TBMM Başkanı Mustafa Şentop: “Başörtüsüne karşıt olmak aslında başörtüsüne karşıt olmak değil, dini hayatın içtimai hayattaki görünürlüğüne alın…

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: “Başörtüsüne karşıt olmak esasta başörtüsüne karşı olmak değil, dini hayatın içtimai hayattaki görünürlüğüne karşı olmaktır”

ÇANKIRI – Çankırı’birlikte, yeniden gündeme mevrut başörtüsü tartışmaları ile ilişkin mütekellim Türkiye Şişman Ulus Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, “Başörtüsü dini hayatın görünür ayrımsız simgesi, sembolüdür. Başörtüsüne karşıt olmak esasta başörtüsüne karşı olmak değil, dini hayatın içtimai hayattaki görünürlüğüne alın olmaktır. Buradaki tartışmaların peş planına baktığınızda budur” dedi.

Türkiye Iri Ulus Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde düzenenen 2022-2023 Akademik Yılı Açım Törenine katıldı. Çankırı Karatekin Üniversitesi rektörlük konuşma salonunda gerçekleşen törende Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, milletvekilleri, YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yüce Cengiz Köseoğlu, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Ekinci, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

‘Akademide meslek olmayı hedefliyoruz’

Törenin açım konuşmasını fail Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Pof. Dr. Harun Fellah, akademi alanında meslek olmayı hedeflediklerini belirterek, “2007 yılında kurulmuş olan Üniversitemiz halen 10 medrese, 5 enstitü, 1 akademi, 6 patika yüksekokul, 14 araştırı ve uygulama merkezi, akredite çalışmaları başlamış olan Merkezi Araştırma Laboratuvarı, Uygulayım Bilimi Aktarma Ofisi ve ÇAKÜ-Teknokenti bünyesinde barındırmaktadır. Önlisans-lisans program sayımız 173, lisansüstü izlence sayımız 79, toplanmış öğrenci sayımız ise zaman itibariyle 19 bin 933’dür. Üniversitemizden bugüne büyüklüğünde Çıkışlı olan Öğrenci Sayısı ise 26 bin 412’dir. 742 akademik personelimiz ve 650 idari personelimizle bakım vermeye devam etmekteyiz. 22 Erasmus projesi, 520 KONU projesi, 41 TÜBİTAK Projesi iftiharla ifade edeceğimiz kantitatif değerlerdir. Üniversitemizde 51 farklı ülkeden 3 bin 280 uluslararası mektepli bulunmaktadır. Üniversitemizin kurumsal kendisine gelişmesi ve bunun sürdürülebilirliği açısından son merhale ehemmiyet verdiğimiz Kalite çalışmaları kapsamında, çalışmalarımızı olabildiğince arzulu düzeyde yürüttüğümüzün bilinmesi lazımdır. Erişilebilirlik çalışmaları, Muvaffakiyetsiz Atık Belgesi, ‘yeşil kampüs’ ve denklik süreçlerine ağırbaşlı adına erke harcamaktayız. Spor kompleksimiz, bowling, idman, çokça amaçlı salonları ve peyda 4 sahasıyla yalnız öğrencilerimize değil, tüm Çankırı’ya bakım vermekte, mukavim çok millî müsabakaya da sülale sahipliği yapmaktadır. Öğrencilerimiz için benzeri yandan fiziki şartları düzeltmek amacıyla mücahede ederken onların alelhusus Staj, kılgılı işyeri eğitimleri, kariyer eğitimleri, mezun çalışmaları, sportif ve sanatsal faaliyetler gibi pek çokça konuda adımlar atmaktayız” dedi.

Daha sonraları Konuşan Çankırı Valisi Abdullah Ayaz de gençlerin geleceğe hazırlanması noktasında üniversitelerin topluluk olduğu öneme vurgu yaparak, Türkiye’nin arz iri zenginliğinin beşeri sermaye olduğunu söyledi. Ilbay Ayaz’ın peşi sıra mütekellim YANLIŞSIZ Fırka Kol Başkanvekili ve AK Öğür Çankırı Kavim Vekili Tehlikesiz Akbaşoğlu, geleceğin inşasında yer algı gençlerin yetiştirilmesinde üniversitelere mefret çalım düştüğünü ifade etti.

“Çankırı Karatekin Üniversitemiz çok elverişli”

Törende son yerine konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin konumu ve akademi çalışmaları ile öğrenciler üzere haddinden fazla ergonomik bir darülfünun olduğuna özen çekerek, “Çankırı Karatekin Üniversitesi bizim dinç üniversitelerimizden. 15. Yılını kazanç etti. Ama bu müddet içerisinde rektör hocamızın birlikte rapor ettiği kabil, 20 binin konusunda mektepli ile bir nice akademik birimiyle canlılık yürüten muvaffakiyetli üniversitelerimizden biri. Çankırı Karatekin Üniversitesi kurulmadan önceki Ankara’daki üniversitelerimizin burada faaliyetleri vardı. Dolayısıyla akademik anane bakımından daha ayrıntılı tıpkı geçmişe ehil. Büyükşehir zarfında değil ama Ankara’ya yakınlığı bir kazanım. Büyükşehirlerin darülfünun yönünde avantajlı yönleri var amma dezavantajları de çokça. Gestalt itibariyle birlikte Çankırı Karatekin Üniversitemiz çokça uygun” diye konuştu.

‘Üniversite politikasında bence akıllıca yerden başanılmıştır’

Türkiye’deki artan darülfünun sayıları ile ilgili üstelik değerlendirmelerde bulunan Şentop, “Türkiye’üstelik 209 darülfünun var. Bunlardan 131’i kamu üniversitesi. Kafasız artan 78’i ise kazanç üniversitesi. Türkiye’üstelik 20 sene içerisinde darülfünun sayımız bu noktaya geldi. Seçme ilimizde tıpkısı darülfünun bulunuyor. Türkiye’üstelik gelişigüzel ilde üniversite açılması ve sayısının bu büyüklüğünde çok olması ağız dalaşı konusu olmuştu. Bu laf haddizatında ‘yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan’ tartışması kabilinden sonuca varılmayan tıpkısı tartışma. Ama tıpkı yerden çalmak lazımdı. Bence akıllıcasına yerden başlanılmıştır. Üniversiteler kurulmuştur, rakiplik ortamı içerisinde öğrenciler yerleştiriliyor. Dolayısıyla üniversitelerimiz mektepli çekebilmek üzere, tıpkı çekim merkezi olabilmek için yarışmaları gerekiyor. Bugün bir nice ilimizdeki üniversitelerimizin çoğu zat akademik kadrolarıyla cesim başarılar elde etmiş, akademisyenler yetiştirmiş, anlaşılan noktaya gelmiş. İnşallah bu elan korkulu tıpkısı şekilde bitmeme edecek” şeklinde konuştu.

“Başörtüsüne karşı olmak aslında başörtüsüne karşı olmak değil, dini hayatın sosyal hayattaki görünürlüğüne alın olmaktır”

Gene gündeme mevrut başörtü tartışmaları ile ilgili konuşan Şentop, “Üniversitelerimiz çok değil bundan ihtimal birlikte 15 sene önceki nazik ölçüde toplumdan, siyasetten, devletten uzak, öz içerisinde kapalı tıpkı bando gündemlerle etkin kurumlardı. Kişi özel gündemleri vardı. Yeryüzü majör gündemlerinden birisi üstelik üniversitelere başörtülü mektepli sokmamaktı. Başörtü tartışmaları yeniden gündeme geldi. Burada başörtü meselesini hoppadak bir kız öğrencimizin başını örtmesi, üniversitelere girmesi adına değerlendirmemek geçişsiz. Başörtüsü meselesi Türkiye’birlikte 1968-1969’dan beri simgesel mesele yerine tartışılmaktadır. Başörtüsü dini hayatın görünür bir simgesi, sembolüdür. Başörtüsüne karşıt olmak aslında başörtüsüne karşı olmak değil, dini hayatın sosyal hayattaki görünürlüğüne cebin olmaktır. Buradaki tartışmaların ense planına baktığınızda budur” ifadelerini kullandı.

Törenin ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop, darülfünun öğrencileri ile tıpkı araya geldi.

Share: