Rum leoparı benzeri yol daha görüntülendi

Türkiye’nin 4 bölgesinde elan geçmiş varlığı kanıtlanan Anadolu leoparı, bu posta Tarım ve Orman Bakanlığınca yerleştirilen fotokapan sebebiyle görüntülendi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, nesli acı altında kâin Rum leoparının Gün Doğusu Esirgeme ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce (DKMP) ülkede tespiti ve korunması amacıyla planlı çalışmalar devam ediyor.

Daha geçmiş Türkiye’nin 4 bölgesinde varlığı kanıtlanan Anadolu leoparının görüntüsü tıpkı öğün elan fotokapanla kaydedildi. Vekillik, görüntüyü toplumsal medya hesabından paylaşarak, “Ülkemizde varlığı kanıtlanan Rum leoparını benzeri misil daha görüntüledik. Neslin artsın çoğalsın, bu topraklarda hep var olasın. Anadolu leoparını izlemeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Leopar Gösteri Planı hazırlanıyor

Leopar, 36 kedi türü içre, en geniş yayılışa ve besin yelpazesine topluluk olmasına karşın, acun genelinde IUCN Kırmızı Listesi’nde tehlike kategorileri arasında bulunuyor.

Türkiye’da, Ankara’nın Beypazarı ilçesinde 1974’te maktul Rum leoparının bu hak ilgili son fert olduğu ve ülkede tükendiği düşünülüyordu. DKMP Genel Müdürlüğünün yer çalışmaları sırasında rastlanan kalıntı ve işaretler üstüne, bunun olumsuz yönünde bulgulara ulaşılmasıyla kontrol çalışmaları başlatılmıştı.

İlk olarak tıpkısı bölgede başlatılan icraat sonucu 25 Ağustos 2019’üstelik benzeri koca leopara ilişkin fotoğraflar fotokapana yansıdı. Bunun üstüne sistematik vukuf cem çalışmaları başlatıldı. Değişik ayrımsız bölgede tıpkı koca bireye daha rastlandı.

DKMP Genel Müdürlüğüne mevrut ihbarların dahi değerlendirilmesiyle sunma birkaç 4 ayrımlı alanda leoparlar olduğu belirlendi.

Bunun üzerine Küçük Asya leoparının şümullü benzeri araştırmayla mevcut ve potansiyel dirim alanlarının acilen belirlenmesi üzere Pars Araştırı Birimi kuruldu. Leopar Gösteri Planı oluşturulması amacıyla dahi emek başlatıldı.

Tarım ve Orman Bakanı Ünite Kirişci birlikte Acun Biyoçeşitlilik Günü etkinliğinde, Rum leoparının görüntüsünü içtimai medya hesabından paylaşarak “Onları korumak zorundayız, bu yüzden dirim alanlarını bilinmeyen tutacağız.” demişti.

Lehçe Eylem Planı ulama sağlayacak

Bu sene 20-22 Eylül’de Göçmen Enva Sözleşmesi Ölçülü Asya Memeli Faaliyet Grubu kapsamında, Birinci Leopar Afur Tafur Ülkeleri Toplantısı, Gürcistan’üstelik gerçekleştirildi.

Toplantıda, öncelikle bu ülkelerde yayılış gösteren ve elan ilkin ayrımlı ast enva olduğu melhuz Kafkas leoparı (P. pardus ciccaucasica), İran leoparı (P. pardus saxicolor) ve Küçük Asya leoparının (P. pardus tulliana) yapılan kalıtım bilimi icraat sonucunda benzeri alttürler olduğu bilgisi sunuldu.

Bu nedenle ilmî isimlendirme kuralları gereği, tıpkı adalet sunulan değişik isimlerden ilk önce verilen ismin akseptans edilmesi kuralına bakarak “P. pardus tulliana” (Anadolu Leoparı) ismi birlik coğrafyada tanıdık ast kök amacıyla bilimsel insan akseptans edildi.

Bu toplantıda antrparantez, bu zir kök amacıyla bire bir Lehçe Eylem Planı hazırlanarak kabul edildi.

Türkiye’bile hazırlığı süren Leopar Gösteri Planı için lehçe tıpkısı gösteri planının varlığının serencam aşama yarayışlı olacağı belirtildi.

Yayılış haritası oluşturulacak

Eylem Planı’na ilmî altlık rekzetmek üzere Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Bursa Ustalık Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, IUCN Kedigiller Uzmanlar Grubu ve DKMP 6. Mıntıka Müdürlüğünden uzmanların vadi aldığı tıpkısı proje amacıyla TÜBİTAK’a başvuruda bulunuldu.

Projenin başlaması durumunda ilişik kurumlar arasında aynı tören düzeni hazırlanarak icraat hızlandırılacak.

Eylem Planı kapsamında ülkede Rum leoparı adına mezkûr zir türün yayılış haritasının yeniden oluşturulması hedefleniyor.

Küçük Asya leoparının bulunması beklenen alanlarda kirli, dışkı, cife kabil işaretlerin araştırılması, civar insanlarıyla görüşülerek bu alanlardaki bireylerin tespiti, koruma ve geliştirilme tedbirlerinin alınarak uygulamaya konulması, alelhusus popülasyonun geleceği üzere dişi fert bulunması da Eylem Planı’nın heybetli konuları ortada yer alıyor.

Türkiye’üstelik leoparın ahenkli ayrımsız popülasyonundan konuşmak bu aşamada olanaklı olmamakla alay malay, şümullü bir araştırmayla kâin ve potansiyel dirim alanlarının acilen belirlenmesi planlanıyor.

Pars türünün nesli, nüfus artışı, endüstrileşme ve orman yangınları kadar yurt tahribatına sebep olan etmenlerin yanı sıra sivri-habersizce avcılık gibi kısıtlayıcı faktörler cihetiyle tenakus eğiliminde bulunuyor.

Share: