Elazığ’da depremin etkileri sıfıra indiriliyor

Elazığ’dahi depremin etkileri sıfıra indiriliyor

24 Ocak 2020’deki depremin ardından devletin elinin uzandığı Elazığ 2 yılda 27 okula kavuştu, 58’i yolda

ELAZIĞ – Elazığ’dahi 2022 yılında meydana mevrut 6.8 büyüklüğündeki depremin peşi sıra yoğun hasar düzlük 23 okulun yıkımı gerçekleşirken adına 27 ekol yapıldı. 10 okulda hareket ihya çalışmaları tamamlanırken kentte 58 okulun elan yapılacağı bildirildi.

Elazığ’bile 24 Ocak 2020’de gestalt üssü Sivrice ilçesi olan 6.8 kadar hareket meydana mevrut, depremde çok sayıda yapı hasar görürken, Elazığ ve Malatya’da toplam 41 dirilik hayatını kaybetmişti. Depremle alay malay Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla umum birimler kentin yaralarını vira etmek üzere seferber oldu. Bir Nice konutun beraberinde Elazığ’dahi ağır hasar kayran 23 okulunda yıkımı yapılarak yerlerine 27 okulu yapıldı. Serencam 6 kamer içerisinde ise icraat hızlandı. Milli Eğitim Bakanının talimatlarıyla ketteki birçok okulun yer sarsıntısı riziko analizleri tekrardan yapıldı ve 25 meslek için katabolizma ve yeniden yapım kararı alındı. Antrparantez ekol öncesi eğitimi yaygınlaştırma çerçevesinde 23 anaokulunun envestisman planına alındığı bildirildi. Öte yandan depremden sonra oluşan yeni ihtiraz ve sevimli alanlarında da 10 okulun yapılacağı aktarıldı. Yapılacak olan 58 yıpranmamış okulun 19’unda yapım başlarken 25’inin ihalesinin yapıldığı geri kalanının ise tenkis aşamasında olduğu bildirildi. Esasen sonuç 6 kamer içerisinde 11 okulun 10’unda deprem ihya çalışmaları tamamlanırken birinde ise devam ediyor.

58 kullanılmamış meslek

24 Aile 2020 Elazığ depreminden bilahare oturulamayacak durumda olduğu tayin edilen 23 okulun yıkıldığını tamlayan İl Milli Eğitim Bilimi Müdürü Mehmet Yiğit, “Bunların hesabına tıpkısı kısmı hayırseverlerin desteğiyle birlikte doğmak üzere 27 okulumuz gine yapıldı. Bu devam fail benzeri proses. Zira ülkemiz ve ilimiz sarsıntı kuşağı içerisinde. Bu bizim için tıpkısı töz, bunun üzere sürekli mücehhez olmamız gerekiyor. Tabi hareket olduktan sonraları bu yıkılan okulların adına yeni yapılan okullarla aksiyon bitmiyor. Tığ bir nice alanda bile yer sarsıntısı bilinçlendirmesine devam ediyoruz. Öğrencilerimize deprem eğitimleri veriyoruz” dedi.

Binaları dahi daim taharri ettiklerini vurgulayan Alp, “Bu çerçevede cumhurbaşkanımızın ve Milli Eğitim Bilimi Bakanımızın talimatları ve yönlendirmeleriyle ilimizdeki birçok okulumuzda yer sarsıntısı riziko analizleri tekrardan yapıldı. Bu çerçevede 25 okulumuzda yıkım ve baştan yapım kararı aldık. Bunları da aceleci bire bir şekilde tahliye edip envestisman programına bile alarak bu okulların yapım sürecine başladık. Ayrıca meslek öncesi eğitimi yaygınlaştırma gereği namına 23 anaokulumuzu yatırım planına aldık. Tabi sarsıntı Elazığ içerisinde site hareketliliğini değiştirdiği amacıyla eskimemiş çekince ve bölük alanları ortaya çıktı. Buralarda üstelik okullarımızı planladık. Bu çerçevede 10 okulumuzu planladık” diye niteleyerek konuştu.

“19 okulda inşaat başladı”

6 ay içerisinde aceleci bire bir şekilde çalışarak 25 okulun münakasa işlemlerinin tamamlandıklarını dile getiren Alp, “19’unun inşaatına dahi başlandı. Kalan ayrıksı envestisman programımızdaki işleri dahi inşallah beş altı kamer içerisinde eksiltme dosyalarını hazırladık. Sırasıyla ihale edip, bu sene içerisinde yenilenme işlemlerini tamamlayacağız. Çalışmalar devam edecektir. Maharet raporlar doğrultusunda güçlendirilmesi müstelzim okullarla ait birlikte çalışmalarımızı yaptık. Bu çerçevede dahi dosyalarımızı hazırladık. Yaz süresince hızlı aynı şekilde çalıştık. 10 okulumuzda icraat tamamlandı hemen tıpkısı okulumuzda hoşur biraz işlem kaldı. bununla birlikte biz ilimizde deprem riski olan tüm okullarımız muamele yapmış olacağız. Tetkiklerimi bitmeme edecek. Yeni kararlar gelirse bunları üstelik çabuk bir şekilde uygulayacağız. Bu konuda devletimizin iradesi hamt olsun kül. Devletimiz tek masraftan kaçınmıyor. Tekliflerimizi envestisman programına alıyor” şeklinde konuştu.

Share: