Mürtefi Keven: “Tmo Nohut, Yeşil Yasmık ve Çevre Gündöndü Aya Fiyatlarını Afişe Etmek Zorundadır”

CHP Yozgat Milletvekili Yüce Keven, nohut ve yeşil yasmık gibi bakliyat ürünlerinin ayak tabanı fiyatına ilişik; “Çiftçimiz piyasanın insafına infirak edilmeden maliyetini kurtaracak bire bir taban eşit bekliyor. TMO, fındık ve üzüm fiyatını açıkladığı kabil nohut, yeşil yasmık ve hava günâşık taban fiyatlarını birlikte izah etmek zorundadır” dedi.

CHP Yozgat Milletvekili Mualla Geven, nohut ve yeşil mercimek üreten çiftçilerin aya değer beklentisine ilişik bağlanmış bire bir açıklama yaptı. Keven’in açıklaması şöyle:

“Yozgat ilimiz yeşil mercimek üretiminde bir numara, nohut üretiminde ise ikinci sıradadır. 2020 yılında 155 bin dekar alanda 17 bin titrem yeşil yasmık üretilirken, 2021 yılında 185 bin dekar alanda 16 bin 730 titrem yeşil mercimek üretildi. Bu sezon 20 bin titrem yeşil yasmık hasat edilmesi bekleniyor. Gene 2020 yılında 712 bin dekar alanda 86 bin 417 titrem nohut üretilirken, 2021 yılında 657 bin dekar alanda 68 bin 433 titrem nohut üretildi. Bu zaman ise 75 bin titrem nohut hasat edilmesi bekleniyor. Yani seçkin yıl averaj 100 bin ton bakliyat üreten Yozgatlı çiftçimiz nohut ve yeşil mercimekte okkalı tıpkısı aya karşılık bekliyor. Yerey Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Ekincilik Cesaret Kooperatifleri nohut ve yeşil mercimek ayak tabanı fiyatlarını benzeri zaman evvel açıklamalıdır. Çiftçimiz piyasanın insafına terk edilmeden maliyetini kurtaracak benzeri aya fiyat bekliyor. TMO, fındık ve üzüm fiyatını açıkladığı üzere nohut, yeşil mercimek ve ekolojik ortam günebakan aya fiyatlarını da ifşa etmek zorundadır.

Yozgat’ta güzeşte yıl 4 bin 420 ton periferi günâşık ve 6 bin 300 ton çerezlik günâşık üretimi yapıldı. Bu zaman ise 130 bin dekar belde gün çiçeği ekildi. Yani kısaca 20 bin titrem ayçiçeği hasadı yapılacak. Özellikle semiz tohumların ciddi kendisine desteklenmesi gerektiğini Ukrayna savaşında yaşayarak öğrendik. Rusya’dan kaba yağ gebe gemilerin gelişini sevinçle özlemek zorunda eğlenmek istemiyorsanız günebakan üreticisi elan çok desteklenmeli ve hasat edeceği ürünün fiyatı azamet kontrolünde açıklanmalıdır. Evvel ‘Ekilmedik benzeri karış yer bırakmayın’ deyip sonraları birlikte üreticiyi görmezden gelemezsiniz. Çiftçiye daha çok bindi verilirse, tezek tohum maliyetine temin edilirse çiftçimiz dış alım sorununu namevcut etmeye hazır.”

Share: