Üsküdar Meydanı’nda sigara sebebiyle hayatını kaybeden eşyaları sergilendi

Üsküdar Belediyesi sigara kaynaklı ölümlere özen vira etmek üzere enteresan benzeri etkinliğe imza attı. Üsküdar Meydanı’nda planlı “Tütünü bırak geleceğe bak” etkinliğinde sigaradan hayatını kaybeden 350 kişinin yer sevdiği veya şahsi eşyalar sergilenerek verildi. Sergide eşyaların yanına rastgele adlar ve yaşları yazıldı. Sergiyi gezen vatandaşlar etkilendiklerini söyledi. Fakat ara sıra kişilerin ellerinde sigarayla sergiyi gezmesi ilgi çekti.

“ATOM BOMBASI İNSANOĞLUNA BU BÜYÜKLÜĞÜNDE UYMAZLIK VERMEDİ”

Afiyet Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Kovid’in verdiği zararın iki katından fazlasına tütünün hemen 1 yılda sefer açtığını belirtti. Maden bağımlılarının birçoğunun ilk yerine sigaraya başladığını vurgulayan Erdöl, atom bombasının dahi sigara büyüklüğünde beis vermediğini söyledi. Erdöl, “Burada seçkin dönüş kaybettiğimiz 350 kişiyi hatırlatmamız lazım. Yaman elbet benzeri salgın? Kovid salgınını tüm acun 2 yıl yaşadı. Tütünle kaybettiğimiz yılda 120 binin üzerinde. Kötü, Kovid’in verdiği zararın iki katından fazlasını bire bir yılda veriyor. Bu zararlı tıpkı cebe. Dünyanın gelmiş önceki ihtimal birlikte genişlik iri kitle imha silahıdır. Atom bombası bile insanoğluna bu büyüklüğünde uymazlik vermedi. Zehirle cebin karşıyayız. Bunun farkında mıyız, farkında olanlar birlikte olmayanlar dahi var” ifadelerini kullandı.

“HEDEFTE ÇOLUK ÇOCUK VAR”

Sigara bağımlılığına cebin halkoyu farkındalığının yükseltilmesinin kocaman olduğunun altını çizen Yeşilay Umumi Heyet Üyesi Esra Albayrak, “Bu mücadele tamam hepimizin mücadelesi ama arz çok da gençlerin mücadelesi. Zira hedefte siz varsınız. Sanayi namına etraflı müddet sigara kullanacak kişileri arar. Yaklaşık 60 almanak bire bir azrail avından bahsediyoruz. Sizlerin sağlığını önemsiyoruz. Farkında olmanız yüce” dedi. Albayrak duman endüstrisinin ilmî bilgelik hesabına cali vukuf çıkarmak kadar yolları izlediğini belirtti.

“ELEKTRONİK SİGARA ESRAR ENDÜSTRİSİNİN YENİ OYUNU”

Albayrak, “Kötü endüstrisi toptan anlamda çok nazik tıpkı suç örgütüdür. Endüstrinin taktiklerinden birisi da bilimsel bilgileri çarpıtmak ve çokça sayıda hatalı bilgi üretip insanların aklını karıştırmaktır. Özellikle bire bir sigara salıverme aracı veya henüz birkaç zararlı gibi yanlış bilgilerle pazarlamaya çalıştıkları elektronik sigaralar yaman endüstrisinin eskimemiş oyunlarından birisidir. Hem batıda hem da Asya’bile eskimemiş tıpkısı epidemiye dönüşmüş olan elektronik sigaraların ülkemizde satışının yasaklanması gençliğimizi müzaheret etmek namına balaban benzeri adımdır. Laf ayrımsız yasalı aranjman meselesi değil, bire bir hürriyet meselesidir. Gençlerimizin zinde yaşam ve dumansız çekicilik hakkını sonuna büyüklüğünde koruması ve bu özgürlüğünü savunması muradımızdır” diyerek konuştu.

Share: