Türkiye uzay yolcusu seçiyor

Endüstri ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, gök ve havacılık tıp çalışmalarının balaban olduğunu vurgulayarak, “Yakın tıpkısı zamanda Türkiye’nin uzaya göndereceği insanları koymak için duyuruya çıkacağız. Uzaya gidecek insanların özel şartları olması gerekiyor.” dedi.

Keyif Bilimleri Üniversitesi Mekteb-i Tıbbiyye-i Aliyyülâlâ 2022 Bergüzar Töreni, Bağlarbaşı Kurultay ve Hars Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Nazır Varank, törende yaptığı konuşmada,”Ayrımsız kuruma kibir veren onun tarihidir” sözünü hatırlatarak, “Mekteb-i Tıbbiye-i Oflaz’ye ‘Türk çağdaş tıbbının ruhu’ dersek herhalde kusurlu olmaz. İbn-i Sinalardan, İbn Rüşdlerden gelen tıp mirasımız Mektebi Tıbbiye-i Ilahî ile kurumsallaştı. Bu nadide okul, kuruluşundan itibaren birikimiyle Türk tababet tarihinin öncüsü oldu. Yetiştirdiği hekimler, cerrahlar ve eczacılar sebebiyle Küçük Asya’daki nice keyif kurumunun temelleri atıldı.” diyerek konuştu.

 Zaman bu mirasın Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile bitmeme ettiğini aktaran Varank, şunları kaydetti:

“3 bine andıran hocası, 20 bini fazla öğrencisi ve onlarca fakültesi ile Afiyet Bilimleri Üniversitesi esenlik alanında arsıulusal aynı okul. Yaptığı hizmetler bundan sonra Mutedil Asya’ya, Afrika’ya büyüklüğünde uzanıyor. Somali’deki Tıp Fakültesi’nin bizzat açılışına katıldım. Buradan mezunlarla karşılaşmış kalkmak çok altın. Bu seçilmiş çekicilik bugün Türkiye’nin sunma prestijli ödüllerinden birine dahi karı sahipliği yapıyor. 11 âlim ve araştırmacımız alanlarında yaptıkları kudretli çalışmalardan âlem Mekteb-i Tıbbiyye-i Ilahî Akademik Ödülleri’hangi layık görüldü. Bir zamanda çalışmaları ile afiyet alanında toplumsal farkındalık oluşturan 8 medya temsilcimize bile Mekteb-i Tıbbiyye-i Dört Dörtlük Medya Ödülleri arz edilecek. Üniversiteler arası müsabakalarda sükse sağlayan ekol mensubu sporcularımız birlikte Mekteb-i Tıbbiyye-i Oflaz Spor Ödülleri’ni alacak.”

“Teknoloji seviyesi erdemli, adam dostu aynı keyif sistemini nesir ettik”

Bakan Varank, dimdik bire bir aklın, dosdoğru ayrımsız vücutta bulunduğunu belirterek, bu mantıksal ilişkinin sosyal yasalar üzere da muteber olduğunu rapor etti.

Bu bilinçle keyif alanında Türkiye’üstelik bire bir devrim gerçekleştirdiklerini vurgulayan Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2002’den itibaren kurduğumuz afiyet altyapısı ve sağladığımız esenlik güvencesi sayesinde sosyal mehabet olmanın sunu iyice örneğini dünyada ortaya koyduk. Türkiye’nin toplanmış keyif harcaması 2002 yılında sadece 18 bilyon liralık iken bu ölçü günümüzde 250 bilyon lirayı aşmış durumda. Aynı taraftan şehir hastaneleri ile yenilikçi yapılar kurarken doktorlardan hemşirelere büyüklüğünde bildirme nitelikli sağlık personellerini ülkemizde yetiştirmeye başladık. Mecmu sağlık personel sayısını ise 295 binden 1 milyona ulaştırdık. Biliyoruz kim keyif sistemimizin kalitesi sağlık çalışanlarının refahı ve yaşam kalitesi ile akıllıcasına orantılı. Bu çerçevede, sağlık çalışanlarımızın yaşam standartlarını iyileştirecek hamleleri dahi gerektiğinde atmaktan çekinmedik.

Birlik bu atılımlar yardımıyla teknoloji seviyesi faziletkâr, elan birlikte önemlisi insan dostu tıpkı keyif sistemini nesir ettik. Acun ve Türkiye sağlık sistemi bildirme el sınavını pandemi döneminde verdi dersek yanlış söylemiş olmayız. Ancak mütekâmil ülkelerin pandemi döneminde lacerem sınıfta kaldığını bilcümle beraber izledik. Tabiri caizse komaya girdiler ve faaliyetler masasından kalkamadılar. Türkiye ise kent hastanelerinden yerli aşısına, doktorundan teknisyenine büyüklüğünde afiyet ekosistemi ile bu sınavı başarılı tıpkısı şekilde atlattı. Anca ki Türkiye’nin Kovid-19’a alın verdiği savaşım, tamam dünyada eş gösterildi. Bizi görüşme fail ihtişam adamları, bunu pekâlâ başardığımızı sordu. ‘Bu tecrübeyi bizimle paylaşır mısınız’ diye talepte bulundu. Pandemi, sağlık alanında hangi kadar yerinde adımlar attığımızı benzeri el elan gösterdi.”

Gençlere “sürekli bilime yönelin ve bilginin arkasından koşun” tavsiyesi

Varank, iktidara geldiklerinde Türkiye’da kağıt üzerinde 5 teknopark olduğuna işaret ederek, 20 yıllık dönemde teknoparkların sayısını 90’ın üzerine çıkardıklarını söyledi.

Türkiye’nin rastgele tarafında üniversitelerin eskimemiş teknopark talebi olduğunu aktaran Varank, “Yaptığımız faaliyetler neticesinde Ar-Ge harcamamız 54 bilyon liraya yükseldi. Bu harcamanın çok büyük aynı kısmının hususi sektörümüzün yapılıyor olması üstelik ayrıca değer verdiğimiz bir sükse. Bu başarıların arkasındaki esas etkili erişmiş kayırıcı kaynağı. Rekabetçiliğimizi artırmanın yolu koca kaynağımıza yaptığımız yatırımlardan geçiyor.” dedi.

Vekil Varank, Vekillik namına dinç araştırmacılardan tecrübeli bilgelik insanlarına büyüklüğünde hep paydaşlara müteveccih desteklerin mevcut olduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

“Uluslararası Reis Araştırmacılar Programı ile dünyanın sunma mebzul üniversitelerinden ve araştırma merkezlerinden akademisyenleri ülkemize kazandırıyoruz. Liseden doktoraya kadar geniş aynı yelpazede gençlerimize burslar veriyoruz. TEKNOFEST’le, selen festivalleri ile Ar-Ge kültürünü gençlere aşılarken, onların yeteneklerini DENEYAP ve Ekol 42 gibi okullarla geliştiriyoruz. Tamlık bu desteklerimiz elbette parasız kalmıyor. Gençlerimiz bizleri herhangi bir ant ve gelişigüzel yerde gururlandırıyor. Güzeşte hafta 11. Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatları’nda 1 zer, 2 sim ve 1 tunç madalya alarak Avrupa ikincisi olan kızlarımız iftiharımız oldu. Avrupa Kızlar Elektronik Beyin Olimpiyatları, eskimemiş açılan aynı küme ve güzeşte sene ilk defa gerçekleştirildi. Bu yıl bu olimpiyatlara Türkiye’birlikte eş sahipliği yapacağız. Kızlar, Antalya’dahi yarışacaklar.

İnanıyoruz ki gençlerimiz kompetitif Ar-Ge ekosistemine katılarak bir nice başarılara imza atacaklar. Birilerinin gençliğimiz için çizdiği taraf, zikzaklarla, berbat gündemlerle doluyken bizim çizdiğimiz istikamet ise haber ve uygulayım bilimi ışığında münevver bire bir geleceğe doğrudur. Gençlerimizden istirhamımız şudur: Hiçbir ahit manzara kurmaktan vazgeçmeyin. Unutmayın kim fon inşa etmek başarının yarısıdır. Çalışmalarınızı hiçbir ahit aksatmayın. Sizleri yolunuzdan alıkoyacak verimsiz tartışmalardan uzak durun. hep bilime yönelin ve bilginin peşi sıra koşun. Göreceksiniz ki bilginin takiben koştuğunuz sürece tığ desteklerimizle daim sizlerin yanında olacağız. Kendinize güvenin.”

Tarihimizin bilim insanlarımızın tam dünyaya para olmuş buluşlarıyla meşgul olduğuna değinen Varank, “Kendinize istinaden çalışırsanız, inanıyorum kim, eskimemiş Muazzez Sancarlar, Özlem Türeciler, Kasıt Şahinler sizlerin arasından çıkma. Sizin kabil gençlerin varlığı geleceğin okumuş Türkiye’sinin en büyük teminatıdır. Bu yolda Tanrı hepimizin yardımcısı olsun. Ödüle layık tanıdık veri insanlarımızı, akademisyenlerimizi, iletişim araçları temsilcilerimizi ve sporcularımızı tebrik ediyorum. Benzeri tebriki da Dumansız Üniversite’yi oluşturduğu amacıyla Prof. Dr. Cevdet Erdöl’e yazmak istiyorum. Bunun kül Türkiye’ye benzer olması ve YÖK ile teşrikimesai yaparak üniversitelerimizi dumansız ayla getirmemiz lazım.” diye niteleyerek konuştu.

“Uzaya gidecek Türk vatandaşını testlerden geçireceğiz”

Vekil Varank, feza ve havacılık tıp çalışmalarının kocaman olduğunu vurgulayarak, “Andıran aynı zamanda Türkiye’nin uzaya göndereceği insanları seçmek üzere duyuruya çıkacağız. Afiyet Bilimleri Üniversitesinin kurduğu suret dahi çok işimize yarayacak. Uzaya gidecek insanların hususi şartları olması gerekiyor. Bu merkezin yakın zamanda evvel kullanıcılarından aynı tanesi Bakanlığımız olacak. Uzaya gidecek Türk vatandaşını orada testlerden geçireceğiz.” dedi.

Afiyet Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl da Keyif Bilimleri Üniversitesinin faaliyetlerine dair benzeri lokma tatlısı gerçekleştirdi. Erdöl, sunumunda, mutluluk genelinde ve mikro dışındaki öğrencilerle toplamda eksperlik öğrencileri bile sayıldığında 35 bin 800 öğrencinin eğitiminden sorumlu olduklarını dile getirdi.

KÖLE vasıtasıyla dışlanan Çinli astronotlar Acun’evet döndü

 

MEMLUK eliyle dışlanan Çinli astronotlar Dünya’evet döndü

 

55 milyon dolar ödeyerek uzaya çalışmaya gittiler

 

Share: