Şimdi bile depozito krizi başladı

Familya sahibi – müstecir krizinde yıpranmamış argüman… Söylenenlere göre bazen ocak sahipleri, kiracılarını çıkartırken depozitoyu köylü ödeme konusunda sıkıntılar çıkarıyor. Kimisinin vermediği, kimisinin ise kusurlu ödemenin yollarını aradığı iddia ediliyor. “Öyle ki 5 yıl ilk Euro cinsinden aldığı depozitoyu o günün TL mesabesinde ödemeye çalışanlar de var” deniyor.

‘PARA SAHİBİ DEPOZİTOYU İADE ETMEKLE IŞYAR’

Kiracıların hakları hakkında hikmet veren Tamam Müteşebbis Gayrimenkul Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Melik Aksungur “Depozito umumi uygulamalarda kira bedelini mahsup edilse üstelik türel açıdan bu şekilde mahsup edilmesi mümkün değildir. Mülk sahibi güvence akçesi bedelini tahliye sonrasında reddetme etmekle yükümlüdür. Eğer depozitosunu iadeli alamaz ise türel yollara başvurması gerekir” dedi.

HANGİ DURUMDA ÖDENMEZ?

Depozitonun hangi durumlarda izansız ödenmeyeceği üstüne ise Akdoğan, “Depozito esasta garanti bedeli demektir. Müstecir kiralanan gayrimenkulü tahliye ederken vermiş olduğu kötülük ve ziyana ilişkin tutar ile ödenmemiş kâin canlılık, su, doğalgaz, ödenti ve borçları varsa bu borçlar servet sahibi eliyle depozitodan mahsup edilebilir. Eğer sunulan depozito ehliyetli gayrimümkün ise, mütezayit miktarı müstecir kontratlarda genellikle ödemeyi kabul ve taahhüt şayan” diye niteleyerek konuştu.

‘3 aylık bedeli aşamaz’

Akdoğan, depozito prosedürlerini ise şöyle özetledi: “Basamak ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence akçesi ödeme borcu getirilmişse, bu kıymet üç maaş icar bedelini aşamaz. Depozito adına servet yahut bulunmaz evrak verilmesi kararlaştırılmışsa müstecir, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek amacıyla, parayı vadeli tıpkısı artırım namına yatırmalı, kıymetli evrakı ise ayrımsız bankaya antrepo etmelidir. Banka, depozitoyu fakat iki tarafın rızasıyla veya yürütme takibinin kesinleşmesiyle evet dahi kesinleşmiş duruşma kararına dayanarak geri verebilir. Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içre kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ait ayrımsız sav açtığını veya icra evet birlikte hüsran yoluyla takibe giriştiğini bankaya mukayyet namına bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi köylü vermekle yükümlüdür.”

Icar krizi büyüyor

 

Icar sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler

 

Temmuz kocaoğlan icar artış oranı ne kadar?

 

Eş sahibinden yıpranmamış taktik: Parayla müstecir çıkarma

 

Kiracılar dikkat: Fırsatçı aile sahiplerinden boşaltma şartı!

 

Share: