Serencam dakika haberleri! Icra Vekili Varank, Amasra’daki eroin ocağındaki patlamaya ilişkin konuştu Açıklaması

Endüstri ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank, Amasra’daki eroin ocağındaki patlamayla ilişkin lazım soruşturmanın başlatıldığını bildirerek, “Tam boyutlarıyla inceleme bitmeme ediyor. Bu kazada ihmali, sorumluluğu bulunan ki varsa cezasını çekecektir. Bundan da emin olmanızı istirham ediyorum.” dedi.

Varank, KartalDernek vasıtasıyla düzenlenen “Şahika Kartal: Giris¸imcilik ve I·novasyon Zirvesi”nin açılışında yaptığı konuşmada, kendisini tıpkı mortocu hatipli adına evinde üzere hissettiğini söyledi.

Zaman haddizatında bu hissiyatın verdiği huzurla, tınlamalı mesafelik geçirecekleri, keyifli sohbetler yapacakları aynı izlence görüntü ettiğini tabir fail Bakan Varank, fakat dün Bartın’dan iç yakıcı, çokça keskin duyum aldıklarını, eroin ocağında yaşanan patlama sonucu hayatını kaybeden emekçilerin bulunduğunu, bu nedenle içinin ekşimsi olduğu dile getirdi.

Varank, hayatını kaybeden madencilere Allah’tan yağmur, yakınlarına sabrı cemil yalvarma ettiğini anlatım ederek, şunları kaydetti:

“Yaralanan kardeşlerime birlikte müstacel şifalar diliyorum. Olayın duyulduğu evvel adan itibaren devletimiz cümle imkanlarını seferber etti. Vekil arkadaşlarımız Bartın’a her an çalışmaları yakından strateji ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız birlikte Diyarbakır’daki programını bozma etti, zaman oraya geçerek çalışmaları şahsen arama edecek. Taharri istirdat başta tutmak amacıyla, patlama ile ilgilendiren tam konularda bilcümle kurumlarımız çalışmalarını inceden inceye sürdürüyor. Bölgedeki sağlık ekipleri ve hastaneler yaralı kardeşlerimiz için seferber edildi. Bunlara ilave olarak tıpkı müstacel engelleme ünitesi kuruldu. Esasen gerekseme halinde ambulans uçaklarımız, helikopterlerimiz filhakika görevlerini düzenlemek için el altında bekliyor.”

“Bu kazada ihmali, sorumluluğu kâin kim varsa cezasını çekecektir”

Varank, bunun kadar elem hadiselerin birtakım provokatörlerin istismarına belirgin hale geldiğini aktararak, “Lütfen kimse provokatif ve dezenformasyon içeren üst niyetli içeriklere haysiyet etmesin. Patlamayla ilgili lazım soruşturma doğrusu başlatıldı, bilcümle boyutlarıyla inceleme bitmeme ediyor. Bu kazada ihmali, sorumluluğu bulunan kim varsa cezasını çekecektir. Bundan da emin olmanızı istirham ediyorum. Olayın detayları netleştikçe, yer akıllıca bilgiler, zaten vaktiyle resmi kurumlarımız vasıtasıyla şu anda kamuoyuyla paylaşılıyor, paylaşılmaya bile devam edecek.” diye konuştu.

Temenni ve tekmil çabalarının henüz çok duygusal kaybı olmaması ve madencilerin sağ salim kurtarılması yönünde olduğunu vurgulayan Bakan Varank, “Rabbim hem yılgın altında mütezayit kardeşlerimizin hem da onlara ulaşmaya çalışan ekiplerin yardımcısı olsun. Rabbim inşallah ayrımsız daha hakeza kazalarla, ateş olaylarla bizleri imtihan etmesin.” dedi.

“İmam dil cambazı öğrencilerine milletle birlikte devletin de erbap çıktığı ayrımsız ortamda yaşıyoruz”

Vekil Varank, zaman girişimcilik ve inovasyon temas etmek için tıpkı araya geldiklerini anımsatarak, böyle bir organizasyonun ayrımsız imam hatip lisesinde düzenleniyor olmasının alelhusus kendi jenerasyonundaki insanlar için hangi kadar anlamlı olduğunu vurguladı.

İnsanın bu atmosferi görünce, nereden nereye diyerek çöz geçirmeden, şükretmeden geçemediğini anlatım eden Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yaşınız bakımından sizler 2002 öncesi döneme tanık olmadınız. İyi ki de olmadınız, zira o dönemdeki abileriniz ablalarınız sizin büyüklüğünde şanslı değildi. Sizin gördüğünüz değeri maalesef onlar görmüyorlardı. 28 Şubat’ın kapkara zihniyeti bizzat imam hatiplerin konusunda karabasan gibi çökmüştü. İmam hatipliler katsayı garabetiyle üniversitelere giremediler, kandırma odalarına bağımlı tutuldular, kadınlar başörtüsü sebebiyle bir nice imkandan yoksun bırakıldı. Ama Recep Tayyip Erdoğan diye niteleyerek tıpkı alp mortocu hatipli imdi ve cümle bu faşist uygulamaları tarihin çöplüğüne gönderdi. Hamdolsun bugün değişik benzeri iklimin içerisinde yaşıyoruz. Cumhurbaşkanının önder hatipli olmakla gurur duyduğu tıpkısı devletin vatandaşlarıyız. Bugün önder dil cambazı okullarına, mortocu dil cambazı öğrencilerine milletle alay malay devletin üstelik ehil çıktığı aynı ortamda yaşıyoruz. İşte bu yüzden artık imam hatip neslinin omzunda çok henüz nazik, dokunaklı sorumluluklar var. Nedir o? Her açıdan yaşıt tıpkısı çocuk olabilmek.”

Varank, devletlerin, birbirlerine cebin üstünlüğü savaşlarla değil ekonomilerle kurduğunu anlatarak, Türkiye’yi güçlendirecek, kazançlı ve teknolojik bağımsızlığı sağlamlaştırma edecek benzeri soy sop olmalarının sunu iri hayali olduğunu söyledi.

“Sevgili gençler, şunu asla unutmayın” diye seslenen Bakan Varank, “Bizim Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde belirlediğimiz ve önünde muttasıl çalıştığımız tıpkısı idealimiz var. Milli Teknoloji Hamlesi Vizyonu. Biz bu vizyonla ciddi teknolojilerin hemen pazarı değil, bire bir zamanda üreticisi olan ayrımsız Türkiye’yi kurmak istiyoruz. Bu amaçla yürüttüğümüz tamam çalışmaların merkezine üstelik gençlerimizi koyuyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Havacılıktan uzaya, savunma sanayisinden elektrikli araçlara, yazılımdan yapay zekaya büyüklüğünde birçok alanda yaptıkları atılımlara gençlerin önderlik etmesini istediklerini vurgulayan Varank, okazyon verildiğinde, imkan tanındığında Türk gençliğinin yapabileceklerinin ayrımsız sınırı olmadığına defaatle şahit olduklarını, bu başarıları her alana yaygınlaştırmak ve gençlerin öncülüğünde ülkenin teknolojik bağımsızlığını semirtmek istediklerini, bunun üzere birlikte çocukluktan üniversite ve sonrası döneme büyüklüğünde hayatlarının her aşamasında gençlere arz çağdaş imkanları sağladıklarını anlattı.

Varank, Deneyap Uygulayım Bilimi atölyelerini bu sebeple hayata geçirdiklerini anımsatarak, “Ortaokul ve ortaöğretim çağındaki öğrencilerimize burada bireşimli zeka, robotik, kodlama, nanoteknoloji, havacılık ve gök eğitimleri veriyoruz.” şeklinde konuştu.

Benzer şekilde seçkin yıl rekorlar kırarak büyüyen Teknofest’in üstelik bu amaçla kurguladıkları özge koca aynı projeleri olduğunu tamlayan Varank, “Hele lise ve darülfünun çağındaki çoluk çocuk Teknofest’te dünyanın arz eskimemiş uygulayım bilimi alanlarındaki yarışmalara kişi projeleriyle katılıyorlar. Öz geliştirdikleri roketleri, elektrikli otomobilleri, insansız hava araçlarını, denizaltıları yarıştırıyorlar. Kartal üstelik Teknofest’te adı kesif duyulan okullarımızdan birisi.” dedi.

Salonda Teknofest’e katılan gençlerin olup olmadığını soran Nazır Varank, gördüğü sayının kötü olmadığını, fakat bunun de artırılması gerektiğini söyledi.

Varank, teknolojinin ruhu olan yazılım üstüne kayırıcı kaynağı kapasitesini imar etmek amacıyla yeni zürriyet yazılım okulları açtıklarını bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“kendiliğinden öğrenme metoduyla çalışan dünyanın gözde yazılım okullarından olan 42 okullarını ülkemize kazandırdık. Bugüne kadar 1.000’e andıran gencimiz bu okullarda yetişek almaya başladı, bu çoluk çocuk haddinden fazla ongun birer yazılımcı yerine profesyonel hayata atılacaklar. Gine gençlerimizin olgun ve uygulayım bilimi aşkını gökyüzüne taşıyoruz. Ilkin hemen Antalya’de düzenlenen Baht Müşahede etkinliklerini Anadolu’nun gayrı illerine yaygınlaştırdık. Antalya’dahi, Diyarbakır’birlikte, Van’üstelik, Erzurum’de haddinden fazla açık katılımlı etkinlikler düzenleyerek gençlerimize uzayı ve feza teknolojilerini tanıtıyoruz. Teknoparklar ve girişimcilik merkezleri kurarak yenilikçi fikirlerin hayata geçmesine bindi oluyoruz.”

Türkiye’nin en iri teknoparkının Enformatik Vadisi olduğuna belen eden Varank, Bilişim Vadisi ile Türkiye’da iz açıcı işlere yatırımlar yaptıklarını, destek olduklarını söyledi.

Varank, TÜBİTAK burslarıyla gençlerin ve araştırmacıların ilmî çalışmalarına katkılar sunduklarını aktararak, seçme alanda gençlerin birlikte olduklarını imdi da hükümetler namına yanlarında olmaya bitmeme edeceklerini belirtti.

Milli Teknoloji Hamlesi Vizyonu ile hazırladıkları Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’nde girişimcilik üzere ayrı tıpkı başlık oluşturduklarını ifade eden Varank, şunları kaydetti:

“Girişimciliğin dinamizmiyle kalkınan Türkiye’yi nesir edecek şümullü politikaları bu izleme çerçevesinde uyguluyoruz. Uygulayım Bilimi tabanlı işler başta kalkışmak amacıyla girişimcilik sürecinin değme aşamasını hızlandıracak altyapıları ve ihtiyaç mahsus destekleri sağlayarak müteşebbislerin, hele canlı müteşebbislerin hayatını kolaylaştırıyoruz. Kurduğumuz teknoparklar, gurk merkezleri ve TEKMER kabilinden yapılarla yenilikçi hisse senedi fikirlerinin ticarileştirildiği yerlerle esasen Türkiye’bile benzeri dinamizm mensur ediyoruz.

Buralarda, girişimcilere fiziki imkanlardan, vergisel avantajlara mentörlükten network desteğine kadar bir nice kolaylaştırıcı imkan sunuyoruz. Bu altyapılar tabiatıyla haddinden fazla koca amma tek başına ehliyetli değil. Çünkü girişimcilik dediğinizde arz büyük hususlardan birisi girişimcilerin gösterişsiz aynı şekilde finansmana ulaşabilmesi. Finansman konusu hala girişimcinin önündeki sunu nazik istifham işareti olarak önümüzde duruyor. Biz dahi lüzumlu öz kurduğumuz gerekse bindi sağladığımız fonlarla girişimcilerimizin kullanabileceği kaynaklar oluşturuyoruz. TechInvesTR, Uygulayım Bilimi-İnovasyon Fonu ve Bölgesel Girişim Sermayesi Fonu bizzat bizim Bakanlığımızın kurduğu fonlar. Enformatik Vadimizde tığ zat envestisman fonumuzu oluşturduk.”

Varank, kendisinin İstanbul İmam Hatip Lisesi mezunu olduğunu, ama ayrımlı dönemlerde Kartallı arkadaşlarıyla çokça çalıştığını belirterek, “Beraber siyaset yaptık, savaşım yaptık ve dolayısıyla Kartal ile olan rağbet bağımız çokça değişik.” dedi.

Bu fonların beraberinde Kalkınma ajanslarıyla TÜBİTAK ve KOSGEB ile girişimcilere sağladıkları bir nice finansal desteğin kâin olduğunu anlatan Varank, bu desteklerle ilişkin sunma kapsamlı ve aktüel bilgilere yayılmak amacıyla “www.yatirimadestek.gov.tr” adresini müzakere edilmesini tavsiye mektubu etti.

“Yıpranmamış Türk markaları yararlanmak üzere kabadayı girişimcileri, yenilikçi fikirleri desteklemeye bitmeme edeceğiz”

Varank, “Siz kâfi kim yenilikçi fikirlerinizin ve hayallerinizin peşinde koşmaya bitmeme edin” diyerek, kapılarının temas ant sonuna büyüklüğünde kemiksiz olduğunu söyledi.

Cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023 ve sonrası üzere haddinden fazla nazik hedeflerin bulunduğu aktaran Varank, şunları kaydetti:

” Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılının dünyada ‘Türkiye Yüzyılı’ olacağına inanıyoruz ve buna göre çalışıyoruz. Yenilikçi ve teknoloji tabanlı girişimcilerimizin katkılarıyla bu hedeflere çok daha acul ulaşacağımızın farkındayız. Bu nedenle küresel piyasalarda adından kortej ettirecek yeni Türk markaları derk etmek için külhanbeyi girişimcileri, yenilikçi fikirleri desteklemeye devam edeceğiz. Efendimizin da buyurduğu kabil rızkın 10’birlikte 9’u ticarette yani girişimcilikte ise bu alanı katiyen boş bırakmadan, ilk gençleri girişimciliğin dinamizmi ile tanıştırıp sonradan kariyer hedeflerine yönlenmelerini sağlayarak yolumuza bitmeme edeceğiz. Gençlerin bu dönemdeki başarıları emniyetli olun bizi fazlasıyla gururlandırıyor. Sabık sene Türkiye’dahi erken hamle girişimler, startuplar 1,5 milyar dolar envestisman aldı, bu yıl bu ölçü ilk 7 ayda 1,5 bilyon doları buldu. Geçen sene Avrupa’dahi baziçe yatırımı alanında en aşkın yatırım alan şehir İstanbul oldu. İkinci şehre bakıyorsunuz Londra. Londra’üstelik sunma çok yatırımı kim almış diye bakıyorsunuz tekrar bir Türk vatandaşı baziçe girişimciliği alanında arz çok yatırımı almış.”

Nazır Varank, geçen dönüş Hacettepe Teknopark’a gittiğini, üniversiteden kullanılmamış çıkışlı biriyle tanıştığını anımsatarak, özlük şirketini kurduğunu, baziçe geliştirdiğini, 9 yabanlık ekibinin olduğunu söyledi.

Söz konusu girişimcinin geliştirdikleri oyunu ABD’ye 200 milyon dolara sattığını öğrendiğini anlatan Varank, “Bunu sattıktan sonradan de, ben küçük şundan gurur duyuyorum, ‘Biz bu sene 200 milyon liraya mümasil rüşvet ödeyeceğiz ve inşallah ben vergi rekortmenleri arasına gireceğim.’ dedi. Bakınız gepegenç bire bir arkadaşınız. 200 milyon dolarlık ek derece üretebiliyor. O arkadaşımız şurası söyledi, haddizatında iş yapış şekillerinin ne kadar değiştiğini göstermesi açısından çokça büyük, ‘Ben 9 arkadaşımı da şirkete ortak ettim, bütünü şu anda milyoner’ dedi. Esasen önümüzdeki dönemde mülhak değeri esasta sizin kabil gençler oluşturacak. Bizler birlikte onun altyapısını hazırlamak amacıyla çalışıyoruz. Sükse hikayesini siz altın gençlerimiz yazacaksınız.” diye konuştu.

Varank, uluslararası medyanın Türkiye’nin ürettiği insansız hava araçlarından bahsettiği istihbarat olduğunu anlatarak, insansız hava araçlarının geliştirildiği ekibin yaş ortalamasının 30’un altında olduğunu, gençlere bunun için önem verdiklerini vurguladı.

29 Ekim’bile Togg fabrikasının resmi açılışını yapacaklarını, sekans istihsal araçların banttan ineceğini bildiren Varank, bu heyecan verici işlere Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde imza atmanın kurum donör olduğunu, Togg piyasaya çıktığında herkesin gururu olacağını söyledi.

Konuşmasının ardından Nazır Mustafa Varank, Kartal Küçük Asya İmam Hatip Lisesi’nin Kartal Malumat Üssünü gezerek öğrencilerin projelerini dinledi.

“İçinde bulunduğumuz sürecin merkezi kavramı inovasyon”

Kartal Anadolu İmam Dil Cambazı Lisesi Müdürü Özkan Öztürk ise açım konuşmasında, insanın zarfında bulunduğu doğaya engelleme ederek, firez ve uygarlık kurabilen yegane varlık olduğunu belirterek, insanın daha gür bir dünya üzere namütenahi tıpkısı yenilik süreci arayışında olduğunu vurguladı.

Gelişigüzel dem alışta yenileniyor gelmek kadar bili, hars ve teknolojik gelişmelerin da koku alıp verdiğini rapor fail Öztürk, “Günümüzde merkezi aynı terim yerine inovasyon terimiyle rapor edilen bu süreç fen ve uygulayım bilimi tezyit, âdem yetiştirme kapasitesi ölçüsünce gerçekleşiyor. Dördüncü sanayi devrimi adına adlandırılan süresince bulunduğumuz bu sürecin merkezi kavramı bu sebeple inovasyon olarak ortaya çıkıyor.” diye konuştu.

Öztürk, çağın düşün yörüngesinin etrafında inovasyon, müzakere, AR-GE, adım, dizayn, sürdürülebilirlik, yapay zeka, dijital firez, robotlar, arttırılmış üs, düşüncesiz sistemler, nesnelerin internetinin seyrettiğini söyledi.

Kartal Küçük Asya İmam Dil Cambazı Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği Başkanı Mahmut Kayacık bile sonuç yıllarda yükselişte olan teknolojileri ve talih bazında gerçekleşen gelişmeleri konus¸acakları bu zirvede, Nazır Varank’ı görmekten mutluluk duyduğunu belirterek, “İki zaman boyunca gerçekleşecek olan bu zirvenin hayırlara açkı olmasını, hedeflenen bilgelik ve deneyim aktarımının gerçekles¸mesini, parçalanmamış katılımcılarımızın bundan bolca kâr görmesini talep ederim.” dedi.

Bu arada, Bildirme Portföy ve Trampa I·stanbul anne sponsorlugˆunda, KartalDernek vasıtasıyla planlı “Doruk Kartal: Giris¸imcilik ve I·novasyon Zirvesi”, Kartal Küçük Asya İmam Dil Cambazı Lisesi Konuşma Salonu’nda gerçekleştiriliyor.

Zaman giris¸imcilikten yazılıma, “metaverse”den insansız teknolojilerine, havacılık ve feza sanayisinden defans sanayisine büyüklüğünde ele alınacak paneller, yarın da bitmeme edecek. Zirvenin keynote sunumlar, geçmiş aşama dersleri ve yarışmalarla katılımcılara dolgunca bir repertuvar yaşatması bekleniyor.

Share: