy’dahi halen yıkıntı halinde kalan bazen yapılar bulunuyor.

İl genelinde 57 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin yaralandığı depremin yaşandığı Yazıköy ve Yarıköy’de enkazın bulunduğu havza zaman bile “deprem köyü” kendisine anılıyor.

52 yıl geçmesine rağmen hala kardeşlerinin acısı taze

İki kardeşini 52 sene önceki yaşanan depremde kaybeden 68 yaşındaki Mehmet Sezgin, AA muhabirine, acısının bibi zihayat olduğunu söyledi.

O günü hatırladığında halen yaş döktüğünü anlatan Sezgin, duygularını şöyle dile getirdi:

“Kardeşlerim tarlaya giderken yanlarından geçtikleri aile üzerlerine devrildi. Enkazda kalarak hayatlarını kaybettiler. Şu anda üstelik tüylerim ürperdi. Haddinden Fazla yumruk eyyam geçirdik, bahar ayı olmasına rağmen zorlandık. Deminden o bölgeyi düşünüyorum. Cenabıhak yardımcıları olsun. Aşağı zinde agâh. O bölgedeki halkımıza Allah’tan sabırlar diliyorum. Biz o günleri görüp yaşadığımız için depremin önceki gününden bugüne elimizden geldiği büyüklüğünde, maddi manevi temas soy desteği veriyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum.”

Gözyaşlarıyla duygularını anlatmaya devam eden Sezgin, “Ağlayarak izliyorum, onların yaşadığını ben şu anda yaşıyorum, duygulanıyorum, çokça pres. Cenabıhak sabır versin. Devletimiz işlek, tığ angajman muadele içre olan tıpkı milletiz. Kalbimiz onlarla beraber.” diyerek konuştu.

“O dönme tıpkısı yıl çadırda yaşadık”

Dönemin Yarıköy muhtarı 91 yaşındaki Mehmet Kocabıyık birlikte hareket anının aklından tek çıkmadığını söyledi.

Her kavuşum çabucak türap tütün olduğunu gördüğünü tamlayan Kocabıyık, köydeki bilcümle evlerin yıkıldığını, yoldan geçenlerin göçük altında kaldığını anlattı.

Evleri yıkılanların dışarıda kaldığını dile getiren Kocabıyık, “O zaman benzeri yıl çadırda varagelmek zorunda kaldık. Ben deli kabil oldum, hangi yaptığımı bilemedim, 10 sene depremin etkisini üzerimden atamadım.” dedi.

Afetin ardından celal imkanları ile yapılan evlerde oturduklarına değinen Kocabıyık, şimdi depremzedeleri üstelik görünce yaş döktüğünü, yaşadıklarının tekrar canlandığını tabir etti.

Kocabıyık, depremzedelere şöyle seslendi:

“Zelzele köyü muhtarı yerine ego o acıları gördüm. O antlaşma üstelik devletimiz bizlere evimizi, herhangi bir şeyimizi yaptı. Tanrı sizi da darlıktan kurtarır, on paralık kuruntu etmeyin. İnşallah sizler dahi sağ salim evinize, yuvanıza kavuşur, yaşayış içre yaşarsınız. Cenab-ı Tanrı acılar de verir, varlık de on paralık merak etmeyin. Bizler sizin yanınızdayız yeter ki devletimiz ve milletimiz esen olsun.”

Karye sakini Mehmet Nasip, 1971 depreminde 12 yaşında olduğunu, yaşadıkları dehşeti ve zorlukları unutamadıklarını dile getirdi.

Dönemin Düğer köyü muhtarı Yusuf Kayım, o zamanki depremden köyünün dahi etkilendiğini, depremin hafızalarından silinmediğini, Kahramanmaraş depreminde gördüklerine yüreğinin dayanamadığını aktardı.

Yarıköy Muhtarı Musa Rahat de köylerindeki 4-5 gereksiz evi depremzedelere hazırladıklarını, murat olması halinde aileleri köylerinde ağırlayabileceklerini bildirdi.

Share: