Tahıl hasadı biten Diyarbakır’da, İl Ekincilik ve Orman Müdüründen ‘anız yangını’ uyarısı

Tahıl hasadı biten Diyarbakır’da, İl Ekincilik ve Orman Müdüründen ‘anız yangını’ uyarısı

İl Ekincilik ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Ecdat:

“Anızları yakmayı gerektirecek şerait günümüzde ortadan kalkmıştır. Zindelik ve biyogaz üreten, tesisler bunu gelip almaktadırlar”

DİYARBAKIR – Diyarbakır İl Ekincilik ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, kentte tahıl tarımının tamamlandığını ve amma velakin anız yangınları üzerine çiftçilere uyarıda bulundu.

Türkiye’de oylumlu ekincilik arazilere cemaat olan Diyarbakır’da hububat hasadı şişman ölçüde tamamlandı. Kentte buğday, arpa, mercimek kabilinden gıda ürünlerinin hasadı bitti. Iğ ve mısır hasadında ise çiftçiler faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Diyarbakır İl Ekincilik ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, hububat hasadının tamamlanmasıyla çiftçilere dahi uyarıda bulundu.

Diyarbakır’da üretim sezonu tahıl ve mercimekte tamamlandığını belirten Atalar, süreçte iğ ve akdarı hasatları olduğunu söyledi. Kentte elan önceki çok balaban dava haline mevrut firez yangınları olduğunu hatırlatan Ecdat, “Serencam zamanlarda yaptığımız yetişek çalışmaları, gerekli cezai müeyyideler bütünü değerlendirildiğinde alınan tedbirlerle beraber çiftçinin dahi bilinçlenmesi çokça daha gani noktalara geldi. Anız yangınları ağırbaşlı oranda azaldı. Bibi münferitte olsa firez yangınlarıyla karşılaşabilmekteyiz. Bu, bizleri çok üzmektedir. Çünkü doğal felakettir. Gusto dengesini bozmaktır, topraktaki ve yerey üstündeki kül canlıları acıtmak demektir. Bunun hem dinen, hem üstelik topraktaki mikroorganizmaların ölümüne etmen olmaktadır” dedi.

Topraklarda çoraklaşmaya ve ileriki yıllarda ürün düşüklüğüne faktör olmakta olduğuna ilgi çekici Atalar, “Toprakta örgensel yön oluşumunu sağlayıcı bütün etkin organizmalar bulunmayan edilmektedir. Dolayısıyla bu felaketten tamamen kurtulmamız gerekiyor. Üreticimizden beklentimiz anızlarını yakmamaları, bunlarla ilgilendiren bundan sonra tarım makinaları bu işi kolaylaştırıyor. Anızlar, neşelilik ve gübre gazı üreten, tesisler bunu gelip almaktadırlar. Bismil ve Çınar ilçeleri civarında. Anızları yakmayı gerektirecek şartlar günümüzde ortadan kalkmıştır. Çiftçilerimizden anızları yakmamalarını istek ediyoruz” ifadelerinde bulundu.

Share: