Bayburt’ta tarımsal üretim çeşitliliğini tezyit etmek üzere say yapılıyor

Bayburt Üniversitesi öğrencilerinin mesleksel uygulama derslerindeki kuramsal bilgilerini pratiğe aktarmaları amacıyla kurulan tarım araştırı ve aplikasyon sahasında yapılan bilimsel çalışmalarla kentte tarımsal üretim çeşitliliğinin artırılması hedefleniyor.

Bayburt Üniversitesi, merkeze ilişkin Gümüşsu köyünde öğrencilerin teorik bilgilerinin pratiğe aktarılması, yemiş kabil ve çeşitliliği hakkındaki yetiştiricilik bilgilerinin sağlanması, mesleksel aplikasyon derslerinin yürütülmesi için kestirmece 15 dekarlık ürün ve sebze bahçesi oluşturdu.

Sahada ilmî yöntemlerle goji berry (aldanmaz üzümü), aronya, mor patates üzere yöre iklimine uyum göstermediği memul türlerin birlikte farklı cinslerde kakavan, domates, patlıcan, salata, tarhun, bük, lahana üzere sebze ve meyveler yetiştirilerek uyarlama sürecinin arkası sıra faziletli mahsul alındı.

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahtiyar Türkmen, AA muhabirine, tarım araştırı ve uygulama sahasında ilmî kalifiye araştırmalara yoğunlaştıklarını ve elde ettikleri verimin sevinme donör olduğunu söyledi.

Sahada çokça sayıda lisans üstü öğrencinin öğretim üyeleriyle türlü ürünlerin denemesini yaptığını aktaran Türkmen, “Sonunda Bayburt iklim koşullarında, toprağında sunu mübarek neler üretilebilir, neler yapılabilir, buna yönelik vatandaşımızı bile bilgilendirecek bazı icraat yapmaya gayret ediyoruz.” dedi.

“Çalışmaların hayır olacağını, şehrimize ulama sağlayacağını ümit ediyoruz”

Türkmen, aplikasyon sahasında yapılan çalışmaların şehrin tarımsal kalkınmasına hayır olacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Şehrimizle özdeşleşmiş tarhun bitkisiyle ait tekrar çalışmalarımız var. Farklı tarhun türlerinin denemelerini yapıyoruz. Bunlardan iz alarak vatandaşlarımıza sunuyoruz. Amacımız şehrimize, bölgemize yardım sağlayacak bilimsel çalışmaları yapıp bunun sonuçlarını de vatandaşlarımızla tutmak. Yeri geldiğinde vatandaşlarımızla türlü seminerler, çalıştay ve kurslar düzenleyerek onları dahi bu yaptığımız çalışmalarla ait ışıklandırmak. Bu çalışmaların yarayışlı olacağını, şehrimize yardım sağlayacağını beklenti ediyoruz.”

Gıda Mühendisliği Bölümü Akademisyen Prof. Dr. Ümmügülsüm Erdoğan birlikte tıbbi hoş kokulu bitkiler ile ayrı ayrı yemiş ve göveri çeşitlerine yönelik icraat yaptıklarını söyledi.

Erdoğan, kentte daha ilk denenmiş ve uyumluluğu lokalize türlerin yanında değişik çeşitler bile denediklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Sebze ve meyvelerde üstelik farklı çeşitlerle bu ürünlerin verimleri ve adaptasyonu ile ilişkin çalışmalar yapıyoruz. Üniversitemizde lisans, faziletkâr lisans ve doktora öğrencilerimiz var. Onlarla de verim ve kaliteyi artırmayla ilişkin ayrımlı uygulamalar yapıyoruz. Bu uygulamaların de sonucunu yayına çevirmeye çalışıyoruz ve havza üreticileriyle birlikte bu yayınları paylaşıyoruz. “



Share: