Türkiye’nin geçmiş silahlı insansız deniz ara bulucu “ULAQ”de ikinci istihsal başladı

Türk savunma sanayisi şirketlerinin iş birliğiyle geliştirilen Türkiye’nin evvel Silahlı İnsansız Deniz Aracı “ULAQ” serisinde Denizaltı Defans Yakın (DSH) bekletme süresi fariza hamile versiyonunun üretimine Antalya’birlikte başlandı.

ARES Tersanesi ile Meteksan Savunma tarafından geliştirilen ULAQ Silahlı İnsansız Bahir Ara Bulucu, harp antetli Cirit Oyunu Lazer Güdülebilen Füze ve 12,7 milimetre engin komutalı zırh sistemi ile atışlarını başarıyla tamamladı. Firmalar, rüştünü ispatlayan ULAQ serisinde ikinci botun üretimine başladı.

Defans Sanayi Başkanlığı için planlı proje kapsamında ULAQ SİDA serisinin ikinci ürünü DSH seçenek görev gebe versiyonu, Antalya Erkin Bölgesindeki ARES Tersanesi’nde üretilecek.

Yeni ULAQ SİDA, daha üstün özelliklere ehil olacak

ARES Tersanesi İnsansız Sistemler Proje Yöneticisi Itibar Yıldırım, AA muhabirine, ULAQ SİDA’nın, metanetli bahir koşullarında eş hayatını riske atacak ortamlardan mürettebatı bölmek ve riskli alanlarda henüz sakıncasız görevler icra edebilmek üzere geliştirildiğini belirtti.

Botun alarga arama edilebilir aynı bot olmanın ötesinde özerk tıpkısı miftah olduğunu dile getiren Saika, aracın C band ve peyk üzerinden taharri edilebildiğini evet bile otonom şekilde akım edebildiğini kaydetti.

İlk aracın peşi sıra Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda yıpranmamış bire bir ULAQ SİDA amacıyla üretime devam ettiklerini anlatan Saika, şunları söyledi:

“Üretimine başladığımız Denizaltı Savunma Hak opsiyon fariza iki canlı versiyonu, ilk örnek bottan maharet namına henüz yüksek özelliklere sahip olacak. Konusunda koyduğumuz zırh yükü henüz ümranlı olacak. Ilk Örnek adına ürettiğimiz ULAQ, 2 titrem yararlı angarya taşıma kapasitesine sahipken kullanılmamış üretilecek ULAQ SİDA (DSH) botunda bu cirim 4,5-5 tonları bulacak. Bulunan botta güdümlü füze ya de 12,7 milimetre alarga komutalı cebe sistemi bütünleşmiş edilebilirken eskimemiş üretilecek botumuz bire bir anda hem liman savunma hem akarsu üstü doğru görevlerini icra edebilecek kabiliyete sahip olacak, yani rappadak fazla yararlı angarya tıpkı anda tekne üstünde konuşlandırılabilecek. Bilcümle bu yarayışlı yüklere mülhak kendisine bakir botun üzerinde deniz altı savunma harbine müteveccih hayır yükler de entegre edilecek.”

Evcil motor kullanılacak

Değer Yıldırım, üretimlerde domestik ürün kullanımına büyük önem verdiklerini ve “Ne Kadar Yerliysen O Kadar Millisin” mottosuyla ürünleri dizayn ettiklerini belirtti. Bu doğrultuda her parçanın domestik olanını tedbir etmeye ilgi gösterdiklerini anlatan Saika, “Evcil motor üretimi özne TÜMOSAN ile teknik görüşmeleri tamamladık. Gelinen noktada bakir üretimine başlanan ULAQ’ üstelik yerel motorlar kullanılacak. ULAQ botunda yerli motosiklet kullanacak olmanın heyecanı ile bu arada bu konuda geçmiş olmanın da selim gururunu yaşıyoruz.” diyerek konuştu.

Botun insansız savunmanın getirdiği çokça sayıda avantaja erbap olacağını, personelin riskli alanlardan uzak tutulacağını dile getiren Saika, botun mavi vatanda asayiş güçlerinin ihtiyaç duyduğu gelişigüzel noktada kullanılabileceğini kaydetti.

Yeni yapıt amacıyla çalışmalara mayısta başladıklarını aktaran proje yöneticisi Sebep, “12 ayda tamamlayıp, gelecek yıl mayısta testlerine başlamayı planlıyoruz. Teşrinisani 2023’te birlikte Deniz Kuvvetleri Komutanlığına konfirmasyon edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Share: