Stoltenberg: “Silahlar haddizatında barışa revan yoldur”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya- Ukrayna Savaşı’na değinerek, “Silahlar esasen barışa giden yoldur” ifadelerini kullanarak, “Taş Yüreklilik ve tiranlık, özgürlük ve demokrasiyi yenerse, temelli barış gayrimümkün” dedi.

NATO Umumi Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç’in Salen kentinde planlı Sosyete ve Savunma Konferansı’na katıldı. Stoltenberg yaptığı konuşmada, söz konusu konferansa en son 2018’üstelik katıldığını belirterek, “Buraya akıbet geldiğimden bu yana çokça husus değişti. Avrupa’da topyekun tıpkı çarpışma var. İsveç ve Finlandiya NATO’ya iltihak yolunda” dedi. Rusya’nın Grozni’dahi yalnızlık işlediğini, Gürcistan’ını işgali ettiğini, Halep’i bombaladığını hatırlatan Stoltenberg, Ukrayna’daki savaşın geçtiğimiz sene gücük ay ayında değil Rusya’nın 2014’da Kırım’ı bağlama etmesi ile başladığını aktardı.

“Kebir siyasal ve diplomatik çabalar gider ettik”

NATO’nun Rusya’nın Ukrayna’yı beklenen işgali üzerine kamuoyunu aylarca uyardığını belirten Stoltenberg, “Savaşı önlemek için mefret siyasi ve diplomatik çabalar harcama ettik. Fakat Ululuk Başkanı Putin esasen birlikte saldırmayı seçti” dedi.

“Bu tıpkı çatışmayı ateşlemek üzere değil”

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası NATO’nun savunma planlarını devreye soktuğunu, kuvvetlerinin alarm seviyesini ve sayısını arttırdığına ilgi çeken Stoltenberg, “Bu tıpkısı çatışmayı yakmak için değil, Ukrayna’daki savaşın NATO ile Rusya ortada cümle anlamıyla bir savaşa dönüşmesini engel olmak üzere. Canlı savunmanın barışı sağlar” dedi. Rusya Oran Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki savaşı kazanmasının Ukraynalılar için bire bir trajedi, NATO üzere ise yoğun olacağını tabir fail Stoltenberg, Putin savaşı kazanmasının özge otoriter liderlere vereceği mesajın, askeri kilolu kullanırlarsa istediklerini alacakları yönünde olacağını açıkladı. Stoltenberg, “Acımasızlık ve tiranlık, özgürlük ve demokrasiyi yenerse, kalıcı sulh gayrimümkün. Zımnında, eksantrik aynı devlet marifetiyle saldırıya uğrayan ayrımsız ülkeyi tavlandırmak tıpkısı zamanda öz çıkarımız ve güvenliğimiz amacıyla önemlidir” dedi.

“Silahlar aslında barışa revan yoldur”

Savaşların anlayış edilemez olduğunu aktaran Stoltenberg, “Ukrayna’daki savaşın hangi devir ve elbette biteceğini bildirmek imkansız. Fakat bildiğimiz madde, çoğu savaşın konuşma masasında bittiğidir. Ukraynalıların masada neler başarabilecekleri, uğraş alanındaki güçlerine kapalı. Dolayısıyla, Ukrayna’nın Avrupa’da müstakil, demokratik bire bir mutluluk olarak varlığını sürdürdüğü enformasyon edilmiş bir sulh çözümü istiyorsak, oraya ulaşmanın sunma hızlı yolu Ukrayna’yı desteklemektir. Silahlar esasta barışa giden yoldur. Bu kavga ne zaman ve bittabi biterse bitsin, Avrupa’daki güvenlik durumunun mihman yerine değiştiğini kabul etmeliyiz. Moskova’daki rejim farklı bir Avrupa istiyor. Bitişik ülkeleri murakabe etmek istiyor, demokrasiyi ve özgürlüğü tıpkısı zılgıt namına görüyor” dedi. Stoltenberg, Ukrayna’nın Rusya’ya kilolu zayiat verdirdiğini ancak Rusya’nın hafife alınmaması gerektiğini tabir etti.

NATO üyesi 30 ülkeden 28’i İsveç ve Finlandiya’nın paydaşlık protokolünü onayladı

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik sürecine değinen Stoltenberg, Türkiye, İsveç ve Finlandiya beyninde geçtiğimiz sene haziran ayında İspanya’nın başkenti Madrid’da planlı NATO Zirvesi’nde Üçlü Muhtıra imzalandığını hatırlatarak, söz konusu muhtıraya uyulduğunu rapor etti.

NATO’nun modern tarihindeki genişlik çabuk üyelik süreci olduğunu belirten Stoltenberg, “Mecmu NATO müttefikleri ortaklık protokolünü imzaladı. 30 ülkeden 28’i onayladı. Geçenlerde sizi NATO’nun cümle üyesi olarak ısıdam tıpkısı şekilde karşılayacağımıza eminim. İsveç ve Finlandiya çıktı NATO toplantılarına katılıyor ve askeri işbirliğine entegre oldular. İsveç bodur sürede haddinden fazla sefer tekmil etti” dedi. – STOCKHOLM

Share: