Sabancı Üniversitesi “Füzyon Enerjisi ve İnovasyonu Çurlatmak” seminerine ocak sahipliği yaptı

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Erke ve İklim Merkezi (IICEC) aracılığıyla “Bileşke Enerjisi ve İnovasyonu Hızlandırmak” antetli aynı seminer düzenlendi.

Sabancı Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya bakarak, IICEC analitik çalışmaları, hazırladığı raporlar ve düzenlediği konferanslarla erke ve abuhava alanlarında sunma yıpranmamış gelişmeleri Türkiye gündemine taşımaya devam ediyor. IICEC’in alanında dünyanın sayılı isimlerinin katılımı ile gerçekleştirdiği konferans serisi kapsamında bu nöbet üstelik enerji alanında iz açım potansiyeline sahip bileşke enerjisi ele alındı.

Seminer kapsamında, plazma bilimi ve iltisak alanında marifet dünyasının öncü isimlerinden Massachusetts Institute of Technology (MITOS) Plazma Bilimi ve Iltisak Merkezi Direktörü Prof. Dr. Dennis G. Whyte, Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın hususi daveti ile Türkiye’ye geldi.

Misyonunu dünyaya birleşme gücü nail olmak kendisine belirlemiş benzeri müşareket olan hususi füzyon girişimi Commonwealth Fusion Systems (CFS) ile teşrikimesai zarfında, kompakt, istikbal teknolojili, tıpkı füzyon enerjisi çözümü olan SPARC füzyon projesini yönetmen Prof. Dr. Whyte, The Seed Sakıp Sabancı Müzesi’nde planlı seminerde geleceğin yeryüzü koca enerji çözümlerinden biri adına görülen füzyon enerjisini, bileşke teknolojisindeki serencam gelişmeleri ve geliştirdikleri teknolojinin muvaffakiyet faktörlerini ve mümasil ati üzere konkre hedeflerini anlattı.

Birleşme enerjisi üretmeye yönelik çokça yenilikçi ve çok elan çabuk tıpkısı yöntemle bu alanda meslek açan, tıpkı zamanda ilişkin çalışmaları ile 2018’birlikte füzyonun gelişimini hızlandırmada mahdut üstü liderlik nitelikleri sergileyen kişilere sunulan Fusion Power Associates (FPA) Umumi Heyet Önderlik Ödülü’nü bile kayran Prof. Dr. Whyte’ın, konuşmacı olduğu hususi seminere, iş dünyası ile enerji ve iklim çevrelerinden temas benzeri davetli topluluğu katıldı.

“Birleşme teknolojisi, akman erke geleceği amacıyla haddinden fazla yüce”

Etkinlikte eş sahibi adına kayran düzlük Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, füzyon erke teknolojisinin bozulmamış enerji geleceği üzere çokça cesim olduğunu vurguladı.

MIT Energy Initiative (MIT Erke Girişimi) Enformasyon Yerleşmiş’nda yer aldığı amacıyla füzyon enerjisi teknolojisini yakından takip ettiğini belirten Sabancı, bu alanda yapılan çalışmaların dünyanın önde gelen bilgelik insanlarından biri olan Prof. Dr. Whyte tarafından IICEC ev sahipliğinde anlatılmasından bahtiyarlık duyduğunu anlatım etti.

“Bileşke teknolojisinin Türkiye’deki ilk tanıtımını yapıyoruz”

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici birlikte seminerde yaptığı konuşmada, şu ifadeleri kullandı:

“Sabancı Üniversitesi olarak, dünyanın bildirme önde mevrut üniversitelerinden biri olan Massachusetts Uygulayım Bilimi Enstitüsü’nün Enerji Girişimi ile birlikte çokça yenilikçi tıpkısı teknolojinin Türkiye’deki geçmiş tanıtımını yapıyoruz. Prof. Dr. Dennis Whyte’ın bize anlattığı bileşke teknolojisi önümüzdeki yüzyıllarda insanlığın erke ve gelişimini kökleşmiş değiştirebilecek potansiyele ehil. Bildirme az 50-60 seneden beri konuşulan ancak tıpkı tür başarılamayan bir sonucun artık bize haddinden fazla mail olduğunu gösteriyor. Sabancı Üniversitesi İstanbul Arsıulusal Erke ve İklim Merkezi (IICEC) ve MIT Enerji Girişimi ile kurulan aksata yıllardan beri devam ediyor. Sabancı Üniversitesi için yeni bire bir aşama olmaktan tezayüt yılların birikiminin tıpkısı sonucu olduğunu söyleyebilirim. Burada IICEC’in hangi büyüklüğünde koskocaman benzeri çalım oynadığını üstelik görüyoruz. Bilgelik dünyasının yetişkin ismini IICEC etkinliğinde ağırlamaktan ve bundan ahir çalışmalara karışma olmaktan mutluluk duyuyoruz.”

“2025’te füzyondan önceki net erke elde edilecek, 2030’da şebekeye verilecek”

Prof. Dr. Whyte ise 2025’te füzyondan geçmiş kesin erke elde edileceğini ve 2030’birlikte şebekeye verileceğini rapor ederek, “İçinde bulunulan mevcut boyut ve küresel gelişmelere bakıldığında füzyon henüz önce düşündüğümüzden çok daha yakın. Bu de demektir kim iklim değişikliği ile mücadele ve enerji güvenliği için füzyonu ticari, uygulanabilir aynı enerji çözümü yerine öne çıkaran teknolojileri çabucak geliştirmemiz gerekiyor. Hareketli yaratıcı buluşlarımızdan önceki füzyonun mufassal yıllar sonraları gerçekleşeceği düşünülüyordu. Demin ise füzyona hoppadak dört yıl var. Bu da bize, bu yeni enerji kaynağını aplikasyon üzerine mehabetli ayrımsız vesile üstelik sunuyor.” ifadelerini kullandı.

Whyte, füzyonun önemine aksan yaparak, yaptıkları icraat hakkında şunları söyledi:

“MIT adına yürüttüğümüz projede füzyon enerjisinin şebekeye verilerek kullanıma sunulması 4 aşamada gerçekleştiriliyor. İlk aşama olan Alcator C-Mod’u gerçekleştirdik ve ikinci etapta TFMC sarmal aşamasını tamamladık. 5 Eylül 2021’bile gerçekleştirdiğimiz imtihan sonuçlarından olumlu akıbet aldık. Demincek üçüncü aşamada aracısız net erke temizlemek amacıyla Boston çın SPARC tesisleri inşaatı 2025 yılında tamamlanarak hizmete girecek. Serencam yerine ARC aşamasıyla bileşke enerjisini kanalizasyon üzerinden kullanıma açmayı hedefliyoruz. Imdi 20-30 yıllık süreçler yok. 2-3 sene sonrasından bahsediyoruz. Eski kavait artık geçerli değil. Şimdi kullanılmamış tıpkı telakki ve mail gelecekten alay ediyoruz. Belki de önümüzdeki 10 yıllık müddet içerisinde füzyon enerjisini haddinden fazla daha değişik şekilde konuşacağız. Birçok enerji sorununu birlikte bu sayede aşmış olacağız.”

“Bileşke, Türkiye kadar kemiksiz ithalatçı enerji piyasaları amacıyla çok zer kazanımlar sağlayabilir”

IICEC Direktörü Sağanak Şekip Güray bile konuşmasında IICEC’in amme-sanayi-yüksekokul başarı üçgeni modeli ile elan tehlikesiz ve akman erke geleceğine katkı sunduğunu belirtti.

Daha tehlikesiz ve henüz bozulmamış erke geleceğine ilgili çalışmalarda iltisak teknolojisinin serencam dönemde her an elan fazla öne çıktığına aksan özne Güray, sürdürülebilir iltisak çözümlerinde sağlanacak gelişmelerin, erke ve abuhava geleceği üzere kritik olacağını kaydetti.

Güray, rekabetçi füzyonun Türkiye kabil erke talebi büyüyen ve enerjide açık ithalatçı olan erke piyasaları üzere gelecekte haddinden fazla değerli kazanımlar sağlayabileceğini tabir etti.

Share: