AFYONKARAHİSAR – Kadın girişimci azamet desteğiyle kurduğu tesiste yemiş ve sebzelerden çerez üretiyor

Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesinde tüvana Sibel Solgun, Tarım ve Orman Bakanlığından aldığı atıfet desteğiyle kurduğu meyve ve göveri kurutma tesisinde ürettiği atıştırmalıklarla karı bütçesine yardım sağlıyor.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Kültür Fakültesinden 2009’birlikte çıkışlı olan 34 yaşındaki Soluk, teferruatlı yıllar hususi sektörde idareci pozisyonunda çalıştıktan sonradan mühendis olan eşinin desteğiyle Ekincilik ve Orman Bakanlığının “Kırsal Kalkınmada Ehlihibre Eller Projesi”ne başvurdu.

Hazırladığı “Kâr ve Göveri İşleme Projesi” akseptans edilen Zerrin, bakanlıktan 2022’nin haziran ayında 100 bin lira hibe desteğine hak kazandı.

Yeşilçiftlik beldesindeki evlerinin altındaki 80 metrekarelik dükkana işletmesini kuran Zerrin, kâr ve göveri harıldamak için araba ve takım satın aldı.

Ürünün değme aşamasında emeği var

Zerrin, AA muhabirine, özlük işini dayamak amacıyla sunulan fırsatı çap desteğiyle değerlendirdiğini söyledi.

Beldedeki 20 dekarlık arazide domates, biber, patlıcan ve fasulye ekimi yaptığını tamlayan Solgun, şöyle konuştu:

“Sultandağı ilçemiz sonuç diyarı olduğu için olmamış yön artağan ve denk aralıkları çok uygun. Organik ürün ve sebzeleri kurutmaya başladık. Şu anda meyvelerden ürettiğimiz sağlıklı atıştırmalık ve kurutulmuş göveri satışlarımızı genel ağ üzerinden yapıyoruz. Kurduğum bu aha liyakatli olduğum için haddinden fazla mutluyum. İşlerim gayet gür gidiyor. İlerleyen zamanda işimi henüz üstelik büyütmeyi planlıyorum. Hedefim sıkıntılı dışı ve Avrupa pazarına ürün çekmek başkaca bu konuda görüşmelerimiz başladı. Bunu birlikte inşallah başaracağım.”

Kuruttuğu 13 tür yemiş ve sebzenin satışını yapıyor

Soluk, ürün ve sebzelerin özleştirme, kesme, kurutma ve paketleme işlemlerinde çalıştırdığı 4 kadına da dünyalık kazandırdığı için mutlu olduğunu dile getirdi.

Kuruttuğu kâr ve sebzeleri mevsiminde satın aldığına değinen Soluk, “Bizim amacımız kaliteli ve tarım ilacı olmayan ürünleri kurutup satmaktı. Çok şükür, domates, taze fasulye, erik, portakal, elma, ekşi kiraz, kirazın de aralarında vadi aldığı 13 ürünü kuruttuk. İnternet üzerinden satışını yapıyoruz. İlerleyen süreçte dükkandan perişan satışımız üstelik olacak.” dedi.

Soluk, cesaretinin apayrı kadınlara bile denk olduğunu ve takdir edildiğini söyledi.

Projesine hibe desteği veren Ekincilik ve Orman Bakanlığı yetkililerine teşekkürname eden Sarı, “Kurduğum işletmede ürettiğim sağlıklı çerez ve kurutulmuş sebzelerden haddinden fazla şükür mal kazanıyorum. Hem üstelik çevremdeki kadınlar ile dostlarıma üstelik servet kazandırıyorum. Bölgenin meyve ve sebzesine munzam değer katmaktan mutluyum. Bu işi henüz üstelik imar etmek üzere enerjim, bana destek olan eşim ve ailem var. Destek verip, cesurluk kazandırdığı için devletimden Tanrı razı olsun.” ifadelerini kullandı.

Share: