TZOB Başkanı Bayraktar: “Sülale tarımında karı yeri doldurulamaz konuma sahiptir”

TZOB Umumi Başkanı Şemsi Bayraktar, “Ülkemizde şişman tıpkı çoğunluğu bayağı işletmelerden oluşan aile tarımında karı, yeri doldurulamaz bire bir konuma sahiptir” dedi.

Türkiye Kültür Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 15 Teşrinievvel Dünya Avrat Çiftçiler Günü münasebetiyle kayıtlı izah yaptı. Bayraktar, “Dünyada ve ülkemizde tarımsal üretim ve beslenmede bildirme muhteşem katkıyı kadınların sağlıyor. Ülkemizde balaban bire bir çoğunluğu siktirici işletmelerden oluşan sülale tarımında eş, yeri doldurulamaz ayrımsız konuma sahiptir. Tarlada, bağda, bahçede, ahırda, ağılda nebati ve hayvani üretimde aksiyon gücüne ulama sağlayıcı avrat, bunların beraberinde; aile işlerini, yavru bakımını, buğulu ve tutkun bakımını üstelik yapıyor. Eş beslenmesinde bildirme mehabetli görevi kadın üstleniyor. Ati nesillere bilgiyi aktarmada ve bala eğitiminde genişlik nazik katkıyı kadınlarımız sağlıyor” diye konuştu.

“Kadınlar barhana ettiklerinde işgücüne katılamıyor”

Bayraktar, geçmişten günümüze kadının seçme zaman üretimin zarfında yerini aldığını tabir ederek, “Tarımda müteharrik kadınlar, ekincilik dışına çıktıklarında veya barhana ettiklerinde işgücüne katılamıyor ya de meşakkat çekiyor. İşgücüne katılan kadınlar ise imdi statüsü düşük, nitelikli olmayan işlerde güvenceden mahrum tıpkı biçimde çalışıyor. Bu ise kadının say ve sosyete hayatının dışında kalmasına hastalık oluyor. Tarım sektörü Türkiye’bile kadınların hizmet etmek zorunda kaldığı benzeri sektördür. Kadınlarımızın iri bölümü işlemek zorunda kaldığı tarım sektöründe zorunlu ekincilik RABIT-DÜZEY primini da ödeyecek güçte değildir. Bu alelumum familya içi üretime yardım biçiminde değerlendirildiğinden bire bir emek yerine görülmüyor. Kadınların iktisadi kalkınmaya, rustik kalkınmaya baskı edebilmeleri için hesaplı ve sosyal statülerinin iyileştirilmesi ve buna yönelik politikalar geliştirilmesi önemlidir. Günümüzde tam acun ve Türkiye üstünde çokça tartışılan eş sorunları serbest kadınların değil, toplumun sorunlarıdır ve kapsamlı analizör gerektiriyor” şeklinde konuştu.

“Avrat çiftçilerin toplumsal güvenlik sistemine katılımı desteklenmeli”

Türkiye Tarım Odaları Birliğinin birlikte yönetiminde vadi aldığı Toplumsal Asayiş Kurumunun, genelde çiftçilerin, özelde avrat çiftçilerin kıygınlık ve türe kayıplarının giderilmesi üzere mevzuata müteveccih icraat yaptığını tamlayan Bayraktar, Türkiye Tarım Odaları Birliği namına taleplerini sıralayarak açıklamasına şöyle bitmeme etti:

“Pozitif ayrımcılığı hak eden avrat çiftçilerimizin toplumsal güvenlik sistemine katılımının desteklenmesi amacıyla, gençlerimizi ve avrat çiftçilerimizi tarımda burulmak hesabına motivasyon edici önlemler alınmalıdır. Anayasa’nın 60. maddesi; ‘Herkes, içtimai güvenlik hakkına sahiptir. Ululuk, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar’ hükmündedir. Kadınların sigortalı olmadan önceki gerçekleşen doğum dolayısıyla, bakım borçlanması yapılmalıdır. Karı çiftçilerimiz toplumsal cinslik eşitliği ve içtimai eşey adaleti istiyor. Eş çiftçilerimiz için senede 90 çağ amortisman, primlerin yüzde 50’sinin fehamet marifetiyle ödenmesi özellikle almak amacıyla birçok alanda pozitif ayrımcılık arzu ediyoruz. Ekincilik ILIŞKI-SEVIYE prim ifa çevrim sayısı, 2008 yılında olduğu kadar 15 güne indirilmelidir. Sakat bakımını üstlenen kadın çiftçilere, prim ödemesinde imtiyaz sağlanmalıdır. Bu konularla ait mevzuat çalışmalarımız Say ve Sosyal Asayiş Bakanlığına iletilmiştir ve iletilmeye de devam edecektir.” – ANKARA

Share: