Trakya Üniversitesindeki herbaryum 25 binden aşkın bitki örneğiyle beyyine oluyor

Trakya Üniversitesi (TÜ) “EDTU Herbaryumu”, 25 binden aşkın kurutulmuş bitki ve bitki parçasıyla bitki bilimi araştırmacılarına rehberlik ediyor.

Fen Fakültesi Dirim Bilimi Bölümünde vadi kayran herbaryum, öğrencilere ve ziyaretçilerine Türkiye ve dünyanın farklı yerlerinden elde edilen bitkileri tanıtıp, bilgelik sahibi olmalarını sağlıyor.

EDTU Herbaryumu Sorumlusu ve Olgun Fakültesi Biyoloji Bölümü Akademisyen Prof. Dr. Mehmet Aybeke, AA muhabirine, binlerce kurutulmuş bitki, sulp, mantarla birlikte odun ve koza örneklerini bulundurduklarını söyledi.

Prof. Dr. Aybeke, 1982 yılında kurulan merkezin Türkiye’nin sınırlanmış herbaryumlarından olduğunu ve 13 yıldır arsıulusal indekste meydan aldığını anlatım etti.

Herbaryumun kurutulmuş bitki ve bitki parçalarının bilimsel amaca uygun kendisine saklandığı bilimsel ayrımsız koleksiyon olduğunu dile getiren Aybeke, şunları kaydetti:

“Burası 1983 yılında kuruldu, önümüzdeki yıl 40’ıncı bünye yıl dönümünü kutlayacağız. Herbaryumda yaklaşık 25 bin 300 kurutulmuş nebat örneği var. 200-250 civarında mantar örneğimiz, 500’e mümasil soy sop ve ürün örneğimiz var. 150 büyüklüğünde odun ve kozalak örneğimiz bulunmaktadır. 3 lime da taşıl derlem örneğimiz mevcuttur. Burada özellikle bilimsel amaçlara uygun namına öğrencilere ve nahiye insanına bitkileri ve doğayı sevdirmeyi amaçlıyoruz. Değme yaştan eş gurubuna buradaki bitkileri tanıtmaya çalışıyoruz. Değme türlü ilmî düzentileme ve araştırmanın başlangıcı bitkiden beğenilir. Bitkinin tanındığı vadi burasıdır.”

Aybeke, doğada, merada ve dağlarda işlek bitkilerden toplanan örneklerin birçoğunun Trakya’daki çeşitlerden olduğunu tıpkı kısmının ise Türkiye’nin gayrı bölgeleri ve güçlükle dışından çeşitler olduğunu dile getirdi.

Herbaryumun Edirne ve Trakya üzere ilmî ayrımsız hazine niteliği taşıdığını vurgulayan Aybeke, “Türkiye’deki çevrilmiş herbaryumlardan olan herbaryumumuz 2009 yılında uluslararası indekse girmiştir. Sıkı dışı veya güçlükle içinden araştırmacılar web sitemiz üzerinden mevhum namına herbaryuma girebilir ve örnekler üzerine bilgi edinebilir. Merkezi konuşma ederek dahi örnekleri inceleyebilir.” diyerek konuştu.

Share: