Uzmanlardan su tüketiminin kavurucu sıcaklarda artırılması önerisi

Yunak havalarda tam ve stabil su tüketiminin insan sağlığı amacıyla önemli olduğunu tamlayan uzmanlar, sıcağın pahal etkilerine alın esenlik durumuna ve günce aktiviteye bakarak akarsu tüketiminin artırılması önerisinde bulunuyor.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Terbiye ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Bölümünde Uzman Dr. Beklenti Sezmek, Gün Doğusu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çekicilik sıcaklığının kimi vakit 40 dereceyi aştığını belirterek, hipertansiyon, şeker hastalığı ve ati yaşa ilişkin olarak böbrek hastalarının isıdam havalardan bunaltıcı anlamda damarı bozuk etkilendiğini söyledi.

Yararlanmak, alelhusus kronik böbrek rahatsızlığı kâin kişilere güneşe çok maruz kalmamalarını ve müstelzim kadar sıvıyı tüketmeleri önerisinde bulundu.

Sıvı kaybını gitmek amacıyla gereğinden aşkın miktarda hazır para alımının ise ödem, duygu yetmezliği ve bambaşka hastalıklara çağrılık çıkaracağına dikkati çekici Yararlanmak, “Bu bölgelerde tahminî 40-42 derecelere vasıl sıcaklıkla terlemenin fazla olması bağımlı ki bu riski artırıyor. Vakayiname böbrek hastalığını ve iveğen böbrek yetmezliği dediğimiz tabloyu artırıyor. Sıcaklığa mecbur hazır para kayıplarımız fazlalaştı. Özelikle terlemeyle birlikte az buçuk üstelik haraketli ayrımsız hayatımız varsa egzersiz yapıyorsak, etkin benzeri hayat yaşıyorsak bu oran 1- 1,5 litreye kadar kayba el açıyor.” diye niteleyerek konuştu.

Genelde böbrek hastası gençlerin bilakis kilolu kronik böbrek hastalarının, istikbal yaş ve eklenmiş hastalığı olan, çare kullanan böbrek hastaların bu nakit kayıplarını basit telafi edemediklerini belirten Sezmek, ateşlilik hissetmiyorlarsa doktora üstelik başvurmazlarsa riskin erdemli olduğunu ifade etti.

Ihata Etmek, şunları söyledi:

“Dimdik taze aynı insana deli dolu spor yapıyorsa ve yaz dönemiyse normalde aldığı 2-2,5 litre akarsu yetmeyebilir. Buna 1,5 litre daha ilave etmesi gerekebilir. Ancak buğulu, duygu, böbrek yetmezliği olan çalışkan cereyan etmeyen, evinde oturan ayrımsız insanın ekstrem sıvı tüketimine gereksinimi namevcut. Cümle tersi hastaya ödem, şişmiş, his yetmezliği kendisine hoşgörüsüz döner kebap.”

Hissetmek, kişinin su ihtiyacının gereklilik rengine göre bile anlaşılabileceğini anlatarak, idrarın dip soluk renkte olması halinde suya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Saf suyun yerini tutan hiçbir şeyin olmadığını belirten Ihata Etmek, çorba, ayran kabil nakit içeren seçme şeyin esasen likit grubunda saha aldığını vurguladı.

Yaz mevsiminde karpuz tüketiminin bile diğer meyveler büyüklüğünde oylumlu olduğunu anlatan Hissetmek, çay ve kahvehane amacıyla tıpkı şeyi söylemenin cins olmadığını kaydetti.

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Üroloji Bölümünde Eksper Dr. Eyüp Oğuz da hamam günlerde tüketilen su miktarının artırılması gerektiğini söyledi.

“Sıcaklarda nefesimizle de buharlaşmayla su kaybedebiliyoruz. Normalde 3 litre akarsu tüketilmesi gerekirken yaşanan sıcaklarda tüketilen suyun 4,5 litreye çıkartılması gerekiyor.” diyen Oğuz, terleme ile 1-2 litre akarsu kaybedilebildiğini, bu nedenle normalde zamanda içilen suyun 1,5 cellat akarsu tüketilmesini önerdiklerini belirtti.

Böbrek yetmezliği olan, diyalize giren kişilerin su tüketimi üzerine dikkatli olmaları gerektiğini tabir eden Oğuz, 3-4 litre su tüketiminin onlar amacıyla çok olduğunu anlattı.

Vücuttan atılamayan suyun ifa sebep olduğunu dile getiren Oğuz, hararet hissi oluşmayan böbrek hastalarına, suyun içerisine sonuç parçaları atarak, tüketmelerini önerdi.

Oğuz, hele ağır spor yapanlar, zaman altında çalışanlara vücuttaki mineral açığını kapatmaları amacıyla eroin suyu tüketmelerini kaynak ederek, akarsu somurmak üzere öksemek gerekmediğini tabir etti.



Share: