Denizli haberi: Eski Cenup Afrika Reisicumhur Zuma 15 aylık hapishane cezasını tamamladı

Mahkemeye itaatsizlik suçundan 2021’üstelik 15 kamer delik cezası düzlük ve bunun şişman bölümünü esenlik gözetimi altında evinde geçiren bozuk Cenup Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, bugün bakımından cezasını tamamladı.

Jacob Zuma, ismini taşıyan tıkır üzerinden yaptığı kayıtlı açıklamada, Anayasa Mahkemesinde sunulan 15 maaş delik cezası süresinin bugün bakımından sona erdiğini belirterek “Bu benim amacıyla tuhaf duygularla mahmul tıpkısı gün.” ifadesini kullandı.

Zuma, bu hissin 1973’te Robben Island Cezaevi’nden tahliye olduğu zamankiyle analog aynı havas olduğunu belirterek Temel Mahkemesince kendisine verilen bu cezanın, demokrasi ve özgürlük üzere kendisinin önünde çarpıştığı değerlerle bağdaşmadığını kaydetti.

Eski Güney Afrika Reisicumhur açıklamada, bu mapus cezasının kendisi ve taraftarlarınca hükümsüzlük ve zulüm kendisine görüldüğünü dahi vurguladı.

ANC’nin çarkıt muhalif liderinden

2009-2018 yıllarında Güney Afrika’yı yönetmen Zuma, hakkındaki usulsüzlük iddialarının peşi sıra partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC) eliyle yönetimden umum çektirilmişti.

Ülkeyi 1948-1994 yıllarında yönetmen beyaz zehir rasist apartheid rejimine cebin mücadelenin kalesi ANC, 1994 yılında beri kıvrak adına iktidarda bulunuyor.

Genç yaşlardan itibaren ANC çevrelerinde kayran kayran ve partinin marjinal mukavemet örgütü Ulusun Mızrağı (Umkhonto we Sizwe) üyesi olan Zulu kökenli Zuma, 1963 yılında diyet güçlerince yakalanıp, ülkenin evvel arap Cumhur Reisi Nelson Mandela ile Robben Adası’nda 10 yıl cezaevi yattı.

Hapisten çıktıktan sonraki yıllarda yeraltında ANC’nin önde mevrut liderlerinden biri haline mevrut Zuma, demokrasiye geçişten bilahare de politikada çalışkan olarak yer aldı.

Zuma hapse girdiğinde sâdır isyanda 200’den aşkın herif öldü

Hakkında yöntemsizlik ve karaca mal tezkiye kabilinden çok sayıda suçtan soruşturmalar mevcut Zuma, bu soruşturmalarda ifade vermeye gitmediği amacıyla Esas Mahkemesince mahkemeye itaatsizlikten 15 kamer mapus kararını ilk direnişle karşılamıştı.

Taraftarlarının silahlı şekilde Zuma’nın evinin etrafında toplandığı gergin tıpkı sürecin peşi sıra 8 Temmuz’birlikte doğrulama olan Zuma, Estcourt Cezaevine konulmuş, bunun üstüne ülkenin sunu canlı eyaletlerinde Gauteng ve KwaZulu Natal’bile günlerce süren yol ve doyumluk olayları yaşanmıştı.

Bu olaylarda resmi kayıtlara bakarak 354 kişi hayatını kaybetmişti. Sigorta kayıtlarına göre 1 bilyon doların üzerinde maddesel hasar meydana gelmişti.

Zuma 14 Ağustos’ta benzeri cerrahi müdahale üzere hastaneye kaldırıldıktan tıpkı müddet sonradan, itirazlara rağmen sağlık gözetiminde başlamak amacıyla evine çıkıp delik cezasının kalanını burada tamamladı.

Share: