Türkiye, dünyanın arz nazik besin fuarlarından SIAL Paris’te ‘dünyayı’ geride bıraktı

Türkiye, 119 ülkenin katıldığı besin fuarı SIAL Paris’te milli paydaşlık düzenleyen ülkeler arasında birinci tam saha aldı. Türk firmaları umumi sıralamada ise pandemi öncesindeki kadar İtalya ve İspanya’nın arkası sıra acun 3’üncüsü oldu.

Dünyanın yeryüzü şişman azık ve meşrubat inovasyon fuarlarından SIAL, Fransa’nın başkenti Paris’te pandemi sonrası 119 ülkeden besin profesyonellerine kapılarını açtı. Fuara bu sene 345 firma ile katılan Türkiye, SIAL’dahi tıpkı organizatör marifetiyle milli katılma düzenleyen ülkeler beyninde ilk kez birinci ülke oldu. Türkiye, genel sıralama yerine adlandırılan milli ve ferdî katılımcı sayısı ile metrekare toplamında ise İtalya ve İspanya’nın arkası sıra 3’üncü büyük ecnebi murahhas devlet olarak açıklandı. SIAL’de bu yıl ilk kez benzin ürünleri bölümünde de Türkiye milli katılım düzenlenmesi önemli tıpkısı gelişme olarak dikkati çekti. Antrparantez fuar idaresi SIAL’e katılan tıpkısı Türk firmasının ürettiği zeytinyağını inovatif im kendisine seçilmesi üstelik ölçüm topladı.

İki yılda bire bir gerçekleştirilen fuarın milli katılımlar için ayrılan bölümünde Türkiye stantlarını 36 yıldır İstanbul Ticaret Odası (İTO) düzenliyor. Bu eş alanda bu sene 270 Türk firması sergilik açtı. 75 Türk firması dahi SIAL’e ayrımlı salonlardaki bireysel stantlarıyla katılıyor. Milli stantlarda Türkiye’nin ciharıyek yanından firmalar saha alıyor.

Fuarın bu yılki teması: Değişime sahip ol

Gıda endüstrisinin dünyadaki arz iyilerini bir tane tıpkı fuarda buluşturan SIAL Paris’in bu yılki teması “Değişime erbap ol” (Own the change) olarak belirlendi. SIAL 2022’dahi Türkiye milli standı 8 ayrı duygu salonunda kayran alıyor. Bu salonlar şunlar: Umumi besin, bisküvi, çikolata, şekerleme, içecekler, dondurulmuş gıda, azık ekipman ve teknolojileri, süt ve süt ürünleri, vücut ve kümes hayvanları ve organik besin.

Fuarda İTO’nun yayınladığı ‘İstanbul Mutfağında Ahenk ve Lezzet’ kitabı de SIAL ziyaretçilerine ve profesyonellere tanıtılıyor. Kitapta tatları, sofraları, ikramları, çeşnileri, kurumları, perhizleri, bayramları, kültürler ve tarihi üst planı ile İstanbul mutfağı hakkında bilgiler veriliyor.

Fuara çevrimiçi katılan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “SIAL kadar tıpkısı dünya sofrasında milli katılımda sunu şişman ecnebi elçi olmamız, müstevli sonrasında Türk girişimcisinin global rekabette bildirme önde yer kabul etme kararlılığının bir delili. Biz hammaddelerimizi kendimiz işleyip onlara derece katabiliyoruz. Altına kanmıyor, toprağa inanıyoruz. Küçük Asya bize yurt oldu, Küçük Asya bizi verimli topraklarıyla doyuran ana oldu” dedi.

Avdagiç, “SIAL 1986 Türkiye milli katılımı yaklaşık 100 metrekarede 10 firma ile gerçekleştirmiştik. Bu bellik fuara Türkiye milli iştirakimiz 1980’li yıllardan bu yana daima arttı. 2022’birlikte ise geçmişteki tamam çalışmaların grafiğini geçtik. SIAL’deki 36 yılımızın böylece SIAL’üstelik aynı sefer elan gördük ki, firmalarımız tarım ve besin sektörünü faziletli teknolojiyle buluşturulup, faziletli birinci sınıf, metin ürünler ortaya koyuyorlar. Bire Bir ayrıksı ifadeyle gıdanın tamam süreçlerinde hareketli olmamız sevinme verici” dedi.

Avdagiç, dünyanın Covid-19 salgını ile birlikte baştan buluş ve global toplumsal gravite periyodundan geçtiğini ve bu sürecin halen devam ettiğini kaydetti.

“beherglas ürüne elan çok ek değer arttırma etmeliyiz”

Küresel gıda endüstrisindeki gelişmelerin iki konunun önemini baştan hatırlattığını kaydeden Şekib Avdagiç, “Birincisi, azık potansiyelimizi yer ferah şekilde değerlendirmeli ve tarımsal hasılamızı artırmalıyız. Bu ise ancak teknolojiyi azık üretimine entegre etmekle mümkündür. İkincisi ise gıdada kendimize yetmek evet da üretimde birinci veya ilk beşte kayran kabul etmek yetmez. Ürettiğimizi işlemeliyiz, seçkin birinde ürüne daha çok ekleme derece arttırma etmeliyiz” dedi.

Gıda sektörünün parçalanmamış sektörlerin başlatıcısı ve devamlılığı sağlayan yegâne büro olduğunu tamlayan Avdagiç, şöyle bitmeme etti: “Imdi dünyada tıpkısı numaralı ruzname maddesi, gıdadır. Kovid-19 salgınıyla öğrendik kim, gıda ve ona merbut cümle sektörler, günümüzün sunma ciddi sektörleri haline gelmiştir. İçinde hammadde temini vardır, erke kullanımı vardır, atılan yönetimi vardır, el işi ve ambalaj vardır, yine tevzi kanalları gibi bir nice alan vardır.”

Türkiye dünyanın arz büyük 10’uncu ekincilik ülkesi

Şekib Avdagiç, abuhava değişikliğinin global besin güvenliği üzere yüce bir gözdağı olduğuna dahi dikkati çekti. Avdagiç, “Bu tehdidin yağışsızlık ve ısıdam dalgaları sebebiyle kahveden levrek balığına kadar küresel besin fiyatlarını elan birlikte artıracağı görülüyor. Uzmanlara göre global istinas 1.5 santigrat dereceye ulaşırsa, dünyadaki ekincilik arazilerinin yüzdelik 8’i ekincilik amacıyla aksi ayla gelecek” dedi.

Türkiye’nin gıda ihracatı rakamlarına değinen Şekib Avdagiç, TÜİK verilerine bakarak 2021’bile besin ürünleri sektörümüz 22.2 milyar dolarlık dış satım, 16.7 bilyon dolarlık dış alım yaptı. Yani göz 2021’bile 5.5 milyar dolarlık aut ticaret dahası verdi” dedi.

Avdagiç, şunları söyledi: “Türkiye, 48 bilyon dolarlık zirai hasılası ile dünyanın yeryüzü iri 10’uncu tarım ülkesi konumunda. Sektörde sonuç 5 yılda 1 bilyon dolara mümasil doğrudan ecnebi envestisman yapıldı. Türkiye, 2022 yılının evvel 7 ayında 13.8 milyar dolarlık gıda ürünleri ihracatı yaptı. 2022 yılında 2021 yılının mecmu ihracat rakamı olan 22 bilyon doların da aşılacağını öngörüyoruz. Tarımda, gıdada istihsal ve el işi potansiyeli ve kapasitesi Türkiye büyüklüğünde balaban olan aynı ülkenin, hayalleri birlikte şişman oluşmak zorunda. Bizim gıda ürünlerinde gücük vadeli dış satım hedefimiz 30 bilyon dolar sınırını devrolmak.”

Fuar, gidiş geliş sıkışıklığını geciktirmek ve ziyaretçilerin ulaşımını kolaylaştırmak üzere ilk defa bu sene Cumartesi açılacak.

300 bin ziyaretçi muhtemel fuar, 5 aktarılma zahir kaldıktan sonraları 19 Ekim’de kapılarını 2024’e büyüklüğünde kapatacak. – İSTANBUL

Share: